Prima pagină » Cum are loc reparaţia unei turbine eoliene în vârf de munte, în condiţii de rafale de vânt, cu cea mai mare macara mobilă unitară Liebherr | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

Cum are loc reparaţia unei turbine eoliene în vârf de munte, în condiţii de rafale de vânt, cu cea mai mare macara mobilă unitară Liebherr | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

de Roboțelul @ iDOR.info
cum-are-loc-reparatia-unei-turbine-eoliene-in-varf-de-munte,-in-conditii-de-rafale-de-vant,-cu-cea-mai-mare-macara-mobila-unitara-liebherr-|-piataauto.md-–-site-ul-lumii-auto-din-moldova

23 Noiembrie 2023, 23:08
Redacţia PiataAuto.md

Turbinele eoliene se răspândesc tot mai mult, atât pe uscat, cât şi pe mări, ajungând în prezent la puteri de 4,5-7,5 MW pentru o singură turbină de uscat şi la 14-16 MW pentru cele maritime, fără a lua în calcul încă turbina record de 22 MW anunţată de chinezi. Cu o putere atât de mare produsă de o singură turbină, instalarea lor acolo unde e vânt e mai mult decât raţională, ajutând enorm la producţia de energie regenerabilă. Însă până şi cele mai performante turbine au nevoie de mentenanţă, iar uneori şi de reparaţii neprogramate. O asemenea lucrare dificilă a avut loc de curând la mare altitudine în munţii Alpi şi a necesitat intervenţia cele mai mari macarale unitare Liebherr, dar şi o mare măiestrie a celui ce a mânuit-o.

Când spunem macara unitară, avem în vedem macaralele mobile care se pot deplasa pe propriile roţi la destinaţie având turnul de macara unitar, fără a necesita dezasamblare pentru transport. Liebherr, spre exemplu, are macarale şi mai mari, cum ar fi modelul LTM 11200-9.1, care poate ridica 1.200 tone în aer, şi care are 9 punţi. Doar că întreg camionul cu macara e prea greu pentru a fi admis pe drumurile publice, de asta o pate din braţul său se dezasamblează de fiecare dată şi e transportat de un alt camion, iar la locul derulării lucrărilor se asamblează înapoi. Macaraua despre care vorbim azi, LTM 1300-6.3, are 6 punţi, poate ridica 300 tone şi ce cea mai mare macara mobile dintre cele care pot circula pe drumurile publice cu întreg mecanismul macaralei, fără a avea nevoie de încă un camion care să transporte o parte din braţ.

Foto: Macaraua Liebherr LTM 1300-6.3

În această lucrare la turbina eoliană era important că macaraua să poată ajunge singură, întrucât turbina ce necesita reparată era la 1.600 metri altitudine, în Alpii austrieci. Trebuia schimbată cutia de viteze a turbinei eoliene, care se afla în corpul generatorului, în spatele elicei, la 65 metri deasupra solului. Iar toată lucrarea trebuia făcută în condiţii de rafale puternice de vânt, în care de multe ori asemenea macarale nu pot lucra.

Cutia de viteze avea 12 tone greutate, iar macaragiul şi echipa de ingineri a folosit un balast de 42 de tone, judecând după raza maximă pe care urma să o atingă braţul şi ţinând cont de condiţiile de vânt.

A urmat o muncă de precizie incredibilă a unei maşinării gigantice, condusă de macaragiul Robert Fuhrmann. Pe vârful braţului a fost instalată o cameră video, care să filmeze un unghi situat mai jos, iar imaginile erau transmise în timp real în cabina macaralei, pentru ca piesa de 12 tone să ajungă exact la locul potrivit.

Misiunea a fost un succes. Cutia de viteze a fost schimbată, iar turbina eoliană pusă în funcţiune. Se întâmplă rar ca o cutie de viteze a unei turbine eoliene să cedeze înaintea finalului perioadei sale de exploatare, tocmai de asta şi asemenea lucrări sunt foarte rare, şi de fiecare date în condiţii de relief diferit, cu multe provocări. La instalarea acestor turbine vin de obicei macarale mai mari, transportate pe segmente, pentru că e mai raţional când se lucrează câteva săptămâni în continuu. La reparaţii, însă, e nevoie de asemenea macarale mult mai robuste şi mobile, dar care să poată totuşi ridica circa 300 tone, cum e în acest caz.

Înapoi

ŞTIRI DE CARE AŢI PUTEA FI INTERESAT




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Cum are loc reparaţia unei turbine eoliene în vârf de munte, în condiţii de rafale de vânt, cu cea mai mare macara mobilă unitară Liebherr | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google