Prima pagină » Legendarul investitor Jeremy Grantham avertizează că se apropie o recesiune în SUA și că prognoza optimistă a FED este „aproape garantat că va fi greșită – Financial Intelligence

Legendarul investitor Jeremy Grantham avertizează că se apropie o recesiune în SUA și că prognoza optimistă a FED este „aproape garantat că va fi greșită – Financial Intelligence

de Roboțelul @ iDOR.info
legendarul-investitor-jeremy-grantham-avertizeaza-ca-se-apropie-o-recesiune-in-sua-si-ca-prognoza-optimista-a-fed-este-„aproape-garantat-ca-va-fi-gresita-–-financial-intelligence

Investitorul Jeremy Grantham crede că o recesiune în SUA este pe cale să apară şi nu are încredere în Rezerva Federală pentru a direcționa economia SUA către o aterizare ușoară, potrivit businessinsider.com.

Într-un interviu acordat Bloomberg, veteranul de pe Wall Street și co-fondatorul GMO a spus că ratele dobânzilor mai mari pentru o perioadă mai lungă vor ajunge să provoace dureri piețelor și că FED nu are capacitatea de a schimba lucrurile.

„Recordul FED cu privire la aceste lucruri este minunat”, a spus Grantham, sarcastic, care a prezis anterior crizele financiare din 2000 și 2008. „Este aproape garantat că va fi greșită (n.r. prognoza FED). FED nu a numit niciodată o recesiune, în special nu cele care urmează marilor bule.”

În aprilie, el a prezis o scădere semnificativă a pieței și o recesiune brutală. El a sfătuit investitorii să nu dețină acțiuni din SUA și a criticat FED pentru crearea de bule de active.

Privind în perspectivă acum, Grantham nu vede o revenire la epoca anterioară a politicii monetare laxe și costuri ieftine de împrumut. Repercusiunile ratelor mai mari ale dobânzilor, a explicat el, vor începe să pătrundă prin toate colțurile pieței,  le vor trage în jos și vor declanșa o recesiune „care se va extinde poate în anul viitor”.

O scădere a pieței de valori ar însoți, de asemenea, o recesiune, a spus el. La începutul acestui an, Grantham a estimat că S&P 500 ar putea scădea cu până la 50%.

Grantham spune că obiectivul şefului FED Jerome Powell de inflație de 2% poate fi dificil de atins. „Bănuiesc că inflația nu va fi niciodată la fel de scăzută ca media din ultimii 10 ani; am reintrat într-o perioadă de inflație moderat mai mare și, prin urmare, de rate ale dobânzilor moderat mai mari”, a spus Grantham. „În cele din urmă, viața este simplă. Ratele scăzute cresc prețurile activelor. Ratele mai mari împing prețurile activelor în jos. Ne aflăm acum într-o eră în care dobânzile vor avea o medie mai mare decât am avut în ultimii 10 ani.”

Un critic de lungă durată al FED, Grantham consideră că oficialii băncii centrale „s-au mândrit că au stimulat bulele” cu rate ale dobânzilor aproape de zero și achiziții agresive de titluri garantate cu credite ipotecare și obligațiuni guvernamentale de la criza financiară globală și în special din cauza COVID. Dar acum, susține el, economia plătește prețul pentru politicile lor nesustenabile.

Investitorul veteran și-a făcut un nume prezicând prăbușirea dotcom din 2001 și criza financiară globală din 2008, dar este cunoscut și pentru că a făcut niște previziuni ale bulei de piață în afara bazei, sau cel puțin premature, în ultimii ani.

Grantham nu este singurul investitor celebru de pe Wall Street, cu o perspectivă de scădere pentru economia SUA. David Rosenberg, un economist veteran și fondator al Rosenberg Research, a declarat vineri pentru Bloomberg că avem „cel mai îndepărtat lucru din lume de o economie robustă”.

„Recesiunea a fost amânată”, a spus el, remarcând că, din punct de vedere istoric, a durat în medie aproximativ doi ani pentru ca o recesiune să înceapă după prima majorare a ratei dobânzii a Fed, iar banca centrală a început ciclul actual de creștere cu aproximativ 16 luni în urmă.

În ultimele săptămâni, Rosenberg a avertizat în mod repetat cu privire la numeroasele vânturi în contra pentru economia SUA. El se teme că problemele economice actuale ale Chinei, inclusiv o criză imobiliară, șomajul în rândul tinerilor și o potențială deflație persistentă, vor încetini creșterea economică globală. El este, de asemenea, îngrijorat că încheierea programului de reducere a datoriilor studenților din SUA va afecta cheltuielile consumatorilor din SUA și că politica fiscală va fi constrânsă de recenta retrogradare a datoriilor guvernamentale americane de către Fitch.

Vineri, Rosenberg a susținut chiar că băncile și-au majorat provizioanele pentru pierderi din împrumuturi – fondurile pe care le-au rezervat pentru neplata creditelor – pentru că „știu ce urmează”.

„Nu vom ieși din asta fără o recesiune… Îmi amintește de vara lui ’07… toată lumea se întreba: „Unde este recesiunea?””, a spus Rosenberg, menționând că s-a primit răspunsul în doar câteva luni mai târziu, când a început criza financiară globală în decembrie 2007.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Legendarul investitor Jeremy Grantham avertizează că se apropie o recesiune în SUA și că prognoza optimistă a FED este „aproape garantat că va fi greșită – Financial Intelligence

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă