Așteptat odată cu următorul flagship Xiaomi 14, HyperOS va înlocui în cele din urmă MIUI pe toate dispozitivele nou lansate de Xiaomi. În mod predictibil, așteptările pentru noul firmware sunt la un nivel ridicat, criticii MIUI sperând că Xiaomi va livra o experiență modernă, având multe elemente în comun cu actualul design Android 14.

Din păcate, vestea prin care Xiaomi dădea de înțeles că HyperOS este o revizie completă a vechiului MIUI nu prea se confirmă, primele capturi de ecran publicate cu noua interfață arătând un design familiar, păstrând multe din reperele MIUI precum tematica de culoare și forma pictogramelor pentru aplicații. Asemănările continuă și în zona meniului de notificări, unde regăsim butoanele în stil iOS redate pe fundal translucent.

HyperOS

Deși este cât se poate de evident că Xiaomi nu renunță la identitatea vizuală a vechiului MIUI, modificările aduse „sub capotă” ar putea îmbunătăți experiența în ansamblu, fiind notorietate modul în care MIUI tindea să „agațe” chiar și pe telefoane cu hardware de top. Problema era că, deși arată bine, interfața bazată pe mult cod personalizat de Xiaomi era dificil de optimizat pentru eficiență, MIUI pierzând de fiecare dată în fața alternativelor care respectă abordarea minimalistă încurajată de Google.

Xiaomi HyperOS vs Google Pixel Android 14: AOD and Lockscreen Animation Comparison 👍 pic.twitter.com/Q44VQz7LyM

— Rajesh Rajput (Technobuzz) (@iRaj_r) October 19, 2023

De data aceasta, se pare că Xiaomi a luat o lecție de la rivalul Huawei și al său Harmony OS, bazând noul HyperOS pe un nucleu Android Open Source (AOSP) furnizat de Google, personalizat cu un micro-kernel optimizat pentru eficiență.

Revenind al capturile de ecran, putem vedea un meniu Lock Screen cu mai multe opțiuni de personalizare și widget-uri îmbunătățite. Însă pe Home Screen regăsim aceleași icon-uri viu colorate „reciclate” de la vechiul MIUI, afișate în coloane de câte patru și organizate în ecrane virtuale comutate prin gesturi stânga-dreapta.

HyperOS

Alte schimbări pot fi sesizate la partea de animații, Xiaomi preluând un efect iPhone în care textul afișat pare să alunece în spatele imaginii wallpaper.

Potrivit Xiaomi, HyperOS are o ”arhitectură complet nouă”, aducând ”hiper-performanță, fluiditate și conectivitate între dispozitive smartphone”. În timp ce afirmația probabil că nu este lipsită de adevăr, Xiaomi pare că a amânat tocmai „schimbarea la față” așteptată de fani, deocamdată.

Photo of Aurelian Mihai

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.