Prima pagină » Bosch a lansat o nouă generaţie de pompe de căldură proprii, printre cele mai silenţioase şi eficiente energetic din lume | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

Bosch a lansat o nouă generaţie de pompe de căldură proprii, printre cele mai silenţioase şi eficiente energetic din lume | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

de Roboțelul @ iDOR.info
bosch-a-lansat-o-noua-generatie-de-pompe-de-caldura-proprii,-printre-cele-mai-silentioase-si-eficiente-energetic-din-lume-|-piataauto.md-–-site-ul-lumii-auto-din-moldova

14 Noiembrie 2023, 15:28
Redacţia PiataAuto.md

Bosch e cunoscut mai ales pentru inovaţiile sale în lumea auto, fiind compania cu un număr impresionant de invenţii şi patentări deţinute, astfel încât multe din componentele pe care le considerăm astăzi absolut normale în automobile fie au fost dezvoltate iniţial de Bosch, fie încă sunt vândute direct de Bosch fiecărui producător auto, cum ar fi sistemul ESC de stabilizare a traiectoriei, de exemplu. Mult mai puţini dintre noi ştim, însă, că Bosch are şi o divizie specializată în tehnologii de climatizare, care produce şi pompe de căldură, atât industriale, cât şi destinate locuinţelor private. Dacă până acum aceste produse Bosch erau oarecum mai eclipsate şi mai puţin cunoscute în lume la nivel larg, acum tranziţia de peste tot în lume la forme de energie regenerabilă şi renunţarea la arderea de hidrocarburi i-a motivat şi pe cei de la Bosch să lanseze o nouă generaţie de pompe de căldură rezidenţiale, cu care să se facă prezenţi în acest segment ca unul din lideri.

În primul rând, noile pompe de căldură au un design modern şi minimalist, aproape amintind de stilul iPhone. Unităţile exterioare de compresoare, spre exemplu, se depărtează ce la formula clasică în care aproape tot blocul e acoperit de grile mari, unde operează ventilatoarele, şi adoptă un design prin care grila e mult mai mică şi circulară, iar blocul e compact şi are colţuri rotunjite.

La instalare, acesta ocupă acum doar 0,36 metri pătraţi, iar forma nouă a grilei circulare a permis reducerea zgomotului produs de unitatea exterioară până la doar 28,5 dB în cazul unuia din modele. Asta înseamnă că până şi fluxul de aer care va trece prin acele grile va fi aproape imposibil de auzit, şi nu va deranja nici proprietarul casei sau apartamentului, nici vecini săi.

Foto: Pregătirea fundaţiei pentru instalarea unităţii exterioare a pompei de căldură

Noile pompe de căldură Bosch folosesc şi un refrigerant de tip nou, numit R290 şi găsit şi în. natură în forma sa folosită în aceste pompe. De fapt, este forma de gazul propan în formă pură, care umple circuitul închis al pompei şi e folosit în rol de agent de refrigerare, în locul refrigerantului sintetic clasic. Şi se pare că propanul are calităţi şi mai multe de captare şi degajare a căldurii, întrucât eficienţa energetică a pompei de căldură cu el e cel puţin egală sau chiar mai mare decât cu un refrigerant clasic.

Foto: Schema de funcţionare a unei pompe de căldură

În cazul pompelor de căldură noi Bosch, ele sunt divizate în două modele după căldura finală pe care o pot asigura, iar fiecare dintre ele mai e divizată şi după puterea în kW a pompei, putere care e aleasă deja în funcţie de suprafaţa care trebuie încălzită în locuinţă. La nivel de putere, pompele rezistenţiale noi Bosch sunt mai puternice decât cele pe care le avea compania anterior, ajungând până la versiuni de 10 şi 12 kW, însă diapazonul mai mare de putere, necesar uneori caselor mai mari, precum 16 kW sau 20 kW, rămâne neacoperit de Bosch. Însă în 90% sau chiar mai mult din cazurile locuinţelor europene, puterea de 12 kW poate acoperi şi o casă de peste 200 m2, cu o bună izolare energetică.

Foto: Construcţia unităţii exterioare a noii pompe de căldură Bosch

Partea şi mai impresionantă a noilor pompe Bosch e temperatura circuitului final pe care acestea o pot acoperi. Multe din pompe au temperatura limitată la 55, 60 sau 65 grade Celsius, pentru că de obicei 55 grade în calorifere a o temperatură maxim necesară chiar şi în case slab izolate termic. În cazul noilor pompe Bosch, modelul Compress 5800i AW poate asigura până la 60 grade Celsius în circuitul final, iar celălalt model, Compress 6800i AW poate livra 75 grade Celsius, devenind astfel una din pompele de căldură care poate livra cel mai fierbinte circuit final. Asta i-a făcut pe cei de la Bosch să recomande această pompă de căldură chiar şi pentru case duplex sau case în care există 3-4 apartamente, iar circuitul final mai fierbinte îi permite să poată funcţiona eficient şi cu o putere de 12 kW.

Acelaşi refrigerant R290 îi permite pompei să funcţioneze eficient până la temperaturi mai joase, fără a conecta instalaţiile ajutătoare decât la temperaturi foarte coborâte, de ordinul a -20 grade şi mai jos, iar cu conectarea automatizată a acelor instalaţii interne de susţinere, pompa poate funcţiona până la -25 grade Celsius.

Şi pentru că în timpurile noastre pompele de căldură ajung să fie soluţia unică şi pentru apa caldă menajeră în locuinţe, noile pompe de căldură Bosch pot avea fie o unitate interioară compactă, montată pe perete, fie o unitate de tip turn, care are un rezervor de apă caldă integrat, de 180 litri, iar astfel pompa de căldură va asigura şi apa caldă, şi căldura în locuinţa la care e conectată.

Foto: Unitatea interioară cu rezervor de apă caldă menajeră integrat a noii pompe de căldură Bosch

Bosch nu anunţă deocamdată preţurile pentru noile pompe de căldură şi valorile coeficienţilor de performanţă pentru fiecare din ele, dar e cert că acum compania germană îşi propune să concureze mult mai intens în acest segment, unde cererea pentru pompe de căldură a crescut la un nivel uriaş în ultimii ani. Apropo, acum câteva luni noi am publicat un reportaj cu propria experienţă de folosire a unei pompe de căldură similare, cu rezervor de apă caldă integrat, după un sezon complet de încălzire.

Înapoi

ŞTIRI DE CARE AŢI PUTEA FI INTERESAT




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Bosch a lansat o nouă generaţie de pompe de căldură proprii, printre cele mai silenţioase şi eficiente energetic din lume | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă