Prima pagină » (VIDEO) Producătorul ceh Tatra a dezvăluit un camion care poate fi condus cu telecomandă, pregătit pentru condus autonom | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

(VIDEO) Producătorul ceh Tatra a dezvăluit un camion care poate fi condus cu telecomandă, pregătit pentru condus autonom | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

de Roboțelul @ iDOR.info
(video)-producatorul-ceh-tatra-a-dezvaluit-un-camion-care-poate-fi-condus-cu-telecomanda,-pregatit-pentru-condus-autonom-|-piataauto.md-–-site-ul-lumii-auto-din-moldova

26 Septembrie 2023, 12:07
Redacţia PiataAuto.md

Despre condusul autonom se vorbeşte mult în ultimii, iar în condiţii de şantiere sau cariere, cu spaţii uşor de controlat, fără accesul altor vehicule, aceste tehnologii sunt deja folosite parţial sau total de mai mult timp. Producătorul ceh de camioane Tatra vrea să demonstreze în ultimele luni nu doar că a revenit la capacitate maximă de producţie a camioanelor sale clasice, fiind în proces de extindere a fabricii, ci explorează şi investeşte şi în tehnologii de viitor. Acum cehii au dezvăluit o creaţie cu totul atipică, demonstrând un camion Tatra care poate fi condus cu telecomandă, pregătit pentru condus autonom.

Camion e creat pe baza noului Tatra Force, lansat acum câteva luni. Acest camion e parte a unui proiect în 3 faze, scopul final al căruia va fi dezvoltarea unui camion Tatra condus complet autonom, în stilul unei Tesla cu Autopilot, spre exemplu, doar că prin offroad şi condiţii dure. Iar acest context cu totul diferit face ca şi toţi senzorii şi algoritmii să fie diferiţi.

Pe de o parte, aceştia trebuie să reziste ei înşişi la intemperiile de care pot avea parte în condiţii dure, iar pe de altă pare trebuie să înţeleagă nu doar distanţe spre obiecte fixe conturare clar, precum clădiri sau alte vehicule, ci şi denivelări de pământ, iarbă sau copaci. Respectiv, şi softul trebuie să poată crea algoritmi care să distingă elementele din tabloul înconjurător, înţelegând că unele obstacole pot fi atinse şi abordate, în timp ce altele nu.

Tatra a cooptat o echipă de ingineri şi cercetători de la Universitatea Tehnică din Ostrava pentru acest proiect, şi a invitat şi compania Valeo, producător de tot soiul de componente din lumea auto, pentru a avansa împreună în această misiune.

Camionul a fost echipat cu un motor Cummins de 395 CP, cuplat la o cutie automată Allison, iar pe lângă asta au trebuit dotate cu sisteme de gestiune electronică de la distanţă toate sistemele cruciale de control al camionului, de la acceleraţi şi frână, până la direcţie. Practic, tot camionul a fost trecut în regim „drive by wire”, adică posibilitatea gestionării comenzilor esenţiale fără a le acţiona mecanic direct. Iar odată ce aceste funcţii au fost trecute la comenzi electronice, s-a putut asigura şi gestiunea lor prin telecomandă, în această primă fază.

De ce ar fi nevoie ca un camion să fie condus autonom sau cu telecomandă? Nu, ţinta inginerilor nu sunt doar minele sau şantierele de construcţii. Cea mai importantă ţintă sunt pompierii, de fapt.

Tatra spune că, odată ce foarte mulţi pompieri folosesc camioanele lor ca să acceadă în locuri dificile pentru a stinge incendii, iar în această vară zeci de camioane Tatra au mers şi în Grecia pentru a ajuta ţara sudică la incendiile forestiere, s-a conturat o solicitare tot mai necesară din partea pompierilor, de a avea camioane teleghidate, care să poată înainta mai departe în zone periculoase, fără a pune în pericol viaţa pompierilor, dar totodată asistând elicopterele de stingere a incendiilor prin transportarea de apă sau alte funcţii esenţiale în procesul de luptă cu incendiile. Aşa că pentru Tatra dezvoltarea acestor tehnologii nu e doar o demonstraţie frumoasă, ci un viitor avantaj competitiv într-o nişă unde cehii sunt printre cei mai puternici din lume.

Tatra a publicat şi un video cu acest nou prototip de camion, manevrat cu telecomanda.

GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)

Înapoi

ŞTIRI DE CARE AŢI PUTEA FI INTERESAT




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: (VIDEO) Producătorul ceh Tatra a dezvăluit un camion care poate fi condus cu telecomandă, pregătit pentru condus autonom | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă