Prima pagină » Succese didactice la Școala din Porumbeni

Succese didactice la Școala din Porumbeni

de redactia
succese-didactice-la-scoala-din-porumbeni

Dacă ați fi tentați să credeți că vârsta fragedă este un impediment în calea succesului, atunci trebuie să o cunoașteți pe Elena Mare. Elena este studentă la Facultatea de Științe ale Educației din cadrul extensiei din Târgu-Mureș a Universității ”Babeș Bolyai”, iar în viitor își propune să urmeze și studiile de masterat pe aceeași specializare.

Anul școlar precedent a reprezentat pentru tânăra studentă debutul în lumea profesorală, fiind învățătoare la școala din Porumbeni. La doar nouăsprezece ani, Elena a reușit să-și ia definitivatul cu succes și să dobândească achiziții valorice considerabile. În doar un an, tânăra novice în arta predatului, a reușit să-și transforme elevii în premianți, potențându-le creativitatea și aptitudinile.

Definiția unui mentor

Pentru Elena, profesorul este „busola” celui care dorește să fie ghidat în tainele cunoașterii, este cel care te menține constant în parcursul evolutiv spre reușită: „Consider că este foarte important să ai un profesor mentor în viață, deoarece există anumite momente în care tu, ca om, ca dascăl, ești predispus să te pierzi, iar în acel moment ai nevoie de omul acela care să te mențină pe drumul inițial, încurajându-te, călăuzindu-te”. 

Învățătoarea povestește cu entuziasm despre prima experiență didactică: „Primul an a fost unul plin de surprize, total diferit de ideea pe care ți-o creezi inițial. Cel mai plăcut sentiment survine în momentul în care îți vezi copilașii evoluând datorită ție, datorită muncii tale”.

Întrebată de provocările întâmpinate în cadrul primului an de învățământ, Elena a răspuns: „Cea mai mare provocare este să aduci clasa la același nivel”. 

Evoluția unor elevi sârguincioși

Pe lângă performanțele didactice, activitatea Elenei s-a remarcat și prin activitățile extra-curriculare organizate, prin intermediul cărora a reușit să îmbunătățească imaginea școlii din Porumbeni. Despre procesul de transformare a elevilor săi în premianți, Elena povestește că a fost un parcurs anevoios, dificil, care presupune consecvență și dedicare: „Copilașii erau la un nivel slăbuț, însă prin muncă, prin iubire, prin devotament, am reușit să-i aduc la un alt nivel. Faptul că am crezut în potențialul lor încă de la început, i-a făcut și pe ei să dobândească încrederea că pot reuși. Este foarte importantă empatia”.

Sub coordonarea tinerei învățătoare, elevii au reușit să obțină distincții importante în cadrul mai multor concursuri județene sau chiar naționale.

„Am încercat să participăm la cât mai multe concursuri, eforturile elevilor fiind răsplătite prin diverse distincții. În cadrul concursului național de „Artă plastică și scriere de felicitări”, susținut la Botoșani, elevul Moldovan Damian a obținut premiul I, în timp ce Bambo Rodica și Otvos David au obținut premiul al II-lea. La concursul „Creația văzută prin ochii lui Mihai Eminescu”, elevul Vizi Darius a obținut mențiunea I, primind felicitări în timpul premierii care a avut loc la catedrala din cartierul Unirii. Un alt concurs județean în care ne-am bucurat de rezultate frumoase a fost „Armonia și culorile vieții”, în cadrul căruia elevul Vizi Darius a obținut premiul  I, iar elevul Moldovan Damian a obținut premiul al II-lea”, susține învățătoarea.

În accepțiunea Elenei, cheia unei conexiuni puternice între dascăl și elev este capacitatea cadrului didactic de a prelua empatic gândurile elevilor săi, de a le câștiga încrederea, făcându-i să se simtă înțeleși și importanți: „Venind de pe băncile liceului cu câteva luni înainte să ajung la catedră, sunt la curent cu toate modalitățile inovatoare de predare, știu să abordez altfel elevii, știu cum să mă mulez în așa fel încât să le ofer lejeritate, colocvialitate. Am observat că elevii te îndrăgesc mai tare atunci când dascălul este apropiat de vârsta lor. Rămân fascinați de faptul că recunoști desenele pe care le urmăresc ei, că te îmbraci mai colorat, că ai entuziasm, că te cobori la standardele lor. Am mai spus-o, empatia este cheia conexiunii elev-profesor”.

Mădălina ROHAN

Post-ul Succese didactice la Școala din Porumbeni apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.

Această știre este preluată.
Sursa acestei stiri: Succese didactice la Școala din Porumbeni
Autor: redactia

S-ar putea să-ți placă