Prima pagină » ALTEX și KIK se deschid la Motru, luna viitoare

ALTEX și KIK se deschid la Motru, luna viitoare

de Roboțelul @ iDOR.info
altex-si-kik-se-deschid-la-motru,-luna-viitoare

COMUNITATE

Zeci de preoți parcurg Drumul Crucii, la Stejari

Postat acum

5 ore în urmă

on

15 septembrie 2023

Vizualizări 181

O importantă tradiție creștină va avea loc sâmbătă, în comuna Stejari. Sute de localnici sunt așteptați să parcurgă împreună un drum al crucii. Procesiunea va începe de la vechea cruce de piatră, la ora 12,00, și se va încheia la Biserica din satul Mielușei.

Vor participa și zeci de preoți. Pe traseu vor avea loc 14 opriri. La final, preoții vor binecuvânta roadele pământului și va avea loc o agapă frățească.

COMUNITATE

Sute de voluntari participă la curățenia generală de la Novaci

Postat acum

6 ore în urmă

on

15 septembrie 2023

Vizualizări 166

În data de 16 septembrie, pe raza localității Novaci vor fi demarate din nou acțiuni de ecologizare in cadrul proiectului „Let’s do it, România!”. Grupurile de voluntari vor fi coordonate împreună cu profesoara Elena Basarabă și vor fi formate atât din elevi și cadre didactice, dar și din salariați ai Primăriei orașului Novaci și cetățeni.

Activitățile vor fi împărțite pe zone după cum urmează:

Zona podul de Sârmă, pârâul Râma, parcare stadion;

Albia râului Gilort;

Pădurea Statului, str. Aleea Trandafirilor, str. Gruilui, str. Dumitru Brezulescu, str. Nucilor, str. Dumbravă, incinta școlilor și grădinițelor;

Incinta școlii gimnaziale Pociovaliștea, zona sens giratoriu str. Parângului, între biserică și Huluba;

Strada Zăvoiului – albia râu Gilort – Podul de Sârmă;

Rânca.

Organizatorii vor oferi gratuit mănuși de protecție și saci și se vor ocupa de ridicarea și transportul gunoiului.

La nivelul județului se mizează pe participarea a peste 11.000 de voluntari la campania de curățenie.

COMUNITATE

Foc de artificii la Festivalul folcloric pastoral „Coborâtul oilor de la munte”

Postat acum

7 ore în urmă

on

15 septembrie 2023

Vizualizări 274

Festivalul folcloric pastoral „Coborâtul oilor de la munte” începe vineri în comuna Baia de Fier. Participă ansambluri din cinci județe: Vâlcea, Argeș, Gorj, Olt și Hunedoara. Vor avea loc spectacole de muzică populară, o paradă a portului popular și un foc de artificii. Nu vor lipsi preparatele tradiționale, precum tocanul de oaie.

Comuna Baia de Fier organizează, anual, începând cu anul 1993, Festivalul folcloric pastoral „Coborâtul oilor de la munte”. Manifestarea este este una dintre cele mai importante manifestări culturale desfășurate în comuna Baia de Fier, ocazie cu care sosesc aici mii de turiști din toate colțurile țării, numărul acestora crescând de la an la an. Eveniment cu tradiție pastorală, prin care se celebrează terminarea perioadei de trashumanță în zona alpină și începe transhumanța spre locurile de șes.

Festivalul folcloric pastoral „Coborâtul oilor de la munte” a ajuns în acest an la cea de-a XXXI-a ediţie şi încearcă să păstreze tradiţiile şi obiceiurile comunităţilor de păstori din Munţii Parâng. Sărbătoarea marchează coborârea turmelor de oi de la munte şi pregătirea pentru iernat, un moment extrem de important în calendarul pastoral. Transhumanța este mișcarea sezonieră a oamenilor și a șeptelului, de obicei între vale (unde turmele stau iarna) și munte (unde turmele stau vara). Tradiția transhumanței, veche de mii de ani, este o practică importantă a păstoritului încă din timpul Imperiului Roman și în Evul Mediu. Consistă în deplasarea sezonieră a turmelor de vite între locurile de văratic, în general în zonele de relief cu pășuni bogate, și locurile de iernatic, în general în zonele de șes și cu climă mai blândă iarna. Scopul Festivalul folcloric pastoral ”Coborâtul oilor de la munte” este conservarea şi popularizarea tradiţiilor locale legate de viaţa păstorilor şi de fenomenul transhumanței.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: ALTEX și KIK se deschid la Motru, luna viitoare

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă