Prima pagină » Aşteptările de pe Wall Street

Aşteptările de pe Wall Street

de Roboțelul @ iDOR.info
asteptarile-de-pe-wall-street

Piaţa de acţiuni americană a avut o creştere în acest an, indicele S&P 500 câştigând 21% până în iulie, dar în august raliul s-a împotmolit, după ce o serie de date economice şi declaraţii ale oficialilor Rezervei Federale au stârnit temerea că banca centrală a Statelor Unite va menţine ratele dobânzilor mai ridicate pentru o perioadă mai îndelungată decât se anticipase, ceea ce a dus la o majorare a randamentelor titlurilor de stat pe termene mai lungi.

Istoria arată că, de obicei, august nu este o lună propice pentru acţiuni, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru septembrie, în special în anul dinaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, conform Business Insider.

Dar, în contextul actual nu este vorba numai despre istorie, potrivit publicaţiei americane. Rezerva Federală are în continuare a abordare „hawkish” (ce denotă o politică monetară agresivă) chiar şi după unsprezece creşteri ale ratei dobânzii, iar investitorii şi-au extins orizontul de aşteaptare privind potenţiale reduceri până în anul viitor. Randamentele obligaţiunilor au crescut, cele ale titlurilor de stat pe zece ani atingând, chiar luna trecută, cel mai ridicat nivel din 2007

Prima de risc a acţiunilor, care cuantifică randamentul suplimentar la care se pot aştepta investitorii pentru deţinerea de acţiuni în detrimentul obligaţiunilor s-a redus până la cel mai mic nivel din 2009, ceea ce pentru unii analişti reprezintă un semnal de alarmă pentru acţiuni. În străinătate, problemele economice ale Chinei induc temeri în pieţele din întreaga lume, în vreme ce Rusia îşi continuă războiul împotriva Ucrainei, mai notează Business Insider.

Iată ce aşteptări au unele dintre cele mai mari nume de pe Wall Street legate de evoluţia pieţe de acţiuni americane, în următoarele luni.

JP Morgan

Dubravko Lakos, strategul şef de acţiuni globale al JP Morgan, a declarat la CNBC după discursul de la Jackson Hole al preşedintelui Fed, Jerome Powell, că raliul din acest an al pieţei s-a încheiat, iar poziţionarea actuală a investitorilor arată că sunt prea optimişti.

În opinia sa, banca centrală a Statelor Unite nu-şi va relaxa politica monetară prea curând, iar abordarea „hawkish” a Fed va pune capăt, în cele din urmă, câştigurilor pe termen scurt ale acţiunilor. Conform strategului, rezilienţa de care a dat dovadă până acum economia SUA nu a făcut decât să amâne momentul apariţiei unei recesiuni, iar scenariul aterizării dure este inevitabil. „Îmi vine greu să cred că inflaţia va scădea, Fed va reduce ratele, iar creşterea (n.r. economică) va fi în regulă”, a spus Lakos la CNBC, citat de Business Insider, săptămâna trecută.

Morgan Stanley

În opinia lui Mike Wilson, directorul de investiţii al Morgan Stanley, faptul că acţiunile Nvidia nu au avut un raliu (n.r. după raportarea rezultatelor excelente pentru cel de-al doilea trimestru) reprezintă un motiv pentru temperarea perspectivelor legate de piaţa acţiunilor. La fel ca Lakos, directorul de la Morgan Stanley nu este optimist pentru restul anului, potrivit publicaţiei americane.

„Amintiţi-vă că pieţele ating maxime pe veşti bune şi minime pe veşti proaste”, a spus Wilson într-un interviu pentru Bloomberg din 25 august. „Nu-mi pot închipui o veste mai bună decât ceea ce am primit de la Nvidia … şi totuşi raliul a eşuat. Acesta este un alt semnal tehnic negativ că raliul este epuizat. Vom avea nevoie de o poveste care să entuziasmeze oamenii şi nu ştiu care este acea poveste”.

În opinia sa, la creşterea pieţei care a debutat în martie fiind condusă de câteva nume din tehnologie, precum Nvidia şi Tesla, au început să participe în ultima perioadă tot mai multe companii, dar fără un motiv evident. Strategul crede că aprecierea este nesustenabilă şi doar deciziile de politică monetară ale Fed mai pot susţine un nou raliu.

Spre deosebire de Wilson, Andrew Slimmon, manager senior de portofoliu la Morgan Stanley, vede indicele S&P 500 apropiindu-se de pragul de 5.000 de puncte până la sfârşitul anului, echivalentul unei creşteri de circa 11% faţă de cotaţia de joia trecută.

„Pe măsură ce ne apropiem de finalul anului, durerea pricinuită de expunerea redusă pe acţiuni şi lipsa de performanţă rezultată de aici se vor intensifica, ceea ce va forţa intrări de fonduri (n.r. în acţiuni)”, a afirmat Slimmon săptămâna trecută la CNBC.

Fundstrat

Tom Lee, managing partner şi şeful departamentului de cercetare al firmei de analiză şi strategii de piaţă Fundstrat, care în acest an a făcut o serie de predicţii privind creşterea pieţei care s-au adeverit, este de părere că indicele S&P 500 este pe cale să lase în urmă scăderea din august, conform Business Insider.

Contrat opiniei multor analişti ai pieţei, Lee se aşteaptă la o creştere a S&P 500 în septembrie, care să ducă indicele la noi maxim pentru 2023. În opinia sa, răcirea economiei, lipsa creşterii dobânzilor de către Fed şi sentimentul negativ excesiv al investitorilor sunt motive pe baza cărora se aşteaptă ca septembrie să fie o lună bună pentru acţiuni.

Wedbush

Dan Ives, analist senior la Wedbush, este de părere că „un val masiv de cheltuieli antrenate de inteligenţa artificială” este pe cale să alimenteze o nouă creştere a acţiunilor tehnologice, potrivit Business Insider.

„Credem că, în pofida titlurilor de stat pe zece ani (n.r. al căror randament se află şi se menţine la niveluri ridicate) şi a Fed, tehnologia va merge mai sus”, le-a scris Ives săptămâna trecută într-o notă clienţilor, subliniind că un motiv pentru a rămâne optimist pe tehnologie este Nvidia, care şi-a depăşit estimările. „Creşterea bazată pe inteligenţa artificială este precum traiectoria unei nave-rachete, care va lovi ţărmurile industriei tehnologice în următoarele douăsprezece – optsprezece luni”, a mai scris analistul, caracterizându-şi astfel optimismul în privinţa acţiunilor tech.

David Rosenberg

David Rosenberg, fondatorul şi preşedintele Rosenberg Research, crede că presiunile economice şi randamentele în creştere ale titlurilor de stat vor duce la scăderea acţiunilor. „Urmează a doua rundă a scăderii pieţei acţiunilor”, a spus el, citat de Business Insider. „Numerarul este regele”.

În opinia sa, o piaţă a forţei de muncă robustă poate împiedica rata şomajului să crească, astfel încât Fed, în încercarea de a răci şi mai mult economia, poate opera noi majorări de dobândă. Preşedintele Rosenberg Research este de părere că, bunurile discreţionare şi IT-ul, cele două sectoare care au susţinut creşterea indicelui S&P 500 în acest an, sunt pe cale să aibă cea mai slabă lună din acest an.

CFRA Research

Sam Stovall, strateg şef de investiţii la CFRA Research, atrage atenţia că, istoric, septembrie a fost cea mai slabă lună din an pentru indicele S&P 500, conform MarketWatch.

„Din 1945, indicele S&P 500 a avut un randament mediu lunar negativ de 0,73% în septembrie, cea mai slabă evoluţie a oricărei luni (n.r. din an). De asemenea, a fost singura lună în care S&P a scăzut mai frecvent decât a crescut, cu o «rată de câştig» de doar 44%”.

Totodată, septembrie este singura lună în care Nasdaq Composite a avut un randament mediu negativ din 1971 încoace. Conform datelor CFRA, indicele tehnologiei a crescut în 52% din cazuri în această perioadă, cu un randament mediu negativ lunar de 0,86%.

„Având în vedere rezultatele înregistrate de indici în septembrie, le spunem investitorilor să se pregătească pentru posibilitatea unor rezultate dezamăgitoare atât pentru S&P 500, cât şi pentru Nasdaq”, a spus Stovall, citat de MarketWatch.

De la începutul acestui an şi până la finele lunii trecute, indicele S&P 500 avea o creştere de 17%, în timp ce pentru Dow Jones aprecierea era de circa 5%. Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaşterea, avea o apreciere de 34%.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Aşteptările de pe Wall Street

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google