Prima pagină » Lăsată în paragină de comuniști, clădirea berăriei Gambrinus avea să cunoască o nouă dramă, după 1990. Ce s-a ales de ea [VIDEO]

Lăsată în paragină de comuniști, clădirea berăriei Gambrinus avea să cunoască o nouă dramă, după 1990. Ce s-a ales de ea [VIDEO]

de Roboțelul @ iDOR.info
lasata-in-paragina-de-comunisti,-cladirea-berariei-gambrinus-avea-sa-cunoasca-o-noua-drama,-dupa-1990.-ce-s-a-ales-de-ea-[video]

Lăsată în paragină de comuniști, clădirea berăriei Gambrinus avea să cunoască o nouă dramă, după 1990. Ce s-a ales de ea [VIDEO]

Berăria Gambrinus se găsește și astăzi pe Bulevardul Regina Elisabeta, la intersecția cu Strada Ion Brezoianu. Clădirea a fost construită în anul 1912 de către arhitectul Nicolas Pissiota, originar din Macedonia, și de vărul său, Argir Culina.

Această clădire extrem de luxoasă, cu șase etaje, inițial denumită Palas Hotel, a fost redenumită ulterior, în 1948, în timpul procesului de naționalizare. Și uite așa s-a născut, de fapt, Hotel Cișmigiu, împreună cu toate legendele care se învârt în jurul acestuia.

Deși berăria originală, cu numele celebrului dramaturg, I. L. Caragiale, se afla pe Calea Victoriei, în fața Teatrului Național, ea fusese demolată în 1940, după ce a suferit daune semnificative în urma unui bombardament american asupra orașului, în al cel de-Al Doilea Război Mondial.

Cladirea unde se afla Beraria Gambrinus si Hotel Cismigiu
Berăria Gambrinus si Hotel Cismigiu in perioada interbelică și în prezent

Cum a apărut, de fapt, Gambrinus

În 1941, probabil din dorința de a satisface nostalgia multor clienți pentru vechea berărie, un investitor numit Naumescu a deschis un local de lux pe care l-a numit tot Gambrinus, la parterul deja faimosului Hotel Cișmigiu.

Noul local a avut un succes notabil timp de câțiva ani, până când, din păcate, în anul 1948, a fost naționalizat.

Au urmat decenii întregi de decădere sub regimul comunist, iar în cele din urmă, berăria a fost închisă în anii ’90.

Pe parcursul perioadei comuniste, hotelul a fost neglijat de autorități și s-a deteriorat progresiv, până a ajuns o umbră a ceea ce fusese odinioară.

După anul 1990, clădirea a fost transformată într-un cămin pentru studenții Academiei de Teatru și Film, marcând o altă etapă importantă a istoriei sale.

În această perioadă, o tânără studentă din Basarabia și-a pierdut viața într-un accident tragic, căzând de la etajul al doilea în ascensor.

Vezi și: De ce se crede că Hotel Cișmigiu este bântuit: povestea tragică a studentei din Basarabia

Beraria Gambrinus in perioada interbelica Bucuresti romania
Berăria Gambrinus în perioada Bucureștiului de altă data

Piesa Hotel Cișmigiu, inspirată de clădirea în care a activat berăria Gambrinus și de trupa Eagles

Această tragedie l-a inspirat actorul Cristi Iacob să scrie versuri despre aspectul absolut macabru al clădirii unde locuiau studenții.

Versurile au fost ulterior cântate de către formația Vama Veche, folosind linia melodică a celebrei piese „Hotel California”, interpretată de celebra trupă americană rock, Eagles.

„Noi doar am preluat versurile din «folclorul» Facultăţii de Teatru şi le-am pus pe muzica celor de la Eagles. Versurile le-a scris Cristi Iacob, ajutat de un coleg, în perioada în care a stat acolo, în cămin“, a spus Tudor Chirilă. Actorul Cristi Iacob îşi aminteşte cu plăcere de perioada în care a stat în Hotelul Cişmigiu pe când acesta era dat în folosinţă drept cămin al Facultăţii de Teatru, chiar dacă a avut parte de multe neplăceri şi de disconfort.

Cristi Iacob a stat şase luni în Hotelul Cişmigiu„A fost o perioadă frumoasă, boemă, chiar dacă locuiam în condiţii insalubre. Am scris melodia fiind inspirat de cazul studentei basarabence care a căzut în casa liftului. A fost posibil acel accident din cauza că uşile liftului erau tot timpul deschise. De fapt era un dezastru tot hotelul”, declara, cu ani în urmă, Tudor Chirilă, fostul solist al trupei Vama Veche.

Berăria in prezent Gambrinus - interior
Berăria  Gambrinus în prezent – interior

Berăria Gambrinus a fost însă redeschisă de aceeași societate care a restaurat Hotelul Cișmigiu, în anul 2012.

În zilele noastre, atât hotelul, care a primit ulterior 4 stele, cât și berăria funcționează în aceeași locație în care puteau fi găsite și acum zeci de ani, înainte de comuniști și, în modd evident, înainte de tragedia de după Revoluție.

„Interiorul va fi complet nou, dar se vor păstra faţadele Hotel Cişmigiu a intrat procesul de reabilitare în septembrie 2009, după ce a fost achiziţionat în 2004 de firma spaniolă Hercesa. Hotelul a fost renovat şi dat în folosiţă în 2012Potrivit reprezentanţilor companiei, interiorul clădirii a fost în întregime dar se vor păstra faţadele, aceasta fiind o condiţie impusă de către Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional.

Reprezentanţii firmei declarau înainte de începerea lucrărilor că costul reabilitării se ridică la cinci milioane de euro.Suprafaţa clădirii acoperă 7.000 de metri pătraţi şi va adăposti un hotel de lux cu 67 de apartamente. Hercesa are şi alte planuri în ţara noastră. Astfel, spaniolii se pregătesc pentru primul lor proiect al unui hotel nou, care va avea 12 etaje şi va fi situat pe strada Mircea Vodă”, scria publicația Historia.ro, în anul 2011.

Vezi și: Piscina cu valuri din București, minunea despre care a vorbit toată Europa. Ce s-a ales de ea acum

Urmăriți Playtech.ro și pe




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Lăsată în paragină de comuniști, clădirea berăriei Gambrinus avea să cunoască o nouă dramă, după 1990. Ce s-a ales de ea [VIDEO]

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google