Prima pagină » Cel mai mare operator de hidrocentrale din Elveţia va construi o centrală de baterii în Polonia, ţară care a ajuns pe locul doi în lume la producţia de baterii | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

Cel mai mare operator de hidrocentrale din Elveţia va construi o centrală de baterii în Polonia, ţară care a ajuns pe locul doi în lume la producţia de baterii | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

de Roboțelul @ iDOR.info
cel-mai-mare-operator-de-hidrocentrale-din-elvetia-va-construi-o-centrala-de-baterii-in-polonia,-tara-care-a-ajuns-pe-locul-doi-in-lume-la-productia-de-baterii-|-piataauto.md-–-site-ul-lumii-auto-din-moldova

27 Decembrie 2023, 17:21
Redacţia PiataAuto.md

În ultimul an am auzit mai des ca oricând despre noi centrale de baterii construite sau contractate peste tot în lume, pentru că toate ţările caută să-şi acopere rapid necesitatea de stocare a energiei regenerabile. Noi parcuri eoliene şi solare apar aproape peste tot în lume, în multe ţări şi consumatorii casnici devin producători de energie datorită panourilor fotovoltaice de pe acoperişuri, dar aceste soluţii îşi obţin utilitatea deplină abia atunci când sistemele energetice ale acestor ţări au capacităţi suficiente de stocare a electricităţii, astfel încât să facă faţă intermitenţelor, să nu irosească nimic din energia produsă regenerabil şi să poată renunţa la cea produsă prin metode poluante. Centralele de baterii par, astfel, soluţia care poate fi implementată cel mai rapid, cu buget şi termeni predictibili, motiv din care devin o soluţie aleasă de tot mai multe ţări.

Desigur, există şi alternativa hidrocentralelor prin pompare, o soluţie cunoscută de decenii încoace, care e aplicată de ţări cu mai multă experienţă în acest sens, precum Elveţia, Norvegia şi chiar România. Dar creşterea rapidă a cotei de regenerabile necesită o creştere la fel de rapidă a soluţiilor de stocare, iar construcţia de asemenea hidrocentrale e de obicei un proces de foarte lungă durată. Şi durata de viaţă e mai lungă decât cea a bateriilor, bineînţeles, dar oricum, soluţia bateriilor pare mai atractivă în multe ţări, mai ales dacă acestea au relief mai plat.

Foto: Hidrocentrală prin pompare din Elveţia

Ei bine, şi în toată această dispută dintre hidrocentralele prin pompare şi centralele de baterii, iată că ajungem acum să aflăm că cel mai mare operator de hidrocentrale din Elveţia, Axpo, iniţiază proiectarea şi promite construcţia în viitorul apropiat a unei centrale de baterii în Polonia. Deci, deşi operatorul are experienţă în primul rând în construcţia şi gestionarea hidrocentralelor care generează sau stochează energie, în Polonia Axpo a ales să construiască o centrală de baterii.

Elveţienii spun că decizia vine după alta similară luată pentru Suedia, unde au cumpărat un proiect al unei centrale mici de 25 MW în curs de construcţie. În Polonia, însă, ei vor fi deja cei care o vor proiecta şi construi, iar deocamdată nu se ştie nici măcar puterea şi capacitatea de stocare a centralei din Polonia. Se ştie, însă, că această centrală va servi inclusiv unui parc fotovoltaic iniţiat de aceeaşi companie de hidrocentrale din Elveţia. Prin urmare, în Polonia elveţienii nu doar vor stoca electricitate, ci şi o vor produce prin panouri solare.

Prin acest proiect, elveţienii vor să se impună pe piaţa din Polonia în momentul potrivit, or, puţini ştiu, însă în ultimii doi ani Polonia face adevărate planuri revoluţionare în sistemul său energetic. Polonezii au contractat coreenii pentru construcţia unei centrale nucleare încă acum un an, în octombrie 2023 au aprobat şi primul lor parc eolian maritim în Marea Baltică, cu 76 de turbine a câte 15 MW fiecare, deci la 1,14 GW putere totală. Între timp, Polonia a avut mai multe tendere pentru centrale de baterii, ce însumează sute de MW putere, cu sute de MWh capacitate de stocare fiecare din ele.

Şi, un ultim fapt pe cât de puţin cunoscut, pe atât de fascinant, e că Polonia a ajuns deja la sfârşitul lui 2022 pe locul 2 în lume al producţia de baterii, după China, iar volumul de producţie din Polonia a continuat doar să crească. La cifrele totale ale anului 2022, Polonia a depăşit şi SUA la producţia de baterii, având ca şi SUA o cotă de 6% din producţia întregului glob. Fireşte, ţara care domină această piaţă e China, cu 77% din cota globală conform cifrelor anului 2022. Însă Polonia are o industrie excepţional de puternică în producţia de baterii, cu câteva din cele mai inovatoare companii globale ce au fabrici pe teritoriul său. Spre exemplu LG are cea mai mare fabrică de baterii pentru automobile localizată în Wroclaw, iar compania suedeză Northvolt a construit în Gdansk cea mai mare fabrică din Europa destinată producţie bateriilor pentru centralele mari de reţea, exact de tipul celor ce se vor folosi în viitoarele centrale de sistem din Polonia. Fiind o ţară într-o dezvoltare atât de intensă pentru industria bateriilor, Polonia a devenit şi cel mai mare exportator european de autobuze electrice, iar de curând şi Mercedes şi Volvo şi-au anunţat aici hub-uri dedicate producţiei unor vehicule electrice sau componente pentru ele, din gama lor. Vorbind de autobuze electrice, în Polonia sunt fabricate autobuze Solaris, Volvo în Wroclaw, alături de fabrica LG, şi MAN, în Starachowice.

Foto: Fabrica de baterii Northvolt din Polonia

Revenind la subiectul articolului de azi, cu centralele de baterii din Polonia, toată dezvoltarea şi performanţa industrială atinsă de Polonia în producţia de baterii va însemna că noile centrale nu doar că vor ajuta la stabilizarea de sistem şi la dezvoltarea de surse regenerabile, ci şi vor folosi baterii produse tot în Polonia, susţinând astfel şi mai mult industria locală. Iar această provenire a bateriilor din interiorul Poloniei e valabilă şi pentru viitoarea centrală de baterii construită de operatorul elveţian de hidrocentrale. Şi toate astea dau inevitabil perspective foarte interesant de dezvoltare multilaterală pentru Polonia.

Înapoi

ŞTIRI DE CARE AŢI PUTEA FI INTERESAT




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Cel mai mare operator de hidrocentrale din Elveţia va construi o centrală de baterii în Polonia, ţară care a ajuns pe locul doi în lume la producţia de baterii | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google