Prima pagină » Ziua mondială a turismului marcată la Târgu Mureș

Ziua mondială a turismului marcată la Târgu Mureș

de Vasilescu Amalia
ziua-mondiala-a-turismului-marcata-la-targu-mures

Ziua mondială a turismului este marcată, în fiecare an, la 27 septembrie, de către 160 de ţări, şase membri asociaţi şi peste 500 de membri afiliaţi, componente ale Organizaţiei Mondiale a Turismului (UNWTO) – agenţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), potrivit site-ului www.unwto.org.

Biroul de informare turistică al Asociației Visit Mureș, aflat la colțul Palatului Culturii, a organizat, marți, 27 septembrie, de la ora 9.00, o întâlnire a junraliștilor alături de reprezentanții instituțiilor culturale și de alți reprezentanți ai turismului târgumureșean, pentru a discuta despre funcționarea obiectivelor turistice și despre planurile și proiectele viitoare ale instituțiilor pe care le reprezintă. Programul a început de la ora 9:00 la pe rând, la Secția de Științele Naturii din cadrul Muzeului Județean Mureș, la Cetatea Medievală și la Grădina Zoologică, unde directorii vor povesti despre felul în care funcționează instituțiile, ce proiecte de viitor au și schimburi de date de contact. În deschiderea evenimentului au vorbit  Szocs Levente-Zsolt, manager Visit Mureș, Ötvös Koppány, directorul Muzeului de Ştiinţele Naturii, Kovács György, șef birou, Biblioteca Teleki.

”Înainte de pandemie aveam între 11.000-15000 de vizitatori, în vara aceasta am început să vină tot mai mulți, îmi face o mare plăcere să vă comunic că, după Palatul Culturii suntem al doilea cel mai vizitat centru turistic din oraș. Suntem oricând deschiși pentru colaboare, Lázok Klára șefa noastră este în permanență prezentă în spațiul cultural, ne găsiți și pe web, programul nostru este același în fiecare săptămână de marți-vineri între orele10:00-18:00 și sâmbăta între 10:00-16:00, ultima intrare se face cu o jumătate de oră înainte de închidere, nu avem orar extrasezon. Avem ghizi în limba română, maghiară, germană, engleză și italiană, îi așteptăm pe toți cei interesați să ne viziteze ”, a menționat Kovács György, șef birou Biblioteca Teleki.

Directorul Muzeului de Ştiinţele Naturii, Ötvös Koppány, a vorbit despre reabilitarea Muzeului de Științele Naturii Târgu Mureș, ne-a prezentat aleea senzorială și grădina terapeutică cu plante aromatice, iluminatul arhitectural al clădirii, realizarea unui gard viu, reamenajarea încăperilor pentru expunere, amenajarea unei peșteri cu lilieci naturalizați, reconfigurarea dioramei cu ecosisteme existentă.

Numărul turiștilor în creștere

Pentru prima dată după pandemia de Covid-19, numărul turiștilor l-a depășit ușor pe cel din perioada similară a lui 2019. Capacitatea de cazare a crescut și ea, în condițiile în care au fost introduse în circuit înclusiv apartamentele și camerele de închiriat.

”După pandemie situația e mult mai bună, comparativ cu ce era înainte, numpărul de turiști a crescut mult, probabil oamenii au realizat că libertatea contează foarte mult, experiențele trăite și destinațiile vizitate, aduc numai bine fiecărei persoane. Avem și în țară tot mai multe solicitări, lumea e interesată să viziteze Oradea, spre exemplu”, ne spune Lorand Ilyes, agenția de turism True Travel.

Și la îndemână, și relaxant în același timp, un City break poate deveni un răsfăț sau chiar un cadou oferit cuiva.

”Sunt turiști care merg și de 2-3 ori pe an în concedii, city break-urile sunt extrem de populare printre pasionații de vacanțe scurte și chiar pentru a fi oferite cadou pentru diferite evenimente, anul acesta am avut chiar multe solicitări, oamenii vor să evadeze undeva, să se simtă bine ” ne spune Lukacs Noemi, Magic Travel.

Exponate valoroase în Cetate

Florentina Maria Váry, director interimar la Centrul de Cultură și Artă din Târgu Mureș, ne-a introdus printre lucrările expuse în cadrul expoziției intitulată “Școli, colecționari, mecenat – Arta plastică transilvăneană în prima jumătate a secolului XX”, care a fost deschisă în Galeria Cetății acum doi ani. Aici sunt peste 100 de exponate, tablouri din colecții personale și din colecția orașului Baia Mare, foarte valoroase, așa cum este Opera de artă “Triptic” a lui Tibor Boromisza din anul 1912, care valorează peste 1 milion de euro.

Titlul expoziţiei se referă în primul rând la acele „scoli” regionale care au apărut în centrele culturale din Transilvania, cu diferenţe perceptibile, în privinţa tematicii, a structurii compoziţionale şi a cromaticii preferate, cum au fost alături de Baia Mare, „şcolile” din Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Oradea şi altele. Centrul de Cultură şi Artă Târgu Mureş este o instituţie publică de cultură şi evenimente publice care funcţionează sub autoritatea Consiliului Local al municipiului Târgu Mureş. Scopul său este promovarea culturii şi a activităţilor creative, educaţionale, artistice şi de tineret în municipiul Târgu Mureş, precum şi punerea în valoare a patrimoniului local şi a potenţialului turistic.

Post-ul Ziua mondială a turismului marcată la Târgu Mureș apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Ziua mondială a turismului marcată la Târgu Mureș

Autor/editor: Vasilescu Amalia

Redacția: Redacția @ Zi-de-Zi

S-ar putea să-ți placă

Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type