Prima pagină » Lutierii din Reghin închiriază instrumentele făcute de ei. De ce sunt foarte apreciate viorile din lemnul românesc

Lutierii din Reghin închiriază instrumentele făcute de ei. De ce sunt foarte apreciate viorile din lemnul românesc

de Roboțelul @ iDOR.info
lutierii-din-reghin-inchiriaza-instrumentele-facute-de-ei.-de-ce-sunt-foarte-apreciate-viorile-din-lemnul-romanesc

29-08-2023 | 13:54

A fost forfotă în atelierele lutierilor din Reghin, județul Mureș. După ce au lucrat timp de 8 luni la instrumentele muzicale, meșterii de aici le trimit la București, unde vor ajunge pe mâinile unora dintre cei mai buni muzicieni din lume.

autor

Mai multe orchestre care participă la Festivalul George Enescu au ales să împrumute instrumentele create la Reghin. Cea mai mare căutare o au contrabasurile. Artiștii veniți din străinătate preferă să le închirieze, pentru că sunt foarte greu de transportat pe distanțe lungi.

Dintr-un atelier din Reghin, cinci contrabasuri vor ajunge pe scena Festivalului George Enescu. Lutierii de aici au lucrat opt luni pentru ca instrumentele să fie perfecte.

Paul Bândilă, lutier: „Satisfacţia noastră personală. Că instrumentul pe care noi îl construim prinde viață în mâinile instrumentistului. Pe urmă satisfacția profesională, oportunitatea de a te întâlni cu instrumentistul, de a a ți se spune un feedback, și să știm la ce să ne pregătim mai bine.”

Iar faptul că instrumentele create de ei vor ajunge pe mâinile unora din cei mai buni muzicieni din lume, e motiv de mândrie mare pentru meșterii din Reghin

Citește și

Paul Bândilă, lutier: „S-a început cu închirierea câtorva instrumente, au văzut calitatea instrumentelor făcute la Reghin și multe orchestre au decis să nu mai încerce să își transporte instrumentele la București și doar să le folosească pe cele de la Reghin.”

Claudiu Mare, lutier: „Este o provocare, pentru că pe aceste instrumente pregătite de luni de zile vor cânta unii dintre cei mai importanți artiști din Europa. Cu toții apreciază instrumentele construite cu mâna. Cele construite în România au ceva aparte, de calitățile lemnului care crește în Carpații noștrii, sunt lemne bune pentru construcții cu coarde.”

La festivalul Enescu ajung, pe lângă contrabasuri, și viori, viole și violoncele.

Măsor exact înălțimea limbii călușului, sunt foarte importante pentru sunet .. e multă matematică… măurăm cu sutimi, să îmbunătățescă sunetul viorii” explică un meșter.

Dar emoțiile nu s-au închiat pentru lutierii din Reghin. Instrumentele făcute de ei trebuie să ajungă în bune condiții la București. Și asta nu e ușor.

Lutier: „Rezistă undeva la 56 de kg de presiune, ne facem un pic de griji din cauza căldurii, este mai cald ca aici suntem un pic speriați de transport din pricina căldurii.”

La festival, lutierii din Reghin au organizat și o expoziție. Cei care ajung acolo vor putea să admire instrumentele create de ei și chiar să le cumpere.

Concertele din cadrul Festivalului Enescu au început de duminică și vor ține până în 24 septembrie.

Sursa: Pro TV

Etichete: mures, Reghin, instrumente,

Dată publicare: 29-08-2023 09:04

Articol recomandat de sport.ro

Top citite

1 explozie crevedia

Agerpres

Stiri actuale

VIDEO VOYO

Alt Text!

Groapa

Groapa – Trailer

05:37

Alt Text!

Vocea României

Vocea României: Sezonul 11 – Trailer

07:01

Alt Text!

Visuri la cheie

Visuri la cheie: Sezonul 10 – Trailer

03:24

Alt Text!

Săriți de pe fix

Săriți de pe fix – Trailer

04:05

Alt Text!

Clanul

Clanul: Sezonul 3 – Trailer

04:51

Alt Text!

Imperiul Leilor

Imperiul Leilor, Sezonul 4 – Trailer

00:29

Alt Text!

Groapa

Ioana Brumar, despre personajul pe care îl interpretează în serialul Groapa și atmosfera de la filmări

03:37

Alt Text!

I like IT

I like IT – Activitățile școlare sunt acum mult mai interesante pentru cei mici datorită noilor tehnologii

06:07

Alt Text!

Groapa

Cine este Alma Coman? Groapa, un nou serial, în curând pe Pro TV și pe VOYO!

00:59

Alt Text!

Conectat la România

Vacanțe fără griji. Cum ne ferim de surprize neplăcute la cazare și avion

13:28




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Lutierii din Reghin închiriază instrumentele făcute de ei. De ce sunt foarte apreciate viorile din lemnul românesc

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google