Prima pagină » Avertizare sonoră de viteză, obligatorie din 2024 în toate aceste mașini – Ziarul Românesc

Avertizare sonoră de viteză, obligatorie din 2024 în toate aceste mașini – Ziarul Românesc

de Roboțelul @ iDOR.info
avertizare-sonora-de-viteza,-obligatorie-din-2024-in-toate-aceste-masini-–-ziarul-romanesc

29/12/2023 16:50 – ACTUALIZAT 29/12/2023 16:50

Din iulie anul viitor, producătorii de automobile vor trebui să instaleze în mașini un sistem „Intelligent Speed ​​​​Assistance” – ISA (Asistent Inteligent de Viteză), în conformitate cu o directivă UE. Din 2024, mașinile noi vor avertiza șoferii printr-un semnal acustic cu privire la depășirea vitezei.
CITIȚI ȘI ► Ștergătoarele de parbriz – Truc simplu pentru a le proteja de îngheț

Baza noii obligații este Regulamentul UE 2021/1958. De la 1 iulie 2024, acest regulament va fi extins la toate mașinile înmatriculate în UE pentru prima dată.

ISA își propune să sporească siguranța rutieră, oferind șoferilor o avertizare sonoră atunci când depășesc limita de viteză aplicabilă. Însă acest pas către o siguranță sporită va duce adesea la frustrare în rândul șoferilor în practică.

Mulți conducători consideră semnalele de avertizare enervante, mai ales atunci când sunt declanșate fără o limită de toleranță. Există o diferență între a ignora în mod conștient limitele de viteză și a-ți dori pur și simplu să ții pasul cu fluxul traficului.

Hărți învechite: Instituția responsabilă reacționează

Un alt neajuns este recunoașterea incorectă de către ISA a semnelor de circulație, care poate duce la avertismente false. Acest sistem se bazează pe datele furnizate de navigatorul GPS care deseori conține hărți neactualizate

ortel

Profesorul Andre Seeck, director la Institutul Federal de Cercetare a Autostrăzilor (BASt) și fost președinte al EuroNCAP, a subliniat problema reprezentată de hărțile învechite, a căror actualizare durează aproximativ un an și jumătate pentru mașinile de serie. Așa că nu este de mirare dacă informațiile din vehicul corespund cu versiunea veche, deși semnele de circulație locale au fost schimbate de mult.

Din 2023, EuroNCAP, organizația care evaluează siguranța vehiculelor, acordă puncte suplimentare pentru vehiculele ai căror producători actualizează hărțile trimestrial. Un pas pe care Mercedes, printre altele, l-a implementat până acum cu vehiculele EQS și S-Class compatibile cu Nivelul 3. Aceste autoturisme au hărți mai precise și un back-end mai puternic care permite astfel de actualizări.
CITIȚI ȘI ► Permisul auto trebuie schimbat obligatoriu luna viitoare de acești șoferi – Se aplică amenzi

ISA – Avertisment util sau întrerupere enervantă în timpul conducerii?

Este de necontestat faptul că sistemele care alertează șoferii cu privire la depășirea vitezei sunt binevenite în principiu. Criticile privind tehnologia nu sunt îndreptate asupra funcției ca atare, ci mai degrabă asupra modului în care este implementată.

Semnalele acustice constante de avertizare pot fi percepute ca paternaliste, mai ales dacă sună de fiecare dată când limita este depășită – chiar și cu doar 1 km/h. O soluție ar putea fi introducerea unei limite de toleranță sau limitarea avertismentelor la semnale vizuale.

Provocarea pentru industria auto acum este să găsească un echilibru: creșterea siguranței fără a deranja sau chiar distrage atenția șoferului. Însă mai este ceva timp până în iulie 2024 pentru a optimiza aceste sisteme și se speră că vor fi adaptate la nevoile șoferilor, scrie Efahrer.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Avertizare sonoră de viteză, obligatorie din 2024 în toate aceste mașini – Ziarul Românesc

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google