Prima pagină » Țara din UE care a evitat la limită recesiunea în trimestrul al treilea din 2023. Este a treia economie a zonei euro

Țara din UE care a evitat la limită recesiunea în trimestrul al treilea din 2023. Este a treia economie a zonei euro

de Roboțelul @ iDOR.info
tara-din-ue-care-a-evitat-la-limita-recesiunea-in-trimestrul-al-treilea-din-2023.-este-a-treia-economie-a-zonei-euro

Marti, 31 Octombrie 2023, ora 18:15

2063 citiri

Italia are al doilea cel mai ridicat nivel al datoriei ca procent din PIB din zona euro FOTO Pixabay

Economia Italiei a stagnat în trimestrul trei din 2023, evitând la limită recesiunea, într-o perioadă în care premierul Giorgia Meloni se luptă să menţină creşterea economică în timp ce limitează nivelul datoriei, transmite Bloomberg.

Conform datelor publicate marţi, 31 octombrie, de Institutul Naţional de Statistică (Istat), a treia economie a zonei euro a înregistrat o creştere zero în perioada iulie-septembrie 2023, după un declin de 0,4% în trimestrul doi din 2023. Analiştii se aşteptau la un avans de 0,1% în trimestrul trei din 2023.

Evoluţia economiei a fost sprijinită de exporturi, iar cererea internă a acţionat ca o frână, arată datele Istat.

Este o poziţie dificilă pentru Meloni, care nu reuşeşte să investească semnificativ in economie, menţinând în acelaşi timp sub control datoria ridicată. Datele arată modul în care majorarea dobânzilor şi exporturile globale mai slabe afectează PIB-ul Italia.

Banca Centrală a Italiei se aşteaptă în 2023 la o creştere a economiei de doar 0,7%.

”În anii următori va trebui să ne sporim eforturile atât în domeniul politicii fiscale, cât şi al intervenţiilor în vederea sprijinirii potenţialului de creştere al economiei”, a declarat guvernatorul Băncii Italiei, Ignazio Visco, la un eveniment desfăşurat la Roma. Acesta a atras atenţia asupra ”riscurilor de deteriorare la adresa perspectivelor economiei, în special în contextul turbulenţelor geopolitice şi a rigidităţii condiţiilor de finanţare”.

Datele preliminare publicate de Eurostat arată că economia zonei euro a înregistrat o contracţie de 0,1% în perioada iulie – septembrie 2023 comparativ cu trimestrul precedent. Analiştii mizau pe o stagnare a economiei zonei euro.

Italia, care are al doilea cel mai ridicat nivel al datoriei ca procent din PIB din zona euro, este sub o atenţie tot mai mare din partea investitorilor, îngrijoraţi de slăbiciunea economiei şi derapajele fiscale.

Încrederea în economia zonei euro, la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020

Încrederea în economia zonei euro a scăzut în octombrie, la cel mai redus nivel din ultimii aproape trei ani, transmite DPA. Potrivit datelor publicate luni de Comisia Europeană, indicele…

Ministrul Transporturilor cere să se circule și noaptea pe podul suspendat de la Brăila: ”Lucrarea nu va fi recepționată până când nu vor fi remediate toate neconformitățile”

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 1 noiembrie, la Brăila, că pe Podul suspendat peste Dunăre ar trebui să se circule 24 de ore din 24, nu cu restricţii pe timpul…




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Țara din UE care a evitat la limită recesiunea în trimestrul al treilea din 2023. Este a treia economie a zonei euro

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google