Prima pagină » Primarul Laurenţiu Dumitru Boar, de la Gurghiu, turnătorul „Costică” al Securităţii

Primarul Laurenţiu Dumitru Boar, de la Gurghiu, turnătorul „Costică” al Securităţii

de Roboțelul @ iDOR.info
primarul-laurentiu-dumitru-boar,-de-la-gurghiu,-turnatorul-„costica”-al-securitatii

Laurenţiu Dumitru Boar, primar PNL al comunei Gurghiu, a fost colaborator al Securităţii, cu numele de cod “Costică”, a decis Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) comuniste. Decizia CNSAS a fost contestată de primarul Boar dar, pe rând, Curtea de Apel Bucureşti, apoi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dat dreptate cercetătorilor CNSAS. Sentinţa de colaborator al Securităţii a primarului “Costică” Boar este definitivă.
“Pârâtul a fost recrutat în calitate de persoană de sprijin, sub numele conspirativ ”Costică”, la data de 22.02.1988, pentru cunoașterea stării de spirit din rândul angajaților inspectoratului silvic și a sătenilor angajați ca gonași, deoarece “șeful statului avea o cabană de vânătoare în zona Gurghiu – Lăpușna”. La aceeași dată a consfințit colaborarea prin semnarea unui angajament olograf. Precizăm că dosarul de rețea al cărui titular este pârâtul nu are document de închidere, cel mai recent document, o notă informativă, datând din 29.06.1989″, se arată într-un document al CNSAS.
Din activitatea lui “Costică”, aşa cum a fost ea relevată de notele sale informative găsite în arhivele Securităţii: şi-a turnat un coleg care asculta postul de radio Europa Liberă, şi-a turnat un coleg de muncă pentru care ar fi vrut să se mute la fata lui (măritată la Oraviţa, cu un grănicer), de unde ar fi vrut să fugă în Iugoslavia, pe un altul l-a turnat pentru că seara, la cârciumă, după ce “consuma băuturi alcoolice… comenta negativ aspecte ale politicii și partidului și statului nostru”. De asemenea, a contestat că este autorul unora dintre notele informative care i-au fost atribuite.
Primarul Boar s-a apărat susţinând că Securitatea l-ar fi şantajat ca să devină turnător. Concret, şeful Postului de Miliţie l-ar fi ameninţat că-i va face dosar penal  pentru “speculă/comerț ilicit cu produse cu proveniență dubioasă, înșelăciune, iar tatălui său pentru sustragere de produse agricole de la ferma la care lucra ca tehnician agronom”. Judecătorii i-au respins argumentele, însă. Laurenţiu Dumitru Boar este primarul comunei Gurghiu din 2004, fără întrerupere şi, porivitdeclaraţiei sale de interese, e şi preşedintele organizaţiei PNL Gurghiu.

Foto: Facebook




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Primarul Laurenţiu Dumitru Boar, de la Gurghiu, turnătorul „Costică” al Securităţii

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă