Prima pagină » FOTOREPORTAJ: Provincia Dacia cucerită de romani, la Călugăreni

FOTOREPORTAJ: Provincia Dacia cucerită de romani, la Călugăreni

de Redactia @ Zi-de-Zi
fotoreportaj:-provincia-dacia-cucerita-de-romani,-la-calugareni

Pentru a putea să vă introduc cât se poate de bine în ceea ce urmează să citiți, imaginați-vă următoarele lucruri: sunteți în noua provincie romană, Dacia.

Ne aflăm la Călugăreni unde romanii au venit să își exploreze o mică parte din tărâmul proaspăt cucerit. Au pornit din baza lor de exerciții, unde mai târziu urmează să se antreneze, către prima lor oprire, Biserica Franciscană, împânzită de liniște și călugări franciscani. Nu au stat foarte mult acolo grăbindu-se să ajungă la următoarea destinație ca să se întoarcă către bază cât de rapid posibil, pentru a putea face unul dintre antrenamentele lor zilnice, ei antrenându-se 25 ani zilnic pentru a putea deveni soldați. După pauza mică de la mănăstire au mers spre Teatrul Șură, unde au explorat curtea cu pomi fructiferi și târgul unde cetățenii romani deja își prezentau tradițiile barbarilor care au ales să se supună împăratului roman și au rămas în viață pentru a-l slujii. Fiind pe fugă nu au mai zăbovit și au plecat înapoi spre punctul de plecare pentru a începe munca propriu zisă.

Categorii diverse de soldați

În primă fază a fost prezentați soldații pe care îi puteai observa de la distanță, cei care promovau legiunea și unitatea militară din care făceau parte.

“Vexiliferii, purtau steagurile legiunii lor promovând unitatea lor militară. Pe steag de regulă există câte un animal mitologic, un pegas, un Capricorn iar dacă nu era un animal era un zeu roman, spre exemplu Marte (Zeul Războiului). Pe steag pe lângă animalul mitologic sau zeul, semizeul pe care îl au reprezentat, pe steag mai găsiți și numărul unității militare și timpul ei de organizare. Vexiliferii erau unii dintre cei mai protejați soldați de pe câmpul de luptă, ei aveau rol de contabili și aveau la ei tot aurului trupei, dacă el era pierdut și aurul era la fel”, a spus Edeon Dasius.

Următorul soldat prezentat este mai mare în rang decât Vexiliferul, el era un soldat inteligent și puternic și purta unul dintre cele mai importante simboluri din Roma, Aqulia Imperială a Romei, acesta era Aquiliferul.

“Acesta este un bărbat de o tărie extraordinară, care deținea capabilități intelectuale și militare deosebite. Lui îi revenea cea mai mare onoare din toată armata, purta peste tot, unde armata ar fi ajuns, Aquila Imperială a romei. Dacă acest simbol ar fi fost pierdut o unitate întreagă de 5.600 de soldați era în pericol de a fi desființată. Pentru a fi evidențiat statul pe care îl avea acest soldat el purta o blană de urs care reprezenta puterea pe care o deținea”, a zis Edeon Dasius.

Următoarea categorie de soldați sunt Centurionii, ei conduceau linii de soldați, purtau o cască cu un penaj ieșit din comun și în timpul bătăliilor erau întotdeauna pe cai pentru a-și demonstra statutul pe care îl aveau.

“Erau ușor de recunoscut pe câmpul de luptă din cauza penajului pe care îl aveau pe cască și decorațiilor și medaliilor pe care le aveau pe piept. Aceste medalii sunt câștigate în luptă și reprezintă, mândrie și onoare pentru unitatea din care fac parte. Ei sunt cei mai vânați pe câmpul de luptă de către barbari și adesea sunt puse recompense pe capetele lor”, a declarat Edeon Dasius.

Legatus Legionis, apropiat al Împăratului

Ultimul militar care a fost prezentat avea cel mai mare rang din Armata Romană, Legatus Legionis, sau comandatul a 5.600 de legionari și unul din apropiații Împăratului.

“Totul este diferit la acest ofițer, este un trimis și un apropiat al Împăratului și echipamentul, armura și casca era diferită față de tot restul Armatei Romane. Pe cap poartă o cască cu penaj longitudinal care îi arată funcția și rangul pe care îl are, corpul este protejat de o armură de tip anatomică care simulează corpul uman, iar la brâu poartă nodul lu Hercule pe care după cum spune legenda doar acest personaj îl poate desface. Iar pe tunică deține însemnele funcției pe care o deține și în picioare poartă o încălțăminte de tip gheată mult mai comodă și mult mai rară decât ce poartă soldații de rând. Ca să înțelegeți cât de important era acest ofițer el avea mereu garda de corp cu el, reprezentată de doi soldați pretorieni și câștiga mai mult decât 5.600 de soldați de rând”, a informat Edeon Dasius.

Înainte ca soldații să ne prezinte o parte din exercițiile lor, armele, scuturile și armurile au trebuit să fie sfințite de către un preot: “Romanii și înainte de luptă și înainte de antrenamente invocau zeii de partea lor, ei având un portofoliu larg de zei. Invocau în special și zeii păgâni și zeii barbarilor pentru ai atrage de partea lor. Cel mai apreciat și slujit zeu în specia de către soldați era Marte, Zeul Războiului, iar romanii credeau că le va aduce curaj și vitejie în luptă”.

Acum că zeii au fost îmbunați, soldații sunt pregătiți să ne arate încălzirea înainte de demonstrațiile formațiunilor lor militare: “Ei erau nevoiți să stea în linie dreaptă, pentru ca formațiunea lor să nu fie spartă de către un barbar care atacă.”

După încălzire am putut vedea două formațiunile militare ale Armatei Romane: “Murus Sagita este o formațiune atât defensivă cât și ofensivă, legionarii formează un zid de scuturi și sunt acum capabili să se apare în special împotriva cavaleriei, arcașilor și a oricărui tip de proiectile aruncate înspre ei. Iar cea de a doua și cea mai cunoscută se numește Țestoasa sau Carapacea, unde prima linie are gladiusurile scoase din teacă iar cea de a doua linie îi acoperă astfel încât îi protejează de proiectile.”

Aceste formațiuni și antrenamentele militare au făcut Armata Romană prima cea mai performantă armată a lumii.

Text: Adrian MURARIU

Foto: Andrei ȘULARI (Șnițel)

Post-ul FOTOREPORTAJ: Provincia Dacia cucerită de romani, la Călugăreni apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.

Această știre este preluată.
Sursa acestei stiri: FOTOREPORTAJ: Provincia Dacia cucerită de romani, la Călugăreni
Autor: redactia

S-ar putea să-ți placă