Prima pagină » Tractorul de Braşov şi urmaşul de Reghin | Buna ziua Brasov

Tractorul de Braşov şi urmaşul de Reghin | Buna ziua Brasov

de Roboțelul @ iDOR.info
tractorul-de-brasov-si-urmasul-de-reghin-|-buna-ziua-brasov

Foto: U 650 – Tractorul cu care Braşovul a făcut istorie.   

Tractoare Universal 650, produse de Uzina Tractorul Braşov (UTB), sub licenţă Fiat, care au arat toată România sub Ceauşescu şi după Revoluţie nu sunt lăsate să iasă la pensie nici după 50 de ani. Întreţinute corespunzător încă îşi fac treaba şi sunt extrem de accesibile la preţ.
Unele cârpite şi şurubărite, altele recondiţionate total, tractoarele U-650 continuă să se achite de sarcini şi în 2023, chiar dacă unele au şi peste 50 de ani vechime, având în vedere că producţia la UTB a utilajului sub licenţă Fiat a început în 1967.
Iarna, tractoarele U-650 aflate încă în dotarea multor autorităţi locale sunt scose la deszăpezire, iar vara fermierii încă se bazează pe ele la muncile câmpului.
Mai mult, tractoarele U-650 care au arat toată România sub Ceauşescu sunt extrem de căutate, secţiunile de vânzări de vehicule ale site-urilor de specialitate fiind pline de astfel de utilaje şi accesoriile aferente, în general, cu preţuri între 3.000 şi 4.500 de euro pentru un U-650 „ca nou”, potrivit Utilaje TV. Doar pe un singur astfel de site sunt listate 100 de anunţuri active.
De exemplu, un doljean care vrea să vândă cu 4.000 de euro un tractor U-650 a postat umătorul anunţ: „Tractor Universal 650 în stare perfectă de funcţionare, recondiţionat TOTAL! Instalaţie nouă, Motor refăcut cap coadă nou, Cauciucuri noi”.
Proprietarul unui U-650 din judeţul Dâmboviţa cere 15.000 de lei, adică 3.000 de euro, pe un tractor „în perfectă stare de funcţionare”. Cine are nevoie şi de plugul aferent, trebuie să mai scoată 300 de euro din buzunar. „Vând tractor Universal 650 în perfecta stare de funcţionare, cauciucuri spate Danubiana 90% noi, arată şi merge foarte bine. Se vinde cu probă de lucru, preţul fiind 16.500 cu plug pp4 sau 15.000 ron fără plug”, scrie dâmboviţeanul.
Iar proprietarul unui U-650 „mai nou”, fabricat în 1992, de exemplu, cere pe utilaj 4.250 de euro. „Vând tractor U650 în perfectă stare de funcţionare. Fabricat în1992, anvelope spate 15,5/R38 uzură 10%”, a scris acesta în anunţ.

De ce sunt încă extrem de căutate tractoarele care au arat toată România sub Ceauşescu?
Dacă un tractor U-650 second hand în stare bună de funcţionare sau chiar recondiţionat total poate fi achiziţionat cu 3.000 – 4.500 de euro, eventual şi cu ceva accesorii incluse, precum un plug, un tractoraş nou costă peste 20.000 de euro.
De exemplu, un tractor românesc TAG 50C, făcut de Irum Reghin, are un preţ de pornire de 22.500 euro, plus TVA.
Conform producătorului, „dotat cu motor diesel de 48 CP, este tractorul ideal pentru lucrările uşoare din zootehnie, cultură mare. De asemenea, este recomandat pentru lucrul în sere, solarii şi în activităţile din legumicultură. Având posibilitatea de a i se monta un încărcător frontal, avantajele sunt net superioare. Cabina panoramică, dotată cu aer condiţionat (AC) face ca timpul petrecut în tractor să fie o adevărată plăcere. Este un tractor care se încadrează într-un raport calitate-preţ excelent”.

UNUL LA 9 MINUTE
Tractorul Universal 650, făcut la Uzina Tractorul Braşov (UTB), sub licenţă Fiat, a fost unul dintre cele mai apreciate şi vândute utilaje produse în Europa de Est. În Zambia i-a fost dedicat şi un filmuleţ documentar.
Iniţial, uzina de la Braşov a fost proiectată să facă avioane. În 1925, la Braşov, s-a deschids Uzina de Avioane IAR – Industria Aeronautică Română. După încheierea celui de-al doilea Război Mondial, însă, utilajele şi secretele de fabricaţie ale aparatelor de vânătoare au ajung pe mâinile ruşilor, ca pradă de război.
Astfel, Braşovul a devenit producător de tractoare. În 1946, de pe porţile fabricii de avioane a ieşit primul utilaj agricol – IAR 22, produs sub licenţă germană. Iar doi ani mai târziu, IAR Braşov a devenit Uzina Tractorul Braşov. Aici munceau 15.000 dintre cei 82.000 de locuitori ai oraşului de la acea vreme, respectiv jumătate din populaţia aptă de muncă.
Partidul Comunist a decis, în anii următori, extinderea uzinei, iar pe o suprafaţă de 10 hectare din jurul fabricii casele au fost dărâmate şi ridicate hale.
Prima comandă a venit de la statul român care a cerut 5.000 de tractoare, 5.000 de pluguri şi 2.000 de semănători. Ulterior, fabrica a început să producă pentru export, iar tractoarele de la Braşov au ajuns până în ţări îndepărtate precum China, India, Egipt, Zambia, Rusia, Congo şi Brazilia.
În anii 1970, autorităţile au decis achiziţionarea unei licenţe Fiat şi UTB a început să producă tractorul „premium” Universal 650. Cererea era atât de mare încât pe poarta fabricii ieşea câte un tractor la fiecare 9 minute.
În anul 2004, uzina de tractoare Braşov a fost la un pas de privatizare, doritorul fiind fabrica de tractoare Landini din Italia. A urmat apoi o negociere cu New Holland, cu indienii de la Mahindra&Mahindra, apoi cu Daewoo, dar toate fără succes. UTB bate recordul la privatizări eşuate: în 12 ani, şase încercări nereuşite. În anul 2007, Uzina Tractorul a fost închisă, când mai avea doar 1.900 de angajaţi.

Foto: TAG 50C, produs acum de de Irum Reghin.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Tractorul de Braşov şi urmaşul de Reghin | Buna ziua Brasov

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Digi24

S-ar putea să-ți placă