Prima pagină » Crezi că vei reuși să ajungi actriță recunoscută, dacă nu o să te întinzi pe biroul managerului? 16 foști studenți vorbesc despre abuzurile regizorului Puiu Șerban la UNATC

Crezi că vei reuși să ajungi actriță recunoscută, dacă nu o să te întinzi pe biroul managerului? 16 foști studenți vorbesc despre abuzurile regizorului Puiu Șerban la UNATC

de Roboțelul @ iDOR.info
crezi-ca-vei-reusi-sa-ajungi-actrita-recunoscuta,-daca-nu-o-sa-te-intinzi-pe-biroul-managerului?-16-fosti-studenti-vorbesc-despre-abuzurile-regizorului-puiu-serban-la-unatc

Actorul și regizorul Puiu Șerban (52 de ani), despre care victimele vorbesc acum, și pe care îl acuză de abuz psihologic și de putere, umilire și avansuri sexuale, predă la Departamentul Arta actorului, încă din 2000, la cea mai mare universitate de profil din România – UNATC București.

Cum au fost posibile toate aceste abuzuri? Din cauza lipsei unei culturi de etică și integritate în Universitate, comportamentul său fie nu a fost considerat o problemă, fie a fost trecut cu vederea, scrie Rise Project, într-o nouă investigație care cuprinde 16 mărturii ale foștilor studenți. 

Chiar și anul trecut, când a fost cercetat în Comisia de Etică, Puiu Șerban a fost sancționat pentru că remarcile sale misogine, făcute într-o emisiune mondenă, au prejudiciat imaginea universității, nu pentru abuzul reclamat de studenți, mai scrie sursa citată. Profesorul a obținut anularea sancțiunii în primă instanță.

Avansuri sexuale 

„Se uita la una dintre colegele mele și a zis: «De asta îmi place, dar așa ca o rudă. Dar pe tine te-aș f*te”, își aduce aminte Miruna*.una dintre fostele studente ale regizorului Puiu Șerban, pe la jumătatea anilor 2000. În prezent este actriță cunoscută într-o țară mai la vest de România, potrivit Rise. Este pentru prima dată când vorbește public despre asta.

Cum a câștigat One Properties dizolvarea asociațiilor civice care i-au contestat proiectele imobiliare. Judecătorii recunosc importanța ONG-urilor, dar să plătească când pierd

Recomandări

Cum a câștigat One Properties dizolvarea asociațiilor civice care i-au contestat proiectele imobiliare. Judecătorii recunosc importanța ONG-urilor, dar să plătească când pierd

„Scopul era ca eu să mă culc cu el, pentru că într-o seară m-a sunat și m-a invitat la el acasă. Lucru care nu s-a întâmplat”, adaugă ea. 

Până să ajungă aici, Puiu Șerban a pregătit terenul la facultate:

„Eram în culise, în spațiul universității, în sala de repetiții (…) în spatele decorului. (…) Era destul de întuneric, nu mai erau alți oameni acolo. Mi-a spus: «Tu fără mine n-o să reușești să fii o actriță bună»”, își aduce aminte fosta studentă.  

Într-o zi, „erau oameni în clasă, eu stăteam cumva la perete, (…) trebuia să îmi dea un set de chei (…), s-a pus în fața mea astfel încât să fiu acoperită de restul clasei, și-a pus mâna la spate ca să-mi dea setul de chei, moment în care m-a atins în zona intimă. (…) Nu s-a simțit ca fiind din greșeală. Era o chestie țintită, era o mișcare clară”, rememorează actrița momentul. Ea avea 19 de ani. El 43. 

Umilirea

„Tu, dacă vrei să reușești în meseria asta, tre să te f*ți bine, că ești urâtă ca un buhai de baltă”. Asta povestește regizoarea Adina Lazăr că i-a spus Puiu Șerban în 2006, potrivit sursei citate. Avea 19 ani și era în anul întâi la Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității de Litere și Arte din Sibiu.

Consecințele scandalului Simion-Șoșoacă: „Dacă acceptăm acest lucru la nivelul Parlamentului, să nu ne mire că pe stradă au loc astfel de agresiuni”

Recomandări

Consecințele scandalului Simion-Șoșoacă: „Dacă acceptăm acest lucru la nivelul Parlamentului, să nu ne mire că pe stradă au loc astfel de agresiuni”

„Țin minte punctual, cuvânt cu cuvânt”, susține Adina. Până atunci nu se gândise la ea în acești parametri: „Am început să mă simt super urâtă, să am probleme de alimentație. (…) Mi-a afectat mai departe cariera (…), tot timpul eram obsedată de comparația cu colegele mele.” Și-a dat seama cât de mult rău i-a făcut această remarcă mult mai târziu: „A fost ca o sămânță plantată care a lucrat în timp și nu mi-am dat seama până n-am început să fac terapie”, explică Adina. 

Cum se apără regizorul 

Contactat de Rise Project, Puiu Șerban a respins acuzațiile: „Despre toți profesorii de la Arta Actorului din țară circulă aceleași povești”. A recunoscut însă că are un limbaj „mai colorat”, la fel ca „toată lumea”. A catalogat foștii studenți ca fiind „răuvoitori”. „Tot o dăm cu abuzul. Care abuz? (…) Mulți dintre ei au o frustrare”, „au ciudă pe profesor”, a spus regizorul. 

Cum și-a început Puiu Șerban cariera 

Cariera sa în teatru a început în timpul regimului comunist, ca pompier la teatrul Bulandra. După Revoluție, a fost promovat regizor tehnic. A absolvit Facultatea de Actorie în 1996 și a urmat o carieră de regizor și de pedagog.

A ajuns preparator la Actorie în UNATC patru ani mai târziu. Potrivit sursei citate, tot atunci s-a îndrăgostit de studenta sa din anul I, cu 11 ani mai mică decât el, actuala actriță și partenera sa de viață, Alexandra Velniciuc.  

Relațiile între profesori și studenți erau în acea perioadă „o practică” în UNATC, explică pentru Rise o profesoară, colegă cu Puiu Șerban, sub protecția anonimatului. „Ăsta e trecutul (…).  Tot ce putem noi să facem (…) e să vedem cum lucrăm la viitor și la prezent”, spune ea.

„La admitere e ca un fel de târg de animale”

„La admitere e ca un fel de târg de animale”, spune actrița Katia Pascariu, care a dat examenul în 2002. „Imediat te bagă într-un șablon și după îl impun”, explică ea felul în care profesorii decid, în funcție de considerațiile personale asupra aspectului fizic al studentei, ce roluri va juca aceasta, pregătind-o de multe ori doar pentru acelea. 

Mai mult, Puiu Șerban le cerea studentelor să fie „mai feminine”, pentru că nu se potriveau imaginii sale despre cum trebuie să fie o actriță: „machiată”, „să se vadă piciorușul”, „cu sânii înainte, umerii drepți”, „pe tocuri”, „elegantă” „ascultătoare”, „își dă ochii peste cap”, „cochetează”, „se înroșește”, „flirtează”, „este veselă”, „niciodată obosită”, spun mai multe actrițe cu care Rise Project a discutat. 

„Orice încurajare de a trezi dorința sexuală pentru a fi distribuită într-un spectacol ar fi aici o infracțiune care poate fi pedepsită cu concedierea”, explică, pentru Rise, Yuri Kordonsky, regizor și profesor de regie la facultatea de teatru David Geffen a Universității Yale, din Statele Unite – o instituție unde există reguli împotriva abuzului de cel puțin 40 de ani.

Abuz sub formă de glumă 

La cursurile lui Puiu, „totul era mascat sub formă de glumă”, își reamintește Nicoleta Jantoan, studenta acestuia vreme de șase luni, până în martie 2022. „Spunea (…) «băiatul ăsta se uita tot timpul doar la țâțele tale cât tu făceai exercițiul (de actorie)» (…) Dacă nu percepeai gluma, înseamna că ceva nu e în regulă cu tine”, explică ea.

„Abuzul mascat în umor oferă o portiță de scăpare pentru abuzator, care se poate ascunde mereu în spatele «glumei» atunci când ar fi tras la răspundere sau confruntat”, explică psihologul Bogdan Morar, consultat de Rise Project. 

Lecțiile lui Puiu Șerban 

De asemenea, Puiu Șerban a tot repetat de-a lungul carierei sale ideea necesității actului sexual în cariera teatrală. Este viziunea sa pedagogică, pe care o aplică unor fete de 18-20 de ani, potrivit mărturiilor acestora. Iată câteva dintre ele:

  • Claudia*, studentă din 2003: „Sugera că tu ca femeie îți porți toată feminitatea pe scenă și omul când te vede jucând, (…) ar trebui să poată cu ușurință să-și imagineze cum ești în pat.”
  • Alice Monica Marinescu, studentă în 2006: „Ne preda chestia asta (…) unde te crăcești, în funcție de asta e succesul”.
  • Miruna*, studentă la Actorie, la Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu, la mijlocul anilor 2000: „Mi-a spus (…) «Crezi că vei reuși să ajungi actriță recunoscută în vreun teatru (…) dacă nu o să te întinzi pe biroul managerului?».
  • Tiberiu*, fost student UNATC în 2019: „Mi-a povestit (odată) cum e cu pedagogia: «Studentele se (…) holbează la tine, le curg balele și nu te mai ascultă. În momentul ăla, nu le mai intră nimic în cap. (…) Ca să ajungă actrițe mari trebuie să le ciocănești și după aia își revin. (…) Ai să vezi când ajungi asistent (universitar), că nu poți să nu te culci cu o studentă»”.
  • Andreea*, a absolvit Scenografie la UNATC, l-a auzit pe Puiu Șerban în 2019, la o petrecere, în cancelaria profesorilor de la Teatrologie, argumentând pentru relațiile dintre profesori și studente: „«E ok să te dai la studente (…) în momentul în care le placi, și le admiri, și le faci avansuri, și te pupi cu ele (…), le dai curaj și nu mai au inhibiții”.
  • E-mail anonim primit pe adresa redacției Rise Project, trimis și Comisiei de Etică în 2022, citează din vorbele lui Puiu Șerban la clasă: „Dacă te văd pe scenă și vreau să te f*t, înseamnă că ești actriță bună. Dacă nu (…), alege-ți altă meserie”.
  • Nicoleta Jantoan, fostă studentă, 2022: „Menționa foarte des (…) «Dacă tu ești o actriță de succes în România, înseamnă că te-ai culcat cu regizorul și încă cu vreo trei din echipa acestuia.»”

Șir de umilințe 

„Umilință peste umilință peste umilință. (…) «Ești prost, (…) n-aveai ce să cauți (la această facultate), (…) toți pot, numai tu nu»”, își aduce aminte și studentul Mihnea Niculescu că îi spunea Puiu Șerban în 2018. Anul următor s-a transferat de la grupa profesorului.  

Actorul și regiorul Puiu Șerban (52 de ani) a negat orice acuzație, scrie Rise, și a catalogat faptele prezentate ca „monstruozități de Barbă-Albastră”, „lături” „scoase din context”, „trunchiate”, „elucubrații”, „răstălmăciri”, „aiureli”, „exagerări”, „aberații pe care nimeni nu le poate dovedi”. 

„Eu sunt o țintă, pentru că am un teatru privat în care nu poate să joace toată lumea și atunci, din invidie” fac foștii studenți mărturisiri despre comportamentul său, explică regizorul valul de mărturii.

Ce face UNATC

UNATC a luat măsuri pentru modificarea Codului de Etică și pentru a defini hărțuirea datorită foștilor și actualilor studenți care au avut curajul să vorbească în spațiul public. Aceștia au fost rareori susținuți de vreun profesor, scrie sursa citată.  

UNATC a avut un caz de hărțuire în 2020, în urma căruia un lector a fost dat afară. Dar universitatea a demarat programul „Politici de conduită” abia când abuzul psihologic al profesorului Puiu Șerban a ajuns în presă, doi ani mai târziu. 

Doar după ce s-a scris despre abuzurile regizorului Felix Alexa, UNATC a făcut un pas istoric și a interzis relațiile intime dintre profesori și studenți, printr-o hotărâre votată de Senat

Măsurile par însă de suprafață, având în vedere cum decurg cercetările Comisiei de etică, făcute de personal care nu are pregătire pentru gestionarea unor asemenea situații, explică Marian Popescu, președintele CARFIA, pentru Rise.  

Iar câteodată, în timp ce în văzul lumii se acoperă de măsuri pe hârtie, UNATC menține profesorul abuzator la catedră invocând reglementările unui Cod de Etică, în fapt, deficitar. Este cazul profesorului Felix Alexa, despre abuzurile căruia Rise a scris anul trecut.

*Unele dintre persoanele cu care Rise Project a discutat au dorit să rămână anonime. Prin urmare, numele lor au fost schimbate pentru protejarea identității lor.  

Google News Urmărește-ne pe Google News




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Crezi că vei reuși să ajungi actriță recunoscută, dacă nu o să te întinzi pe biroul managerului? 16 foști studenți vorbesc despre abuzurile regizorului Puiu Șerban la UNATC

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă