Prima pagină » Mănăstirea Recea, lăcașul sufletelor în credință

Mănăstirea Recea, lăcașul sufletelor în credință

de Vasilescu Amalia
manastirea-recea,-lacasul-sufletelor-in-credinta

text Mădălina ROHAN foto Amalia VASILESCU

Se spune că în timpul în care se roagă pentru ploaie, omul credincios ține în mână umbrela, căci omul cu crezământ în puterea miracolului divin este conștient de complinirea certă a rugilor sale. Această putere divină, deși prea mare pentru a fi înțeleasă, este întotdeauna credibilă, căci se simte. Tot acești oameni, credincioșii, sunt cei care știu că gestul îngenunchierii presupune totdeauna înălțare, niciodată coborâre, rugăciunea fiind intermediarul omului cu divinitatea de care ne apropriem tot mai mult, în plan metafizic, prin crez, prin iubirea aproapelui, prin recunoștință și mulțumire.

Marți, 15 august, o parte din oamenii cu iubire de Dumnezeu s-au întrunit la Mănăstirea din Recea pentru a-și tămădui sufletul prin mântuire. În calendarul ortodox, ziua de 15 august constituie o mare sărbătoare creștinească: Adormirea Maicii Domnului, fapt care elogiază trecerea Fecioarei Sfinte în eternitatea existenței.

Cu privire la etapa transcenderii lumii, Sfânta Născătoare ne îndeamnă să ne bucurăm, să nu o privim cu ochi de doliu. În această zi binecuvântată, mureșenii credincioși și nu numai, au colindat perimetrul sfânt spre a găsi un locșor unde își pot descărca sufletul, ca mai apoi să îl poată umple cu spiritualitate și iubire.

Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Recea este una dintre cele mai mari mănăstiri ortodoxe din județul Mureș, fiind situată în comuna cu același nume, la doar 16 km de municipiul Târgu-Mureș. Locașul spiritual s-a înființat în anul 1991, inițiativa aparținând Prea Sfântului Andrei, arhiepiscopul de la Alba Iulia. În 1995 s-a pus piatra de temelie a bisericii a cărei hram este Nașterea Maicii Domnului. Hramul unei bisericii este conferit prin actul târnosirii când are loc sfințirea bisericii de către un arhiereu sau un episcop, fiind totodată momentul în care biserica primește numele unui sfânt care o patronează și o ocrotește.

Din punct de vedere arhitectural, mănăstirea din Recea este construită printr-un cumul armonios de stiluri: stilul bizantin, stilul brâncovenesc, stilul românesc și stilul moldovenesc care bucură privirile credincioșilor veniți în căutare de curățire sufletească. Un alt element de decor care conferă o frumusețe pitorească curții mănăstirii este fântâna arteziană poziționată central, chiar în fața intrării în mănăstire. În incinta mănăstirii, vizitatorii vor găsi și un muzeu monahal unde sunt expuse diverse obiecte religioase. Priveliștea și starea transmisă prin vibrațiile de spiritualitate, prin sunetul tocii care ne invită la rugăciune și meditație, sunt elementele senzoriale care potențează sentimentul unirii cu Dumnezeu.

Mănăstirea se află sub supravegherea maicii stareță, Stavrofora Cristina Chichernea, a cărei cuvinte pot fi comprimate într-o dogmă pe tema sacerdoțiului ființei umane: „A trăi nu înseamnă pentru noi decât a ne jertfi unor interese comune, pentru a aduce aproapelui neîncetate și sfinte slujiri”. Sfânta mănăstire este renumită și pentru faptul că aici a viețuit duhovnicul Ioan Iovan, părintele care a fost supus persecuțiilor comuniste pentru învățăturile pe care le propovăduia poporului.

Post-ul Mănăstirea Recea, lăcașul sufletelor în credință apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.

Această știre este preluată.
Sursa acestei stiri: Mănăstirea Recea, lăcașul sufletelor în credință
Autor: Vasilescu Amalia

S-ar putea să-ți placă