Prima pagină » Enervantele capace agăţate de sticle. De unde a pornit ideea, care este scopul şi cât costă

Enervantele capace agăţate de sticle. De unde a pornit ideea, care este scopul şi cât costă

de Roboțelul @ iDOR.info
enervantele-capace-agatate-de-sticle.-de-unde-a-pornit-ideea,-care-este-scopul-si-cat-costa

Capacele ataşate de sticlele de plastic au devenit, imediat de la punerea lor pe piaţă, un subiect de discuţie între români şi, pentru mulţi dintre noi, un lucru foarte enervant.

Probabil mulţi dintre români, atunci când au deschis pentru prima dată o sticlă cu capacul ataşat de ea nu au înţeles de ce nu se desprinde imediat după ce a fost desfăcut. S-au uitat mai bine şi au văzut că acesta este ataşat de inelul din jurul gâtului sticlei de plastic. Poate nu este o problemă atât de mare pentru consumatori – deşi să fim sinceri, este destul de enervant să trebuiască să muţi capacul de colo-colo ca să poţi bea din sticla respectivă -, însă acest lucru a creat un val de reacţii preponderent negative pe reţelele sociale: capacele ataşate de sticlă au provocat comentarii de genul: „simt nevoia imperioasă de a-l rupe!” – furie; „de ce Dumnezeu au legat capacele de sticlă?” – nedumerire şi „chiar atât de proşti ne cred încât a fost nevoie să lege capacele de sticlă ca să nu le pierdem?” – revoltă.

Care este scopul

Desigur, scopul este acela de a reduce poluarea. Cei care au iniţiat acest demers s-au gândit că, astfel, capacele sticlelor de plastic nu se vor mai pierde şi vor ajunge la coşul de gunoi o dată cu sticla. 

De unde a pornit totul

În mai 2019, Comisia Europeană anunţa: „Consiliul Uniunii Europene a adoptat măsurile ambițioase propuse de Comisie pentru a combate deșeurile marine provenite din cele 10 produse din plastic de unică folosință întâlnite cel mai des pe plajele europene, precum și din echipamentele de pescuit abandonate și din plasticul oxo-degradabil.”

Ce declara, la acel moment, Frans Timmermans: „Există o creștere a sentimentului de urgență în societatea europeană de a face tot ceea ce este necesar pentru a opri poluarea cu plastic în oceanele noastre. Uniunea Europeană răspunde acestui apel clar al cetățenilor noștri. Am luat măsuri ambițioase prin introducerea de măsuri concrete pentru reducerea utilizării ambalajelor de plastic de unica folosință. Noile reguli adoptate astăzi ne vor ajuta să protejăm sănătatea oamenilor noștri și să salvăm mediul, în timp ce promovăm o producție și consum mai durabile. Toți ne putem mândri că Europa stabilește standarde noi și ambițioase, deschizând calea pentru restul lumii.”

Printre măsurile decise atunci, se număra şi cea legată de capacele sticlelor de plastic. „În termen de cinci ani de la intrarea în vigoare a directivei, capacele vor trebui să rămână ataşate de recipientele de plastic de până la 3 litri”. 

Măsura a fost criticată la nivel european. Care sunt costurile ascunse ale implementării programului

Iată ce scrie politico.eu, într-o analiză publicat în anul 2018, atunci când proiectul se afla în analiză şi dezbatere: „În absența unei evaluări a impactului din partea Comisiei Europene, am cerut firmei PricewaterhouseCoopers (PwC) să efectueze un studiu independent. Și concluziile lor au întărit preocupările noastre. Privind doar consecințele asupra mediului, raportul PwC estimează că introducerea inelului care leagă capacele de sticle ar putea duce la utilizarea anuală a între 50.000 și 200.000 de tone suplimentare de plastic. (…)

Aceste cifre ar inversa practic munca din ultimul deceniu a industriei privind reducerea greutății ambalajelor noastre pentru a folosi mai puțin plastic, anulând progrese semnificative și substanțiale. Raportul estimează, de asemenea, că introducerea acestora ar crea o emisie suplimentară de 58-381 de milioane de kilograme echivalent CO2. Într-un moment în care Comisia Europeană se străduiește, de asemenea, să reducă emisiile de carbon, acesta este cu siguranță un pas ilogic și retrograd. (…) Costurile introducerii capacelor legate sunt semnificative, dar cea mai mare preocupare pentru noi este legată de proporționalitate. Capacele de sticlă reprezintă aproximativ 4 procente din gunoaiele găsite pe plajele din Europa – o cantitate care trebuie abordată. Cu toate acestea, costul introducerii capselor legate este estimat de PwC între 2,7 miliarde de euro și până la 8,7 miliarde de euro pentru adaptarea liniilor de îmbuteliere.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Enervantele capace agăţate de sticle. De unde a pornit ideea, care este scopul şi cât costă

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google