Prima pagină » FT: De ce industria europeană a panourilor solare este amenințată de falimente

FT: De ce industria europeană a panourilor solare este amenințată de falimente

de Roboțelul @ iDOR.info
ft:-de-ce-industria-europeana-a-panourilor-solare-este-amenintata-de-falimente

Industria solară din Europa avertizează cu privire la falimente din cauza importurilor chinezești

Industria panourilor solare din Europa avertizează asupra problemelor create din cauza importurilor chinezești. Eforturile UE de a produce mai multe tehnologii ecologice sunt subminate de concurenți mai ieftini.

Industria europeană a energiei solare a avertizat că o abundență de importuri chinezești ieftine a împins unii producători în pragul falimentului, împiedicând eforturile UE de a stimula producția locală de tehnologii ecologice.

SolarPower Europe, un grup comercial al industriei, a scris luni Comisiei Europene că stocurile în creștere și „concurența acerbă” dintre producătorii chinezi pentru a câștiga cotă de piață în Europa au dus la scăderea prețurilor modulelor solare cu mai mult de un sfert în medie de la începutul anului.

„Acest lucru creează riscuri concrete pentru companii de a intra în insolvență, deoarece stocul lor semnificativ va trebui să fie devalorizat”, se arată în scrisoare.

Norwegian Crystals, un producător de lingouri utilizate în celulele solare, a depus deja cererea de faliment luna trecută, a adăugat aceasta. Norsun, o altă companie norvegiană de energie solară, a declarat luna aceasta că va suspenda producția până la sfârșitul anului.

UE speră ca energia solară să devină cel mai mare generator de energie în cadrul blocului, în timp ce încearcă să atingă obiectivul de a avea 45% din energie generată de surse regenerabile până în 2030 – un obiectiv care urmează să fie votat de Parlamentul European în această săptămână.

Dar dominația Chinei în lanțul de aprovizionare pentru energia solară înseamnă că produsele sale reprezintă aproximativ trei sferturi din importurile de energie solară ale blocului, ceea ce a provocat temeri că UE dezvoltă o dependență față de China asemănătoare cu dependența sa de gazul rusesc până la invazia declanșată de Moscova în Ucraina.

Costul de fabricare a unui modul solar în Europa este mai mult decât dublu față de prețul spot actual, a declarat SolarPower Europe.

UE a încercat deja să limiteze concurența neloială din partea Chinei prin impunerea de tarife la importurile chinezești în 2012, după ce Beijingul a alocat subvenții masive industriei sale solare. Dar blocul comunitar le-a ridicat din nou în 2018 pentru a stimula instalațiile de energie regenerabilă, cu doar un an înainte ca Comisia să declare China un „rival sistemic”.

De atunci, Bruxelles nu le-a mai restabilit, în ciuda faptului că a insistat recent pe lângă companiile europene să își pună la adăpost lanțurile de aprovizionare din China, ca parte a unui efort mai amplu de relocalizare a producției, pe fondul tensiunilor geopolitice sporite.

Scăderea dramatică a prețurilor a însemnat că obiectivul UE de a fabrica 30GW din lanțul de aprovizionare cu energie solară în Europa până în 2030 este acum „în mare pericol”, se arată în scrisoare. Industria eoliană a adresat apeluri similare Bruxelles-ului, temându-se că producătorii de turbine sunt, de asemenea, subcotați de rivalii chinezi.

Executivii occidentali au avertizat, de asemenea, că China subvenționează masiv și construiește fabrici de baterii pentru mașinile electrice, cu mult peste nivelurile necesare pentru a satisface cererea internă – o tendință care ar putea, de asemenea, să zădărnicească ambiția Europei de a-și extinde producția de baterii pentru vehicule electrice.

Declarațiile SolarPower Europe au fost reluate luni într-o scrisoare separată semnată de peste 40 de companii solare, inclusiv compania elvețiană Meyer Burger și producătorul german de energie fotovoltaică Heckert Solar.

Cheltuielile europene pentru componente de energie solară au crescut de la 6 miliarde de euro în 2016 la peste 25 de miliarde de euro anul trecut, ceea ce a dus la o supraofertă de panouri solare chinezești care se află acum în depozitele europene, se arată în cea de-a doua scrisoare. Cantitatea de celule fotovoltaice chinezești aflate în depozite era suficientă pentru a acoperi de două ori cererea anuală globală a Europei, se arată în scrisoare.

Companiile chinezești au adoptat în prezent „o poziție de dumping pe piața europeană”, oferind contracte pe doi ani la prețuri „constant inferioare” prețurilor de pe piața la vedere. Astfel de contracte includ, de obicei, clauze care impun comenzi minime și exclusivitate, a adăugat acesta.

Scrisorile industriei au recomandat Comisiei să facă o achiziție de urgență a stocurilor producătorilor europeni de energie solară și să accelereze un regulament planificat care să interzică produsele fabricate prin muncă forțată.

Aproximativ două cincimi din producția mondială de polisiliciu, principala materie primă pentru panourile solare, provine din regiunea vestică Xinjiang, unde guvernul chinez a fost acuzat de grupurile de apărare a drepturilor omului că obligă minoritățile musulmane să lucreze în fabrici în tabere de detenție. Beijingul respinge comiterea oricăror abuzuri privind drepturile omului în această regiune.

Walburga Hemetsberger, director executiv al SolarPower Europe, a declarat că știe că și alte companii din acest sector vor înainta o petiție către Comisie. „Suntem cu toții de acord că scăderea necontrolată a prețurilor reprezintă un risc critic pentru sector, iar liderii UE trebuie să ia măsuri urgente.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: FT: De ce industria europeană a panourilor solare este amenințată de falimente

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă