Prima pagină » Bula verde se dezumflă răsunător în Statele Unite. Ce se va întâmpla în Uniunea Europeană?

Bula verde se dezumflă răsunător în Statele Unite. Ce se va întâmpla în Uniunea Europeană?

de Roboțelul @ iDOR.info
bula-verde-se-dezumfla-rasunator-in-statele-unite.-ce-se-va-intampla-in-uniunea-europeana?

Marti, 05 Decembrie 2023, ora 15:41

6512 citiri

Acțiunilor companiilor producătoare de energie curată și așa zisele valori mobiliare ESG s-au prăbușit cu 30 de miliarde de dolari în ultimele șase luni.

Declinul masiv reprezintă o tăiere de 25% a valorii de piață a companiilor verzi, un domeniu care acum un an de zile era văzut ca o rară oportunitate investițională.

Creșterea dobânzilor, condițiile dificile economice și rezistența publicului în fața tranziției ecologice au adus un val de falimente în rândul ”companiilor verzi” din Statele Unite și au alungat investitorii.

Combustibilii fosili, pe val

La un an după ce președinte Joe Biden promulga legea prin care miliarde de dolari erau promiși pentru tranziția Statelor Unite la energia verde, unele dintre cele mai ambițioase proiecte de energie regenerabilă de peste Atlantic au fost abandonate, vânzările de mașini electrice sunt departe de țintele propuse, iar investitorii fug din sector în masă.

Rezultatul este o prăbușire de 30 de miliarde de dolari a acțiunilor companiilor producătoare de energie curată din SUA, în ultimele șase luni, iar o piață de la care mulți investitori se așteptau să prospere, după adoptarea legii vizând tranziția la energia verde, a înregistrat o prăbușire răsunătoare.

Pe măsură ce politica de scurtă durată a subvențiilor guvernamentale pentru tranziția ecologică și-a atins finalul previzibil, așa-numitele Finanțe Verzi se confruntă cu dispariția. Fără subvențiile publice sectorul intră pe pierderi și investitorii se îndepărtează grăbiți.

Astfel, în ultimele șase luni până la data de 27 noiembrie, valoarea de piață a companiilor americane cotate pe S&P Global Clean Energy Index a scăzut cu 25%.

În același timp, acțiunile ”oil & gaz” au decolat, iar producătorii de combustibili fosili înregistrează profituri istorice sau, așa cum i-a acuzat chiar președintele Joe Biden, câștigă ”mai mulți bani decât Dumnezeu” în acest proces.

Investițiile pe criterii ESG au adus pierderi

Optimismul stimulat de Legea de reducere a inflației s-a estompat, iar creșterile de tarife, care afectează profitabilitatea proiectelor la scară largă, cum ar fi parcurile solare și eoliene, au condus la anulări de proiecte și chiar la falimente în domeniu, scrie Bloomberg.

Firmele de energie curată nu numai că se confruntă cu costuri mari de finanțare, dar se

confruntă și cu obstacole în acceptarea comunității.

De la creșterea prețurilor la combustibilii fosili ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, stocurile de combustibili fosili au înregistrat o creștere semnificativă, ceea ce a dus la performanțe slabe ale fondurilor de mediu, sociale și de guvernanță (ESG).

Multe fonduri ESG, pentru a-și putea menține marjele de profit, au ajuns în prezent să investească în combusibilii fosili, ceea ce a făcut autoritățile de reglementare, inclusiv în Uniunea Europeană, să gândească și să aplice înăsprirea cadrului legislativ care permite valorilor mobiliare să fie caracterizate ca fiind ”verzi”.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

Eveniment Quarterly Report

În timp ce creditarea este înghețată în zona euro, autoritățile de supraveghere promovează ”finanțele verzi”

În timp ce creditele sunt din ce în ce mai greu de obținut și de rambursat, din cauza dobânzilor mari, iar avertismentele cu privire la gradul crescut de volatilitate sunt tot mai dese,…

Strategii de extindere și fuziune în sistemul medical privat românesc. Clinica Oana Nicolau și dezvoltarea principiului de sănătate la 360 de grade

Sorin Nicolau este Co-Fondator al Clinicii Oana Nicolau, parte din rețeaua de clinici Regina Maria, un antreprenor care a apucat un drum neobișnuit pentru piața de business din România, și…




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Bula verde se dezumflă răsunător în Statele Unite. Ce se va întâmpla în Uniunea Europeană?

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă