Prima pagină » INTERVIU cu fotograful Tony Hampel de Ziua Mondială a Fotografiei: Povestea voastră, un suvenir în imagini

INTERVIU cu fotograful Tony Hampel de Ziua Mondială a Fotografiei: Povestea voastră, un suvenir în imagini

de redactia
interviu-cu-fotograful-tony-hampel-de-ziua-mondiala-a-fotografiei:-povestea-voastra,-un-suvenir-in-imagini

Se spune că adevăratul inamic al ființei umane este viața însăși, sau, mai exact, efemeritatea ei. Ținând cont de această primă limitare a ființei umane, timpul, tindem să conservăm amintirile într-un mod cât mai veridic derulării lor reale. Dar cum? De cele mai multe ori apelăm la memorie, transpunând clipele frumoase în amintiri. Dar noi știm că memoria este vulnerabilă, fragilă, căci este și ea supusă efectului nociv al îmbătrânirii. Atunci, ce putem face pentru a păstra intact aceste amintiri? Le fotografiem. Fotografiindu-ne, ne asigurăm că adunăm toate clipele frumoase într-un album tangibil pe care îl putem deschide ori de câte ori dorim să retrăim fiorul experiențelor apuse. Iată cât de valoroasă este fotografia, atât de valoroasă încât există o zi mondială dedicată celebrării artei fotografice, anume cea de 19 august. Cum am putea sărbători mai frumos această zi, dacă nu printr-un interviu susținut cu un fotograf târgumureșean? L-am ales în acest sens pe Tony Hampel, unul dintre cei mai renumiți fotografi ai județului Mureș, a cărui pasiune pentru fotografie s-a născut din plăcerea de a imortaliza peisajele feerice ale naturii. Despre omul al cărui motto este ”Povestea voastră, un suvenir în imagini”, vom afla mai multe în cele ce urmează.

Reporter: De unde a survenit pasiunea pentru fotografie?

Tony Hampel: Curiozitatea mea într-ale fotografiei a survenit în timpul vacantelor cu soția, când încercam să imortalizez peisaje, locuri, emoții pe chipurile oamenilor, imagini de care să ne amintim și bucurăm mai târziu. Astfel, interesul meu pentru acest domeniu a crescut și am făcut ca prim pas un curs acreditat pentru a deprinde tehnicile fotografiei. De atunci continui să investesc în educația mea și totul s-a transformat într-o pasiune. Țin să menționez că timp de 15 ani am fost bijutier, aspect care mi-a deschis apetitul pentru artă, pentru estetic în general și cred că m-a ajutat mult în ceea ce urma să devină noua mea pasiune și meserie.

Rep.: Care a fost împrejurarea în care te-ai decis că poți transforma această pasiune într-un job full-time?

T.H.: Debutul meu în domeniul evenimentelor a fost în 2015, când am avut primul botez, urmat de prima nuntă în 2017. Feedback-ul a fost pozitiv și cât se poate de încurajator, lucru care m-a determinat să mă gândesc serios la transformarea acestei pasiuni într-o meserie.

Rep.: Cum ai devenit unul dintre cei mai renumiți și apreciați fotografi din județul Mureș?

T.H.: Nu știu dacă sunt unul dintre cei mai renumiți sau apreciați în domeniul meu, din județul Mureș, însă recunosc că sunt cunoscut în branșă. Consider că relația, conexiunea pe care o construiesc cu cei care îmi sunt clienți, faptul că încerc să transform fotografia într-o experiență plăcută pentru ei și îmi pun amprenta personală, contează foarte mult în ceea ce înseamnă colaborarea cu mine.

Rep.: Cu ce firme și instituții colaborezi?

T.H.: Colaborez pentru evenimente atât cu persoane fizice, cât și juridice, deoarece portofoliul meu cuprinde atât fotografie de evenimente personale, cum ar fi botezuri, nunți, majorate, maternitate, fotografie de studio, pentru studenți, dar realizez și fotografie de produs, pentru evenimente corporate și business de promovare. Am clienți în domenii vaste de activitate, cum ar fi cel al bijuteriilor, patiseriei, vinurilor, imobiliarelor, restaurantelor, vestimentație și accesorii, produse naturiste, avocatură, instrumente medicale, hand-made, florării, modelling și altele.

Rep.: Din punct de vedere statistic, la câte evenimente ești solicitat lunar?

T.H.: Nu am făcut o astfel de analiză statistică, însă pot afirma că sunt ocupat în fiecare weekend, mai ales în sezonul de nunți, botezuri, dar și în timpul săptămânii cu evenimente corporate, fotografie de produs, ședințe foto de familie, de maternitate. O perioadă foarte aglomerată este cea în preajma Crăciunului, când foarte multă lume își dorește să imortalizeze momente unice într-un cadru feeric și în fiecare an încerc să depășesc așteptările clienților cu noutăți. Pe lângă fotografierea efectivă a evenimentelor, trebuie să țin cont și de timpul necesar pentru editarea profesională a cadrelor, lucru de care mă ocup personal. 

Rep.: Ne poți enumera câteva distincții pe care le-ai obținut în cadrul diverselor concursuri de fotografie?

T.H.: Printre premiile pe care le-am obținut, aș enumera: medalie de aur la Salonul Internațional de Fotografie din Japonia, 125 de premii la “Fotografi-Cameramani”, cel mai mare site dedicat fotografiei din România, 80 de premii la ”My wed.com”, site dedicat fotografiei de nuntă, 26 de premii pe site-ul ”Prowedaward.com”.

Rep.: Cu ce aparatură lucrezi?

T.H.: Lucrez de la bun început cu aparatură de la Nikon. Brandul este prea puțin important, ceea ce contează și aduce plusvaloare în meserie este investiția în educație, cursuri, workshop-uri, seminare în domeniu.

Rep.: Ne poți descrie sintetic părerea ta cu privire la această meserie?

T.H.: Ce poate fi spus, decât faptul că nu o văd doar ca pe o simplă meserie, e și o misiune într-o oarecare măsura, aceea de a aduce zâmbete pe chipul oamenilor, de multe ori lacrimi de fericire, entuziasm, emoție pură. Știți cât de emoționat și bucuros mă simt atunci când văd lacrimile din ochii bunicii care își strânge nepoata la piept și îi spune cât de fericită e ca a apucat ziua în care să o vadă mireasă? Sau mămica care își varsă toată iubirea peste puiuțul ei care în scurt timp se va naște, ori satisfacția părinților care sărbătoresc majoratul copilului lor? Sunt binecuvântat că pot surprinde toate aceste emoții și mă simt parte din familia lor ori de câte ori am ocazia să îmi las amprenta personală asupra amintirilor pe care le creez în fotografie. E dincolo de pasiune, de meserie, e o misiune pe care mi-o asum și o fac cu bucurie și responsabilitate. 

Rep.: Care este mesajul tău pentru tinerii pasionați de arta fotografiei?

T.H.: Arta este despre a simți, a explora, a încerca, a însufleți. Tuturor celor care au inclinație artistică, indiferent de domeniu, le sugerez să găsească un punct de pornire, să facă un curs pentru a deprinde tainele, îi încurajez să investească în educația lor și să răspundă afirmativ oricărei oportunități, să experimenteze. Orice pasiune se poate transforma în meserie, și ce poate fi mai frumos decât să îți urmezi vocea sufletului și să faci ceea ce îți place, ce îți aduce mulțumire? E nevoie și de efort consistent, de muncă asiduă, însă atunci când faci ceea ce îți place, lucrurile vin cu mai multă ușurință și bucurie, iar rezultatele nu întârzie să apară. E la îndemâna fiecăruia să își scrie propria poveste.

A consemnat Mădălina ROHAN

Post-ul INTERVIU cu fotograful Tony Hampel de Ziua Mondială a Fotografiei: ”Povestea voastră, un suvenir în imagini” apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.
Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: INTERVIU cu fotograful Tony Hampel de Ziua Mondială a Fotografiei: Povestea voastră, un suvenir în imagini

Autor/editor: redactia

Redacția: Redacția @ Zi-de-Zi

S-ar putea să-ți placă