Dimensity 9300

MediaTek pare că a intrat în linie dreaptă cu următorul său chipset pentru telefoane flagship. Așteptat pentru lansare în luna noiembrie, Dimensity 9300 apare deja în catalogul Geekbench cu punctaje ce indică o luptă strânsă cu rivalul Snapdragon 8 Gen 3.

Prevestind vremuri grele în față, Qualcomm anunța la începutul acestei luni concedierea a 1258 de angajați de la birourile din California, oferind drept justificare încetinirea economiei globale reducerea cererii pentru chipseturile sale. Ei bine, situația ar putea arăta chiar mai rău pentru producătorul britanic dacă următorul flagship pentru dispozitive mobile, Snapdragon 8 Gen 3 și versiunea ”For Galaxy” se dovedesc a fi inferioare în termeni de performanță soluției Dimensity 9300.

Listat în catalogul online al popularului benchmark Geekbench, Dimensity 9300 pare să echipeze un telefon Oppo nelansat. Identificat cu numele de model PHZ100, acesta dispune de 16GB memorie RAM. Cât despre noul chipset, acesta vine într-o configurație cu un nucleu Cortex-X4 supratactat la 3.25GHz, ajutat de alte trei nuclee Cortex-X4 cu o frecvență mai rezonabilă, de 2.85GHz. Completând rețeta unui CPU octa-core, avem și un cluster de patru nuclee Cortex-A720 optimizate pentru eficiență.

Spre comparație, rivalul Snapdragon 8 Gen 3 vine cu un nucleu Cortex-X4 setat la 3.19GHz (3.3GHz în ediția ”for Galaxy). De aici formula se schimbă puțin, Qualcomm optând pentru un grup de cinci nuclee Cortex-A720 la 2.96GHz și încă patru nuclee Cortex-A520 la 2.27GHz. Rezultă astfel un CPU deca-core ale cărui nuclee au performanțe individuale ceva mai slabe decât la soluția MediaTek.

Dimensity 9300 Geekbench

Comparând doar scorurile în single-core, de 2139 pentru Dimensity 9300 și 2234 puncte pentru SD 8 Gen 3 am putea fi tentați să credem că soluția Qualcomm este în ușor avantaj, livrând performanțe superioare cu un nucleu setat la o frecvență mai mică. Însă diferențele de arhitectură devin evidente la testele multi-core, Dimensity 9300 reușind un scor de 7110 puncte vs 6807 puncte pentru Snapdragon Gen 3.

Din păcate, din ecuație lipsesc momentan măsurătorile de eficiență, chipsetul MediaTek înzestrat cu mai multe nuclee de performanță fiind în mod natural predispus la o evoluție mai „fierbinte” decât soluția mai echilibrată concepută de inginerii Qualcomm.

Chiar dacă nu mai este de mulți ani un brand exclusiv low-cost, MediaTek păstrează strategia bazată pe prețuri competitive. Având și argumentul unor performanțe echivalente, Dimensity 9300 ar putea deturna o proporție semnificativă din vânzările anticipate de Qualcomm.

Photo of Aurelian Mihai

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.