Prima pagină » Opinii de pe Wall Street: „Sunt premise ca acţiunile americane să aibă creşteri în 2024”

Opinii de pe Wall Street: „Sunt premise ca acţiunile americane să aibă creşteri în 2024”

de Roboțelul @ iDOR.info
opinii-de-pe-wall-street:-„sunt-premise-ca-actiunile-americane-sa-aiba-cresteri-in-2024”

Pieţele mizează pe faptul că Rezerva Federală a încheiat ciclul de creştere a dobânzilor, fapt ce creează premise importante ca indicele S&P 500 să aibă o apreciere semnificativă anul viitor, după cum reiese din câteva articole publicate la finele săptămânii trecute de Business Insider şi Yahoo Finance.

Jessica Rabe, analist la DataTrek Research, a arătat că, istoric, maximele ratelor dobânzilor au fost urmate, de obicei, de câştiguri puternice pentru acţiuni.

„În anul ce urmează după oprirea majorării ratelor de către Fed, acţiunile tind să aibă o creştere de două cifre şi să depăşească randamentul mediu (n.r. anual) al preţului pe termen lung, de 9-10%. Singura excepţie a apărut după creşterea din martie 2.000, în urma spargerii bulei dot-com”, a scris Rabe.

Conform datelor prezentate de analistul DataTrek, în anul ce a urmat finalului ciclului de creştere a dobânzilor din februarie 1995, S&P 500 a urcat cu 35,2%. Maximul dobânzilor din iunie 2006 a fost urmat de o creştere de 20,7% a indicelui, în anul următor. Iar în cel mai recent caz, respectiv după încheierea ciclului de majorare a ratelor din decembrie 2018, referinţa pieţei de acţiuni americane a urcat cu 27,9%, în anul ce a urmat. Laolaltă, creşterea medie a indicelui S&P 500 în anul următor unui maxim al dobânzilor este de 17,4%.

„Indicele este acum la un nivel apropiat de cel din 26 iulie, momentul ultimei majorări a dobânzii, despre care piaţa crede că reprezintă finalui acestui ciclu. Prin urmare, istoria sugerează că indicele poate urca cu 17% până în prima jumătate a anului 2024”, a scris Rabe.

După ultimul raport privind inflaţia de la mijlocul acestei luni, ce a fost sub estimările analiştilor, piaţa este tot mai convinsă că Rezerva Federală a încheiat creşterea dobânzilor, iar anumiţi experţi, precum profesorul de economie Jeremy Siegel, se aşteaptă ca Fed să înceapă să reducă ratele chiar în martie anul viitor.

„În lunile ce urmează după ce banca centrală începe să reducă ratele, randamentele acţiunilor sunt mixte”, spune Rabe.

Manish Kabra, Societe Generale: „Ne aşteptăm la o recesiune uşoară la mijlocul anului, vânzări în piaţa creditului şi continuarea înăspririi cantitative”

Societe Generale se aşteaptă la un an volatil pentru piaţa de acţiuni americană, în care S&P 500 se va apropia de maximele istorice, va scădea şi apoi va avea o revenire, conform Business Insider.

Banca estimează că indicele va urca până la 4.750 de puncte în primele trei luni ale lui 2024, aproape de maximul istoric de 4.796 de puncte din ianuarie 2022. Apoi va scădea cu 12%, până la 4.200 de puncte la jumătatea anului viitor, pe măsură ce o recesiune uşoară va lovi economia Statelor Unite, iar ulterior S&P 500 va reveni la 4.750 de puncte în al patrulea trimestru, când Rezerva Federală va începe să reducă dobânzile.

„Până la sfârşitul anului viitor ne aşteptăm să vedem reduceri ale dobânzilor cu 150 de puncte de bază, un declin al creşterii PIB-ului şi claritate în ceea ce priveşte ciclul politic electoral. S&P 500 ar trebui să fie în teritoriul «cumpără pe scădere (engl. buy-the-dip)» deoarece indicatorii de tip «leading (n.r. de anticipare)» pentru profituri continuă să se îmbunătăţească”, a scris Manish Kabra, strateg şef pentru acţiuni americane în cadrul Societe Generale. „Dar călătoria până la finalul anului nu va fi deloc lină, deoarece ne aşteptăm la o recesiune uşoară la mijlocul anului, vânzări în piaţa creditului în trimestrul al doilea şi continuarea înăspririi cantitative”, a adăugat strategul.

De la începtul anului şi până la jumătatea săptămânii trecute, indicele S&P 500 avea o creştere de circa 19%, susţinută de performanţa aşa-numiţilor „cei şapte magnifici” din tehnologie şi a aşteptărilor investitorilor că Rezerva Federală se pregăteşte să reducă costurile împrumuturilor.

Kabra nu este singurul dintre strategii de top de pe Wall Street care se aşteaptă ca S&P 500 să se apropie de recordurile istorice, anul viitor. David Kostin, de la Goldman Sachs, a afirmat, la începutul acestei luni, că se aşteaptă ca indicele să se tranzacţioneze la 4.700 de puncte până la sfârşitul lui 2024. Bank of America (BofA) şi RBC Capital Markets au ţinte de 5.000 de puncte pentru S&P 500, la finalul anului viitor, semnificativ peste maximul istoric anterior, conform Business Insider.

Savita Subramanian, BofA: „Piaţa a absorbit deja şocuri geopolitice semnificative”

Savita Subramanian, strateg de acţiuni la Bank of America, crede că anul viitor va fi un „paradis al celor care selecţionează acţiuni (engl. stock pickers)” pe măsură ce „incertitudinea macro maximă” din acest an se diminuează, conform Yahoo Finance.

„Piaţa a absorbit deja şocuri geopolitice semnificative (…). Suntem optimişti nu pentru că ne aşteptăm ca Fed să reducă ratele, ci datorită a ceea ce a realizat Fed. Companiile s-au adaptat (cum obişnuiesc să facă) la rate mai mari şi la inflaţie”, a scris echipa condusă de Subramanian într-un raport, publicat săptămâna trecută.

Ţinta echipei BofA de 5.000 de puncte pentru S&P 500 la finalul anului viitor este cu circa 10% peste nivelul actual.

Gary Shilling, fost economist şef la Merrill Lynch: „Probabil vom avea o recesiune, dacă nu suntem deja într-una”

Spre deosebire de opiniile de mai sus, Gary Shilling, fost economist şef la Merrill Lynch şi în prezent preşedintele A. Gary Shilling & Co, crede că acţiunile se vor deprecia cu 30%, din cauză că economia Statelor Unite „se clatină”, conform Business Insider.

„Probabil vom avea o recesiune, dacă nu suntem deja într-una”, a spus Shilling, indicând către curba inversată a randamentelor, slăbiciunea semnalată de anumiţi indicatori de tip leading şi angajamentul Fed de a zdrobi inflaţia. „Cu o astfel de combinaţie, este destul de greu să scapi de recesiune”, a punctat fostul economist şef al Merrill Lynch, citat de Business Insider.

Notă

Sintagma de „cei şapte magnifici” din piaţa americană a acţiunilor se referă la companiile Alphabet (compania mamă a Google), Amazon, Apple, Meta (fosta Facebook), Microsoft, Nvidia şi Tesla.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Opinii de pe Wall Street: „Sunt premise ca acţiunile americane să aibă creşteri în 2024”

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google