Prima pagină » O echipă de ingineri din Elveţia a inventat o metodă de a capta emisiile de CO2 de la camioanele diesel, stocându-le în formă lichidă | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

O echipă de ingineri din Elveţia a inventat o metodă de a capta emisiile de CO2 de la camioanele diesel, stocându-le în formă lichidă | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

de Roboțelul @ iDOR.info
o-echipa-de-ingineri-din-elvetia-a-inventat-o-metoda-de-a-capta-emisiile-de-co2-de-la-camioanele-diesel,-stocandu-le-in-forma-lichida-|-piataauto.md-–-site-ul-lumii-auto-din-moldova

23 Noiembrie 2023, 14:32
Redacţia PiataAuto.md

În lume sunt lansate tot mai multe camioane electrice, inclusiv de distanţe lungi, cu scopul de a oferi alternativă şi performanţe tot mai bună pentru a realiza trecerea de la camioanele diesel actuale la cele electrice. Iar această trecere are, la rândul său, scopul de a elimina emisiile de CO2 produse de camioanele diesel actual. O echipă de ingineri din Elveţia, însă, a inventat o metodă prin care poate capta emisiile CO2 de la camioanele diesel actuale, prevenind emiterea lor în atmosferă prin stocarea în formă lichidă într-un rezervor. Astfel, camioanele diesel care ar beneficia de un asemenea sistem ar avea, teoretic, zero emisii directe, la fel ca şi un camion electric.

Inginerii elveţieni, fac parte dintr-un start-up numit Qaptis şi au colaborat cu laboratorul de inginerie în domeniul sistemelor energetice şi proceselor industriale de la Universitatea Politehnică Federală din Lausanne. Aceştia spun că au fost motivaţi să avanseze cu invenţia lor ca o soluţie imediată la camioanele diesel care sunt deja produse şi exploatate pe străzi, întrucât tehnologia lor permite echiparea camioanelor cu acest sistem şi după ce au fost fabricat şi vândute. Iar motivul principal e în numărul încă mic de camioane electrice vândute în Europa — spre exemplu în primul trimestru al anului 2023 s-au înmatriculat doar 600 camioane electrice în UE, faţă de 86.455 camioane diesel.

Sistemul elveţienilor captează iniţial tot ce iese prin ţeava de eşapament a camionului, pe care-l trece printr-un zonă de filtrare specială, cu un praf activ pulverizat, care absoarbe CO2-ul. Oxigenul şi azotul sunt lăsate să iasă în atmosferă. Acea pulbere saturată cu CO2 e apoi încălzită folosind căldura reziduală a motorului diesel, CO2-ul fiind eliberat din nou, după care acestea e captat într-un circuit, unde are loc o răcire bruscă a acestuia şi o comprimare prin turbină şi transformare în lichid, pentru ca acest CO2 lichid să poată fi stocat. Forma lichidă permite stocarea mult mai compactă a dioxidului de carbon.

Rezervoarele pentru CO2 lichid vor fi poziţionate în spatele cabinei şoferului, iar camionul va aduna astfel acest CO2 lichid pe măsură de rulează. De acolo, acel CO2 lichid ar urma să fie transferat în rezervoare mai mari la sediul companiei sau în puncte de colectare, cu ideea că acel CO2 pur să poată fi ulterior folosit fie în industria alimentaţiei sau cea a fertilizatorilor, fie în producţia de materiale de construcţie sau chiar combustibili sintetici, care au nevoie de captarea iniţială a CO2 din atmosferă.

Inginerii elveţieni spun că sistemul lor are nevoie de o sursă de energie pentru a funcţiona, pe care o va lua de la camionul pe care e instalat, iar ei au minimizat consumul de energie prin folosirea căldurii reziduale a motorului atunci când camionul e în mişcare.

Acum inginerii speră să convingă câteva companii cu flote de camioane să instaleze acest sistem, pentru ca testele de laborator să se confirme şi în viaţa reală, iar apoi să se ajungă eventual şi la o producţie la scară largă a acestui sistem.

Înapoi

ŞTIRI DE CARE AŢI PUTEA FI INTERESAT




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: O echipă de ingineri din Elveţia a inventat o metodă de a capta emisiile de CO2 de la camioanele diesel, stocându-le în formă lichidă | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă