Conform câtorva studii de piață, ASUS este lider la nivel mondial pe segmentul laptopurilor cu ecrane OLED. Nu aș spune că este neapărat de mirare această reușită, având în vedere că ei au fost printre primii ce au mizat pe astfel de afișaje în zona notebook. Ba mai mult, sunt oferte variate pentru laptopuri OLED ASUS, cu prețuri din zona entry level și opțiuni din gama de top.

În fine, laptopul despre care vorbim mai departe nu este special doar prin prisma ecranului OLED de excepție, cât mai ales prin faptul că este o ediție specială. Vine cu un design și câteva accesorii ce celebrează un brand fashion de lux din Japonia. Recunosc că nu știam nimic despre BAPE – A Bathing Ape, dar uite că atunci când tehnologia întâlnește zona fashion mai aflu și eu câte ceva…

Specificații notebook ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V

Date tehnice

Notebook

ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V
Ecran OLED glossy, 15.6 inch, raport 16:9, rezoluție 2880 x 1620 pixeli, 211 ppi, 600 nits luminozitate maximă în peak, 120 Hz, 0.2 ms timp de răspuns, 1.07 miliarde culori, 100% DCI-P3, validat Pantone,
Procesor Intel Core i9-13900H, 10nm, 14 cores cu 6 x Performance-cores ce rulează la maxim 5.4GHz + 8 x Efficient-cores la maxim 4.1GHz, 20 fire de execuție, 24 MB memorie Intel Smart cache, 45W Base Power, 115W maximum Turbo Power
Memorie 16 GB DDR5
SSD 1 TB M.2 NVMe PCIe 4.0
GPU Intel Iris Xe Graphics
Sistem de operare Windows 11 Pro 64-bit
Conectivitate Wi-Fi 6E 802.11 a/b/g/n/ac/ax, tri-band 2.4, 5 și 6 GHz, Bluetooth 5.3, 1 x HDMI 1.4, 1 x USB-C cu suport Thunderbolt 4 și Power Delivery, 1 x USB-A 3.2 Gen1, 1 x USB-A 2.0, 1 x jack audio combo de 3.5mm, 1 x port proprietar încărcare
Alte informații Certificare US MIL-STD 810H miltary-grade standard, difuzoare stereo Harman/Kardon, tastatură iluminată alb, touchpad cu suport multi atingere, cameră web Full HD 1080p cu scut mecanic confidențialitate, senzor amprentă
Baterie Li-Ion cu 4 celule, 75 Wh, încărcător de 90W pe port proprietar
Greutate 1.6 kg
Dimensiuni 359.3 x 229.4 x 17.9 mm (L x l x h)

Pachet, design și construcție

Notebook ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V

🔺Model cel puțin interesant pentru capacul ecranului, cu late detalii dispuse din loc în loc pe restul carcasei.

ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V vine într-o cutie mai mare decât cele obișnuite de laptopuri, dar asta se datorează faptului că sunt mai multe accesorii ce vin alături de notebook. În cutia exterioară găsim o geantă cu motive BAPE, precum și adaptorul de alimentare cu cablul de priză aferent. În a doua cutie, este așezat laptopul, în stânga lui o figurină Baby Milo, mai jos o mică machetă de laptop ASUS Vivobook, apoi un maus cu motivele BAPE, abțibilduri BAPE pentru tastatură și altele cu diferite personaje BAPE, precum și câteva pliante, cu manual de utilizare și certificat de garanție:

Eu nu am lipit abțibildurile dedicate pe tastatură, dar am făcut o simulare, să zic așa:

Mausul, este mic, este foarte plat și are o gaică pe colțul din dreapta spate. Este de tip wireless, se poate conecta prin Bluetooth sau prin modul RF la PC și are și buton DPI pe zona de jos.

ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V propune un design cu adevărat special, elementele distinctive cu motive BAPE sunt la tot pasul. Chiar și așa, capacul exterior al ecranului este cel pe care aspectul tip camuflaj ocupă cea mai mare parte. Este „asezonat” cu inscripții ASUS VIVOBOOK și întrerupt de o bucată metalică din oțel inoxidabil finisat lucios. Din păcate, această zonă prinde instant urmele mâinilor și amprentele degetelor, care mai sunt și destul de dificil de curățat. 

Alte motive BAPE mai sunt pe touchpad, dar și din loc în loc pe zona cu tastatura și pe spatele laptopului. Aici vedem și picioarele din cauciuc tare, ce ridică destul de mult notebook-ul. Cel mai mare dintre picioare are nuanța portocalie, în care mai este colorată și tasta Esc. Aparte de acestea, mai sunt câteva mici detalii și elemente ce atrag atenția și care sunt în acord cu tema BAPE.

Construcția este tipică laptopurilor ASUS din zona superioară, adică cu greu poți găsi ceva în neregulă. Asamblarea este temeinică, finisările foarte atent lucrate, doar la materiale aș putea spune că nu este totul chiar perfect. Asta fiindcă doar capacul ecranului este din aliaj metalic, în rest avem doar plastic. Unul de bună calitate, dar tot plastic rămâne.

Iar asta nu generează cel mai solid ansamblu. Capacul ecranului este foarte subțire, dar și flexează evident de la cele mai mici încercări de torsionare. La fel și pentru corpul cu tastatura, ce este parcă prea flexibil. Din fericire, când ecranul este închis, pliat, ansamblul se dovedește cu mult mai rigid. Oricum, nu apar niciun fel de sunete, zgomote, atunci când torsionezi ușor laptopul.

Chiar și cu aceste caracteristici, ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V nu pare un notebook de slabă calitate. Reușește să imprime o senzație de lucru bine făcut, corect executat.

Ecran și sunet

Notebook ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V

🔺Ecranul OLED face o impresie excelentă de la primul contact și o păstrează și după aceea.

Treci foarte repede peste faptul că laptopul nu este cel mai robust sau că marginile din jurul ecranului nu sunt cu adevărat cele mai înguste imediat ce pornești PC-ul. Display-ul OLED te cucerește din primele momente, chiar de la bootare, când negrul absolut înconjoară perfect logo-ul BAPE, iluminat puternic în alb. Aici, avantajele OLED, cu pixeli luminați individual nu creează acel efect de blooming, ce nu poate lipsi de la ecranele convenționale cu cristale lichide.

Apoi, odată ce sistemul de operare își intră în rol, apare un wallpaper exclusiv pentru ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V, unul cu aceleași motive pe care le-am văzut pe geanta din cutie:

Wallpaper special ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V (2)

Este un wallpaper activ, care dezvăluie diferite personaje BAPE pe măsură ce muți cursorul mausului pe ecran. Este de efect și merită activat și păstrat ca atare.

Mai departe, am măsurat luminozitatea maximă în modul normal, care a fost de 456 cd/mp pe un ecran complet alb. Maximul de 600 niți poate fi atins pentru momente scurte și doar pe anumite porțiuni din ecran și numai cu conținut nativ HDR.

Distribuția luminozității pe întreaga suprafață a display-ului este aproape de perfecțiune, exact așa cum te aștepți de la un panoul OLED.

Culorile sunt intense, vivide, fără a fi deranjante. Acoperirea nuanțelor este uriașă, iar asta se observă cu ochiul liber, dacă este cât de cât antrenat. În aplicația MyASUS sunt mai multe moduri predefinite pentru afișaj, iar eu am măsurat reprezentarea culorilor în mai toate posibile. Sunt disponibile modurile Normal, Vivid, Manual și Îngrijirea ochilor, iar pentru fiecare dintre ele poți trece prin sub-modurile Nativ, sRGB, DCI-P3 și Display P3. Mai mult, ai un slider prin care poți regla balansul de alb, iar la Îngrijirea ochilor unul prin care activezi filtrul de lumină albastră în 5 trepte.

Deviații Delta E în modurile predefinite ale ecranului laptopului ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V:

Așa cum se poate observa din capturile de ecran de mai sus, sunt mai multe moduri în care deviația medie Delta E este mai mică de 3, valoare mai jos de care se consideră că ochiul uman nu mai poate percepe diferențe de nuanță.

În modul Manual Display P3 după ce am dus sliderul pentru balansul de alb către zona cea mai caldă, am obținut de departe cele mai exacte nuanțe:

Test culori mod Manual Display P3 cu ajustari ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V

Mi se pare incredibil că poți obține cifrele de mai sus fără să faci o calibrare în adevăratul sens al cuvântului, pentru care îți trebuie echipament și software dedicate.

Pe lângă aceste avantaje ale ecranului, se mai adaugă rata de refresh de 120Hz și rezoluția 2880 x 1620 pixeli, ambele transformă experiența de vizionare într-una de excepție.

Singura mențiune negativă la adresa ecranului OLED de pe ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V poate fi pusă pe gardul de reflexie, care este un pic cam ridicat. Nu este ceva de speriat și oricum este ceva obișnuit pentru panourile OLED, dar trebuia menționat.

Sunetul extern, cu două difuzoare reglate de Harman/Kardon nu este deloc rău, dar nu aș spune că se ridică la nivelul ecranului. Calitatea este bună pe medii și înalte, dar bass-ul nu este prezent în dozele corecte și nici nu este unul plin. Nimic neobișnuit pentru un laptop, iar ca volum ne situăm undeva peste medie, o intensitate mai mult decât suficientă pentru mai toate împrejurările. Din păcate, la 100% din putere apar ceva distorsiuni, nu unele grave, dar evident prezente.

Pe de altă parte, prin jack-ul audio de 3.5 mm totul este sub control. Calitate excelentă, cu toate frecvențele acolo în doze echilibrate și cu un volum maxim mult peste nevoile marii majorități a utilizatorilor de ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V.

Hardware, sistem de operare și aplicații

🔺Aplicația MyASUS poate că este cam încărcată de opțiuni, dar mai bine să ai de unde alege…

Aici, totul se învârte în jurul unui procesor dintre cele mai puternice. ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V se poate lăuda cu un Intel Core i9-13900H, procesor ce poate urca la frecvențe de nu mai puțin de 5.4 GHz pe nucleele de performanță și care poate consuma până la 115W. Deci putere adevărată, pe care o simți mereu, în mai toate sarcinile.

Nu avem placă video dedicată, deci nu prea poate fi vorba despre gaming la nivel avansat și nici de aplicații complexe 3D. În schimb, memoria RAM este de tip DDR5, dar este una lipită pe placa de bază, deci nu prea poate fi vorba despre upgrade pe această direcție. SSD-ul este actual, unul pe M.2 NVMe PCIe 4 Gen 4.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre ansamblul hardware de pe ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V:

Sistemul de operare ce mi-a permis să-l descopăr pe ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V a fost un Windows 11 Pro 64-bit, ce vine la pachet cu mai multe aplicații preinstalate, precum: BAPE Live Wallpaper, Dolby Acces, GlideX, MyASUS, Excel, PowerPoint, Publisher, Word, Realtek Audio Console, ScreenXpert, Solitaire & Casual games și Spotify, printre alte câteva.

De departe, cea mai importantă pentru ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V este MyASUS, ce este ușor cam încărcată la prima vedere, dar care aduce multe setări și opțiuni pentru sistem, ecran, sunet, microfoane, cameră etc.

Aplicația MyASUS pe ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V:

Performanță

🔺Scorurile din testele de benchmark sunt neașteptat de bune pentru un laptop ce pune accent în primul rând pe design.

Așa cum era de așteptat, procesorul de pe ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V își arată forța în testele ce pun presiune pe el, rezultatele sunt de lăudat.

Teste benchmark

Notebook

ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V
CPU-Z (puncte)
Single Thread
Multi Thread
704.4
7419.9
Cinebench R20 (puncte) 5801
Cinebench R23 (puncte)
Single Core
Multi Core
1755
14794
PCMark 10 (puncte) 6145
Novabench (puncte) 3390
Geekbench 6.2.2 (puncte)
CPU Single-Core
CPU Multi-Core
2552
12086
CrystalDiskMark (MB/s)
SEQ1M Q8T1
Read
Write
SEQ1M Q1T1
Read
Write
RND4K Q32T1
Read
Write
RND4K Q1T1
Read
Write

3614.29
3453.90

2250.51
2825.97

462.91
451.79

61.85
169.08

Testele de benchmark rulate pe ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V:

Am monitorizat temperaturile de pe componentele interne cu ajutorul HWMonitor de la CPU-ID, iar cifrele pot fi analizate prin capturile de ecran de mai jos:

Observăm că pe CPU de atinge maximul de 100 grade Celsius, de la care procesorul începe să fie din ce în ce mai limitat, tensiunea de alimentare fiind treptat redusă spre a ține temperatura sub control. Și pe chipset-ul plăcii de bază se ajunge ceva cam sus, dar asta se poate datora faptului că ventilatorul (da, este doar unul!) de sub carcasă nici că se aude, inclusiv când se rotește la turația maximă.

În schimb, nu am simțit că la exterior se ajunge pe undeva la temperaturi extreme. ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V se încălzește mai tare în dreptul ventilatorului, dar nu exagerat.

Conectivitate

Notebook ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V

🔺Pe una dintre laturi vedem stingher un singur port USB-A, cel de tip 2.0, care ar fi meritat un upgrade spre o versiune mai actuală.

Pe partea fără fir, ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V are ceea ce trebuie, dar prin contact direct recunosc că mi-ar fi plăcut mai mult de un port USB-C. Până la urmă acesta este standardul de aici înainte, impus chiar de anumite directive, deci pentru a fi asigurat pe mai mulți ani era ideal să fie măcar două porturi USB-C. Avem în schimb două USB-A, dar și aici este ciudat că unul dintre ele este doar de tip 2.0… La fel și pentru HDMI, ce este doar de tip 1.4, când cel mai recent standard este 2.1. Nu lipsește jack-ul audio de 3.5 mm, care este de tip combo, deci suportă atât ieșire stereo de sunet, cât și intrare de microfon.

Mi-a plăcut că la camera web există un shutter mecanic, manual să-l numesc, un capac glisant ce obturează complet lentila.

În butonul Power este integrat un senzor de amprentă, ce are o rată aproape perfectă de recunoaștere și un timp de răspuns bun.

Tastatură și touchpad

Notebook ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V

🔺Suficient spațiu și pentru o zonă NumPad, chiar dacă cu taste o idee mai înguste.

Alte două elemente pe care nu am cum să nu le apreciez la ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V. Tastatura este una ce oferă un răspuns excelent. Cursa este medie, poate ușor mai mult de atât, rezistența la apăsare la fel, iar punctul de actuare este pe cât de se poate de clar definit.

Iluminarea tastaturii se face în alb, poate fi activată în trei trepte și este eficientă. Este ceva cam multă lumină ce iese pe lângă taste, dar nu aș spune că este deranjant.

Touchpad-ul este mare, este acoperit cu sticlă și are acel design tipic. Se simte foarte plăcut la atingere, fiind ușor mat, iar mișcările sunt preluate pe cât se poate de exact. Click-urile sunt foarte fine, dar aduc cu sine suficient feedback, iar asta aproape fără zgomot.

ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V propune o experiență de input, de interacțiune, prin tastatură și touchpad, de top.

Autonomie

Autonomie ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V

🔺Autonomia poate varia mult, de la doar 2 ore când forțezi tare ansamblul hardware, până la peste 10 ore în condiții ușoare de utilizare.

Bateria este mare, cu 75 Wh ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V nu are cum să se facă de rușine în fișa tehnică. Dar, mult mai important, este că nu o face nici în utilizarea cotidiană. Cu task-uri normale, gen editare documente, navigare web și alte asemenea, cu luminozitatea ecranului pe la 50 – 60%, prinzi lejer 5 ore departe de priză, dar este vorba mai degrabă despre 6 – 7 ore. Eu am rulat continuu clipuri video pe YouTube, cu ecranul și sunetul extern la 50%, iar acumulatorul s-a descărcat într-un ritm de circa 20 – 23% la două ore. Așadar, în astfel de condiții de utilizare ai parte de o autonomie de circa 8, poate chiar 10 ore.

Pus serios la lucru, ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V tot poate trece de 2 ore pe baterie, iar asta nu este rău deloc.

Încărcătorul din pachet este pe mufă proprietară și generează la ieșire o putere de 90W. Cu acesta, încărcarea completă de la zero se face în mai puțin de 2 ore.

Preț

Notebook ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V6.800 de lei în magazinul online ASUS România (preț valabil la data publicării acestui review).

ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V

Pro

  • ediție specială cu design orignial și multe accesorii interesante în pachet;
  • ecran superb, căruia în afară de reflexivitate nu-i poți reproșa nimic;
  • chiar dacă fără placă video dedicată, ansamblul hardware este foarte performant;
  • tastatură și touchpad bine puse la punct, generează o experiență de utilizare mult peste medie;
  • autonomie bună spre foarte bună.

Contra

  • deși nu este deloc firav, sensibil, laptopul putea fi mai rigid, mai robust;
  • conectivitatea fizică ciudată pentru 2023 – 2024, cu doar un port USB-C, unul dintre porturile USB-A este de tip 2.0, iar HDMI-ul de tip 1.4;
  • chiar dacă este o ediție specială, poziționarea ca preț nu pare cea mai potrivită.

Concluzii

Aparte de faptul că este o ediție specială, cu un design cel puțin interesant și mai multe accesorii în pachet, ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V este un laptop extrem de reușit la modul general. Nu are puncte slabe evidente, doar ceva minusuri pe partea de elemente fizice de conectivitate ce puteau fi mai performante. În rest, un pachet foarte echilibrat, care însă vine și la un preț poate cam optimist.

Raport preț / specificații

ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition K5504V a fost testat pentru mai bine de o lună și a fost returnat. Întreg conțintul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.