Prima pagină » Ce rol are și cât de importantă este energia nucleară în tranziția energetică

Ce rol are și cât de importantă este energia nucleară în tranziția energetică

de Roboțelul @ iDOR.info
ce-rol-are-si-cat-de-importanta-este-energia-nucleara-in-tranzitia-energetica

Pe măsură ce lumea se îndreaptă spre obiectivul de a obține zero emisii nete până în 2050, energia nucleară a fost prezentată ca fiind soluția pentru a acoperi deficitul de energie, cu toate acestea, părerile sunt împărțite.  

„Cum poți furniza energie ieftină, fiabilă și fără poluare pentru o lume în care trăiesc 8 miliarde de oameni? Energia nucleară este cu adevărat singura versiune scalabilă în acest sens, energiile regenerabile nu sunt fiabile”, a declarat Michael Shellenberger, fondatorul organizației de mediu Environmental Progress, conform CNBC.

Potrivit unui raport Schroders, în luna iulie existau 486 de reactoare nucleare planificate, propuse sau în construcție, însumând 65,9 miliarde de wați de capacitate electrică, cea mai mare cantitate de capacitate electrică în construcție pe care a cunoscut-o industria din 2015 încoace.

Același raport arată cât de curată este energia nucleară emite doar 10-15 grame de echivalent CO2 pe kilowatt oră. Acest lucru este competitiv atât cu energia eoliană, cât și cu cea solară și este substanțial mai ecologică decât cărbunele și gazele naturale.

Energia nucleară este, de asemenea, a doua cea mai mare sursă de energie cu emisii reduse de dioxid de carbon, după energia hidroelectrică, mai mult decât energia eoliană și cea solară la un loc, se mai precizează în raportul Schroders.

Siguranța nucleară

Cu toate acestea, argumentele în favoarea energiei nucleare se bat cap în cap cu niște dezastre ecologice de proporții. Cele mai cunoscute dintre acestea ar fi cel de la Three Mile Island din SUA, dezastrul de la Cernobîl din fosta Uniune Sovietică și, cel mai recent, topirea centralei Fukushima Daiichi din Japonia, care a generat temeri cu privire la siguranța centralelor nucleare.

Scump și lent

Este, totuși, de luat în calcul că acum, datorită evoluției tehnologice, riscul unor astfel de accidente s-a mai redus, rămân totuși câteva inconveniente. Unul dintre acestea ar fi costul construirii unei astfel de centrale iar odată cu asta, vine la pachet și timpul îndelungat de realizare a unui astfel de proiect.

Conform unui raport Greenpeace de anul trecut o centrală nucleară are nevoie de aproximativ 10 ani pentru a fi construită de la zero, adăugând, de altfel, că „timpul suplimentar de construcție a centralelor nucleare are implicații majore pentru obiectivele climatice, deoarece centralele existente pe bază de combustibili fosili continuă să emită dioxid de carbon în timp ce așteaptă să fie înlocuite”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Ce rol are și cât de importantă este energia nucleară în tranziția energetică

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă