Prima pagină » Raspberry Pi 5 a debutat! Noul computer de buzunar e mai puternic, dar suma de comercializare nu se schimbă

Raspberry Pi 5 a debutat! Noul computer de buzunar e mai puternic, dar suma de comercializare nu se schimbă

de Roboțelul @ iDOR.info
raspberry-pi-5-a-debutat!-noul-computer-de-buzunar-e-mai-puternic,-dar-suma-de-comercializare-nu-se-schimba

Despre plăcile de dezvoltare Raspberry Pi probabil ați mai auzit. Ei bine, compania a anunțat recent a 5-a generație, ce sosește la 4 ani distanță de predecesor. Raspberry Pi 5 aduce upgrade-uri notabile, deși prețul de pornire nu se modifică. E primul computer de buzunar ce sosește cu un microcomputer dezvoltat în regim propriu de către companie, permite conectarea la display-uri cu rezoluție 4K și oferă o varietate de porturi utile. Mai jos avem detalii.

Raspberry Pi 5 are un procesor quad-core (64-bit) ce oferă nuclee Cortex-A76 tactate la 2.4GHz.  Vorbim despre o performanță de 2-3 ori mai ridicată față de varianta anterioară. Primim și un GPU VideoCore VII aici de 800MHz care ar oferi o performanță superioară la nivel grafic. Microcomputerul adus aici se numește RP1, e dezvoltat de Raspberry Pi Foundation, iar compania spune că „oferă o rată de transfer ridicată pentru periferice”. 

Apar două porturi micro-HDMI aici ce redau imagine 4K la 60 FPS, iar computerul primește 4 GB sau 8 GB de memorie RAM LPDDR4X. Pe partea de conectivitate găsim Wi-Fi dual-band, Bluetooth 5.0 (cu BLE), port PCIe 2.0, două porturi USB-A 3.0, porturi USB 2.0 și un port USB-C cu suport Power Delivery,. Apare și un port Ethernet Gigabit aici, pentru conexiuni rapide pe cablu.

Prețul pentru varianta cu 4 GB de RAM este de 60 de dolari, în timp ce modelul cu 8 GB RAM se vinde pentru 80 de dolari. Ambele modele sunt disponibile la precomandă în anumite țări, iar livrările încep în luna octombrie. Raspberry Pi Foundation a anunțat și o carcasă pentru modelul Pi 5 în valoare de 10 dolari, dar și un cooler activ ce costă 5 dolari.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Raspberry Pi 5 a debutat! Noul computer de buzunar e mai puternic, dar suma de comercializare nu se schimbă

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google