O

de Roboțelul @ iDOR.info
o

BA.4.6, o subvarianta a variantei omicron COVID care a castigat rapid popularitate in SUA, este acum confirmata ca se raspandeste in Marea Britanie.

Cel mai recent document informativ privind variantele COVID de la Agentia de Securitate a Sanatatii din Regatul Unit (UKHSA) a remarcat ca incepand cu 14 august, BA.4.6 a reprezentat 3,3% din mostrele din Regatul Unit. De atunci, a crescut pentru a reprezenta aproximativ 9% din cazurile secventiate.

In mod similar, conform Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, BA.4.6 reprezinta acum mai mult de 9% din cazurile recente din SUA. Varianta a fost identificata si in alte cateva tari din intreaga lume.

Deci, ce stim despre BA.4.6 si ar trebui sa ne ingrijoram? Sa aruncam o privire la informatiile pe care le avem pana acum.

BA.4.6 este un descendent al variantei BA.4 a omicronului. BA.4 a fost detectat pentru prima data in ianuarie 2022 in Africa de Sud si de atunci s-a raspandit in intreaga lume alaturi de varianta BA.5.

Nu este complet clar cum a aparut BA.4.6, dar este posibil sa fie o varianta recombinanta. Recombinarea are loc atunci cand doua variante diferite de SARS-CoV-2, virusul care provoaca COVID-19 , infecteaza aceeasi persoana, in acelasi timp.

In timp ce BA.4.6 va fi similar cu BA.4 in multe feluri, acesta poarta o mutatie a proteinei spike, o proteina de la suprafata virusului care ii permite sa intre in celulele noastre. Aceasta mutatie, R346T, a fost observata in alte variante si este asociata cu evaziunea imuna, ceea ce inseamna ca ajuta virusul sa scape de anticorpii dobanditi din vaccinare si infectie anterioara.

Severitate, infectiozitate si evaziune imunitara

Din fericire, infectiile cu omicron provoaca, in general, boli mai putin grave si am observat mai putine decese cu omicron decat cu variantele anterioare. Ne-am astepta ca acest lucru sa se aplice si pentru BA.4.6. Intr-adevar, nu au existat inca rapoarte ca aceasta varianta cauzeaza simptome mai severe.

Dar stim, de asemenea, ca subvariantele omicron tind sa fie mai transmisibile decat variantele anterioare. BA.4.6 pare a fi chiar mai bun la evitarea sistemului imunitar decat BA.5, varianta dominanta in prezent. Desi aceste informatii se bazeaza pe un preprint (un studiu care nu a fost inca revizuit de catre colegi), alte date emergente sustin acest lucru.

Estimarile timpurii sugereaza ca BA.4.6 are un avantaj relativ de fitness de 6,55% fata de BA.5 in Anglia. Acest lucru indica faptul ca BA.4.6 se reproduce mai repede in stadiile incipiente ale infectiei si are o rata de crestere mai mare decat BA.5.

Avantajul de fitness relativ al BA.4.6 este considerabil mai mic decat cel al BA.5 fata de BA.2, care a fost de 45% pana la 55%.

Universitatea din Oxford a raportat ca persoanele care au primit trei doze de vaccinul original Pfizer impotriva COVID produc mai putini anticorpi ca raspuns la BA.4.6 decat la BA.4 sau BA.5. Acest lucru este ingrijorator, deoarece sugereaza ca vaccinurile COVID ar putea fi mai putin eficiente impotriva BA.4.6.

Capacitatea BA.4.6 de a se sustrage imunitatii poate fi totusi abordata intr-o anumita masura de noile amplificatoare bivalente, care vizeaza in mod specific omicron, alaturi de tulpina originala a SARS-CoV-2. Timpul va spune.

Intre timp, un studiu preliminar arata ca BA.4.6 sustrage protectia fata de Evusheld, o terapie cu anticorpi conceputa pentru a proteja persoanele care sunt imunocompromisi si nu raspund la fel de bine la vaccinurile COVID.

Vaccinarea este cheia

Aparitia BA.4.6 si a altor variante noi este ingrijoratoare. Arata ca virusul este inca foarte cu noi si se muta pentru a gasi noi modalitati de a depasi raspunsul nostru imunitar de la vaccinare si infectii anterioare.

Stim ca oamenii care au avut COVID anterior pot contracta din nou virusul, iar acest lucru a fost valabil in special pentru omicron. In unele cazuri, episoadele ulterioare pot fi mai grave.

Dar vaccinarea continua sa ofere o buna protectie impotriva bolilor severe si este inca cea mai buna arma pe care o avem pentru a lupta impotriva COVID. Aprobarea recenta a amplificatoarelor bivalente este o veste buna. Dincolo de aceasta, dezvoltarea de vaccinuri multivalente impotriva coronavirusului care vizeaza mai multe variante ar putea oferi o protectie si mai durabila.

Un studiu recent a aratat ca un vaccin multivalent impotriva coronavirusului administrat prin nas a provocat un raspuns imun puternic impotriva tulpinii originale de SARS-CoV-2, precum si doua variante de ingrijorare, la modelele de soarece.

Monitorizarea atenta a noilor variante, inclusiv BA.4.6, este presanta, deoarece acestea ar putea duce la urmatorul val de pandemie de COVID. Pentru public, va plati sa ramana precaut si sa respecte orice masuri de sanatate publica in vigoare pentru a preveni raspandirea a ceea ce ramane un virus foarte contagios.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: O

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă

Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type