Prima pagină » UCIMR anunță încheierea celei de-a XXI-a ediții a Festivalului ICon Arts Transilvania

UCIMR anunță încheierea celei de-a XXI-a ediții a Festivalului ICon Arts Transilvania

de Vasilescu Amalia
ucimr-anunta-incheierea-celei-de-a-xxi-a-editii-a-festivalului-icon-arts-transilvania

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță încheierea celei de-a XXI-a ediții a Festivalului ICon Arts Transilvania, unul dintre cele mai longevive festivaluri dedicate muzicii clasice, jazz și celor mai efervescente creații din domeniul artelor contemporane.

În perioada 24 iulie – 6 august, 9 localități din Sudul Transilvaniei au fost gazdele unor evenimente muzicale de excepție, precum concerte de muzică clasică, contemporană și jazz, rezidențe artistice interdisciplinare și masterclass-uri pentru instrumentiști. Timp de 14 zile, localități din județele Sibiu, Cluj și Mureș (Mediaș, Richiș, Sibiu, Cund, Dealu Frumos, Copșa Mare, Daneș, Moșna și Avrig), au devenit puncte de întâlnire pentru peste 150 de artiști de pe 3 continente, care au susținut 20 concerte și recitaluri în locații diverse, de la edificii de cult, acoperișuri, pensiuni, Filarmonică sau chiar în aer liber.

Ediția din acest an a Festivalului ICon Arts a propus un program eclectic, multidisciplinar și multicultural, în care virtuozitatea muzicii s-a împletit cu atmosfera pitorească a satelor transilvănene și cu degustarea de preparate tradiționale spre deliciul publicului.

„ICon Arts este un festival care de fiecare dată a privit înainte, cu o viziune interdisciplinară, în care muzica a fost întotdeauna un liant între arte și comunitate, astfel că la a XXI-a aniversare, festivalul a promis să transporte publicul într-o lume fascinantă a sunetelor și experiențelor. În acest an, am explorat noi frontiere artistice, îmbinând muzica clasică cu elemente contemporane, întrepătrunderi de epoci și stiluri artistice, dar și locații istorice.” – Sebastian Gheorghiu, Manager Cultural și Membru în Consiliul Director UCIMR.

Programul ICon Arts XXI

Artiști cu cariere internaționale, provenind din țări precum România, Germania, Elveția, Grecia, Serbia sau Japonia, au susținut concerte memorabile, oferind o experiență muzicală rafinată prin intermediul instrumentelor de percuție, pian, vioară, violoncel, flaut, chitară, dar și canto. Evenimentele au reunit nume sonore din lumea muzicală, precum violoniștii Remus Azoiței, Ladislau Csendes sau Tanaka Fumia, violonceliștii Andrei Ioniță, Dragan Djordjevic și Ella Bokor, pianista Mădălina Pașol, percuționistul Alexandru Anastasiu și cornistul Gavril Cupșa, flautista Karen Jones, chitaristul Costin Soare, precum și mezzosoprana Cristina Damian și soprana Cellia Costea, dar și baritonul Dan-Cristian Hodrea, mentori ai Academiei ICon Arts pentru tânăra generație de interpreți. În plus, Orchestrele de Tineret Sweelinck din Amsterdam, Giovane (Elveția) și grupul TRi (Dublin City University) au fost doar câțiva dintre invitații din străinătate. Absolvenții masterclass-urilor Academiei ICon Arts au susținut concerte alături de artiști consacrați și în prezența Ansamblului cu același nume.

Astfel, muzica s-a îmbinat cu istoria într-un cadru care respiră cultură și tradiție și oferă o experiență sincretică celor prezenți. Sunetele sublime ale instrumentelor și vocile răsunătoare au îmbrăcat pereții plini de istorie ai Bisericilor Evanghelice din Mediaș, Richiș și Biertan sau Filarmonicii de Stat din Sibiu, dând naștere unei experiențe inedite. Acustica și autenticitatea locațiilor au completat atmosfera spectacolelor, iar participanții au avut ocazia să asculte interpretări unice ale unor opere clasice celebre și un repertoriu divers, potrivit informațiilor furnizate de Lavinia Iancu, project manager.

Post-ul UCIMR anunță încheierea celei de-a XXI-a ediții a  Festivalului ICon Arts Transilvania apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.

Această știre este preluată.
Sursa acestei stiri: UCIMR anunță încheierea celei de-a XXI-a ediții a Festivalului ICon Arts Transilvania
Autor: Vasilescu Amalia

S-ar putea să-ți placă