Prima pagină » De la un garaj în California la un fenomen global: Istoria de 25 de ani a gigantului Google, primii bani, amenzile record și cum a devenit un cuvânt în dicționar

De la un garaj în California la un fenomen global: Istoria de 25 de ani a gigantului Google, primii bani, amenzile record și cum a devenit un cuvânt în dicționar

de Roboțelul @ iDOR.info
de-la-un-garaj-in-california-la-un-fenomen-global:-istoria-de-25-de-ani-a-gigantului-google,-primii-bani,-amenzile-record-si-cum-a-devenit-un-cuvant-in-dictionar

Indiferent de unde te-ai afla în lume, ar fi o sarcină dificilă să găsești pe cineva care să nu fi auzit vreodată cuvântul “Google”. Compania de tehnologie înființată în California a împlinit în această săptămână 25 de ani de la lansare, iar postul britanic Sky News a trasat istoria celor mai mari succes – și eșecuri – ale unei companii care a schimbat în mod fundamental lumea. 

  • Ziua Lansării (1998)

În 1996, Larry Page și Sergey Brin, doi informaticieni talentați de la Universitatea Stanford, visau la un instrument de căutare care să organizeze mai bine site-urile de pe internet.

Doi ani mai târziu, proiectul lor a fost remarcat de investitorul Andy Bechtolsheim, care le-a scris celor un cec de 100.000 de dolari.

Aceștia au folosit banii pentru a deschide un birou în garajul din California al prietenei lor, și viitoare șefă a YouTube, Susan Wojcicki.

După ce au cumpărat numele de domeniu Google.com, s-au apucat de treabă.

  • Încep să intre banii (2000)

Google a crescut rapid și și-a mutat birourile de mai multe ori până în anul 2000, moment în care a început cu adevărat transformarea sa într-un colos global.

După ce și-a înființat propriul campus în Mountain View, California (zona din Silicon Valley în care își are încă sediul), compania a lansat AdWords.

Această invenție a permis agenților de publicitate să cumpere termenii de căutare pentru care doreau să apară în rezultate – și a pornit un tren al banilor care avea să transforme Google într-una dintre cele mai bogate firme din lume.

  1. Dincolo de cuvinte (2001)

Anul 2001 a fost important pentru Google, atât în sălile de conferință cât și pe internet: Eric Schmidt, un director cu experiență în domeniul tehnologiei, a fost numit director executiv, iar fondatorii Google au devenit președinți ai companiei.

Pentru utilizatori, în acest an au fost adăugate imagini în rezultatele căutărilor pe site. Acest lucru a fost determinat de cererea de fotografii ale unei rochii pe care Jennifer Lopez a purtat-o la Premiile Grammy în 2000.

  1. De la e-mail la Gmail (2004)

În general, orice anunț online făcut pe data de 1 aprilie ar trebuie tratat cu suspiciune, dar anunțul Google privind gmail nu a fost o glumă.

Serviciul gratuit de e-mail care are în prezent peste 1,8 miliarde de utilizatori a fost însoțit în același an de Google Autocomplete, unealtă care a ajutat oamenii să își perfecționeze tehnicile de căutare și care avea să inspire o generație de meme-uri.

  1. Deplasarea (2005)

Pentru că schimbarea modului în care navigăm pe internet nu era suficientă, Google a început să schimbe modul în care ne deplasăm în lumea reală cu Google Maps și Google Earth.

Maps este în prezent sistemul principal de orientare prin satelit pentru navetiștii, șoferii și curierii de pretutindeni, în timp Google Earth a oferit tuturor celor care au un computer posibilitatea de a explora părți îndepărtate ale lumii în 3D.

  1. Android se alătură familiei (2005)

Un alt reper important al anului 2005 care merită propriul loc pe listă este achiziționarea de către Google a companiei Android. Se poate spune că achiziția de 50 de milioane de dolari este unul dintre cele mai importante momente din istoria telefoniei mobile.

Android este coloana vertebrală a aproape tuturor telefoanelor care nu sunt de la Apple și a depășit concurenți precum Microsoft și Nokia pentru a deveni singurul rival real al producătorului telefoanelor iPhone.

  1. Vine și rândul YouTube-ului (2006)

Doar un an mai târziu, Google a făcut o altă achiziție semnificativă: YouTube, pentru 1,65 miliarde de dolari.

Platforma video omniprezentă pe internet a fost ani de zile epicentrul economiei creatorilor de conținut și a creat o specie cu totul nouă de celebrități. Chiar și în prezent, nenumărate personalități și celebrități, grupuri, instituții publice și posturi de știri, printre care și Sky News, mențin o prezență pe platformă.

  1. Marele firewall chinezesc (2006)

Un loc în care nu poți sta pe YouTube este China, deoarece a căzut victimă a restricțiilor infam de dure ale țării cu privire la ceea ce cetățenii săi pot vedea online.

Nu e ca și cum Google nu și-a dat silința să treacă de acest zid, totuși – În 2006 compania a lansat în China o versiune extrem de cenzurată a motorului său de căutare, înainte de a o închide patru ani mai târziu, în urma criticilor dure ale politicienilor americani.

  1. Sunt un cuvânt adevărat! (2006)

Ultimul eveniment important din 2006 este adăugarea cuvântului „google” în Dicționarul Oxford al Limbii Engleze.

Enumerat ca un verb, intrarea în dicționar spunea: „A utiliza motorul de căutare Google pentru a găsi informații pe internet. A căuta informații despre (o persoană sau un lucru) folosind motorul de căutare Google.”

  1. Străzile nu vor uita (2007)

Google Maps a făcut un nou salt cu lansarea Street View în 2007. Compania a început să trimită mașini cu camere uriașe atașate în partea de sus pentru a captura imagini ale drumurilor lumii.

Nenumărate locații și oameni au ajuns de atunci pe ecranele internauților din întreaga lume.

  1. Chrome e unde ți-e inima (2008)

Așa cum Gmail a devenit clientul de e-mail preferat de mulți oameni, tot așa și Chrome a devenit browserul preferat de la lansarea sa în 2008.

Dominația sa pe piață este ceva deosebit dacă este luat în calcul faptul că nu este opțiunea implicită pe PC-urile cu Windows sau pe Mac, deși oricine are un laptop al acestora poate confirma faptul că niciun alt software nu consumă mai multă baterie decât Chrome.

  1. Primul smartphone al Google (2010)

La cinci ani după ce a cumpărat Android, Google a încercat să facă un telefon, iar rezultatul a fost linia de smartphone-uri Nexus.

Acestea au fost prezentate drept cea mai pură experiență Android pe care o puteai obține, oferind actualizări rapide ori de câte ori era lansată cea mai recentă versiune (denumită întotdeauna după un desert).

  1. Chrome nu este singur (2011)

Numele Chrome a fost desprins de pe piața browserelor web în 2011, când Google a început să lucreze la un sistem de operare pentru calculatoare care să rivalizeze cu Windows și macOS.

De atunci, Chrome OS a devenit piatra de temelie a laptopurilor Chromebook de la Google, care sunt populare în special în universități și școli.

  1. Lansarea magazinului Play Store (2012)

Răspunsul Google la App Store, creat de Apple, a fost deschis în 2012 și a luat locul aplicației Android Market.. Sincronizarea s-a dovedit a fi bună, deoarece în acel an a avut loc și lansarea jocului Candy Crush.

Play Store a înregistrat anul trecut venituri de 42 de miliarde de dolari.

  1. Vă mai amintiți de Google Glass? (2012)

Google ar putea fi una dintre cele mai mari companii din lume, dar istoria sa este presărată cu experimente eșuate.

Unul dintre cele mai notabile este Google Glass, ochelarii săi high-tech care funcționau cu ajutorul realității augmentate, introduși pentru prima dată în 2012 și scoși de pe piață trei ani mai târziu. 

  1. Un moment de inspirație (2014)

La acel moment, nu a fost la fel de atrăgătoare ca achiziția YouTube sau Android, dar achiziționarea de către Google a companiei britanice de cercetare în domeniul inteligenței artificiale DeepMind s-a dovedit a fi o decizie deosebit de importantă în retrospectivă.

Echipa DeepMind a devenit o parte esențială a strategiei globale de inteligență artificială a Google, care încearcă să concureze cu rivali precum OpenAI și Microsoft.

  1. O nouă înfățișare (2015)

Google a primit o transformare majoră în 2015, cu un nou logo pe motorul său de căutare și pe alte produse.

Acesta a fost, de asemenea, anul unei restructurări majore, deoarece compania și o parte dintre diviziile sale au intrat în componența nou înființatului conglomerat numit Alphabet.

  1. Pixel perfect (2016)

Google a mai făcut o încercare pe piața telefoanelor mobile cu o nouă serie de produse, Pixel, care a înlocuit vechiul branding Nexus. Lansarea noilor telefoane coincide cu introducerea pe rafturile magazinelor a difuzoarelor inteligente: Google Home.

În prezent, la 13 ani după lansarea primului telefon Google, compania pregătește lansarea în câteva săptămâni a noului model Pixel.

  1. Waymo (2016)

Proiectul Google pentru mașini fără șofer a luat forma unei companii numite Waymo în 2016, cu scopul de a introduce această tehnologie pe scară largă.

Au trecut șapte ani de atunci, iar flota sa de taxiuri lucrează pe străzile din San Francisco 24 de ore din 24, 7 zile din 7, în ciuda unor probleme ocazionale de navigație care au blocat traficul și chiar au întârziat serviciile de urgență.

  1. Amenda record dată de UE

Politicienii și autoritățile de reglementare au adoptat o poziție mai dură față de marile companii de tehnologie în ultimii ani, iar Google a fost dată ca exemplu în mai multe rânduri.

În 2017, UE a aplicat firmei o amendă record de 2,1 miliarde de lire sterline pentru că și-a favorizat propriul serviciu de cumpărături în rezultatele căutărilor pe internet.

  1. Câștiguri mari – și o altă amendă mare (2018)

Alphabet a raportat vânzări anuale de 100 de miliarde de dolari pentru prima dată în istoria Google în 2018, în mare parte datorită reclamelor.

Cu siguranță, acest lucru a făcut ca o altă amendă record din partea UE să fie mai ușor de digerat, deoarece uniunea a aplicat companiei o sancțiune de 3,8 miliarde de lire sterline pentru că a obligat producătorii de telefoane Android să preinstaleze aplicațiile Google.

  1. Sfârșitul unei ere (2019)

Cofondatorii Page și Brin au renunțat la controlul Alphabet în decembrie 2019, predând frâiele directorului general al Google, Sundar Pichai.

Acesta conduce în continuare compania și este unul dintre cei mai bine plătiți lideri din domeniul tehnologiei din lume. În decursul acestui an a participat la întâlniri cu lideri mondiali, inclusiv cu Rishi Sunak, pentru a discuta despre potențialul și amenințările inteligenței artificiale.

  1. Inteligența artificială „sensibilă” (2021)

Că veni vorba de inteligență artificială, activitatea Google în acest domeniu a ținut prima pagină a ziarelor în 2021, când un inginer senior a fost concediat pentru că a afirmat că robotul de chat al companiei era „sensibil”.

Compania a declarat că afirmațiile lui Blake Lemoine despre LaMDA (un model de limbaj de tip GPT menit să susțină conversații similare cu cele umane)  au fost „complet nefondate”.

  1. Moartea platformei Stadia (2022)

Încercarea Google de a intra în lumea jocurilor video cu un serviciu de streaming în stil Netflix numit Stadia a fost anunțată în 2019.

Cu toate acestea, a eșuat în fața concurenței din partea platformelor consacrate PlayStation, Xbox și Nintendo.

Desființarea sa a fost confirmată în 2022, iar serviciul a fost închis în ianuarie, ultimul dintr-un lung șir de produse Google, precum Glass și Google+, care au ajuns la fier vechi.

  1. Poți vorbi cu Bard acum (2023)

Efortul depus de Google pentru a dezvolta LaMDA au dat roade la începutul acestui an, odată cu lansarea chatbot-ului Bard.

Lansarea chatbot-ului a fost accelerată în urma succesului ChatGPT de la OpenAI și este în procesul de a deveni o parte esențială a modelului de afaceri al Google, fiind integrat în mai toate produsele și serviciile companiei, de la Gmail la Docs.

Indiferent ce se va întâmpla în continuare pentru Google, este clar că Bard – și AI – vor fi esențiale.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: De la un garaj în California la un fenomen global: Istoria de 25 de ani a gigantului Google, primii bani, amenzile record și cum a devenit un cuvânt în dicționar

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google