Prima pagină » Decizia unui tânăr după ce a cumpărat o locuință: „M-am încăpățânat să-mi fac mobilă singur în tot apartamentul”. Cu cât a ieșit mai ieftin

Decizia unui tânăr după ce a cumpărat o locuință: „M-am încăpățânat să-mi fac mobilă singur în tot apartamentul”. Cu cât a ieșit mai ieftin

de Roboțelul @ iDOR.info
decizia-unui-tanar-dupa-ce-a-cumparat-o-locuinta:-„m-am-incapatanat-sa-mi-fac-mobila-singur-in-tot-apartamentul”.-cu-cat-a-iesit-mai-ieftin

Cumpărarea unui apartament rămâne un vis pentru mulți tineri. Cei care se încumetă să facă un împrumut au de plătit rate ani buni, iar cheltuielile nu se termină odată cu achiziția locuinței.

Atât apartamentele din blocurile vechi, cât și cele din clădirile recent construite trebuie mobilate, iar prețurile nu sunt de neglijat.

Un tânăr a relatat în mediul online cum a decis să-și facă singur mobila în tot apartamentul după ce a cerut mai multe oferte. Acesta s-a simțit descurajat atât de prețuri, cât și de termenele de execuție.

„Am aflat de unde-și iau materialele 90% dintre firmele de mobilă din oraș”

„Am cerut 11 oferte de mobilare pentru apartament. Unii nu s-au mai întors niciodată iar ceilalți mi-au dat oferte financiare și termene de execuție care mai de care mai mari.

După cum m-am încăpățânat la 23 de ani și-am reușit să-mi iau primul apartament fără credit (că nu eram eligibil cu venitul și vechimea), așa m-am încăpățânat să-mi fac mobilă singur în tot apartamentul.

Îmi plac proiectele fizice, mă relaxează, mai făcusem până atunci mici corpuri de mobilier dar niciodată un proiect așa amplu.

Am intrat atât de adânc în subiect încât am aflat de unde-și iau materialele 90% dintre firmele de mobilă din oraș, cum ajung la oferta financiară pe care ți-o dau, ce fac ei mai exact și care e marja lor de profit.”

Pașii de urmat când vrei să mobilezi

Acesta a descris pașii pe care i-a urmat, precizând că avea deja designul.

  • „1. Alegerea designului – ce dorești exact, câte corpuri, cum să fie poziționate (firmele de mobilă mai oldschool îți desenează pe foaie ”proiectul” iar altele îți fac randări 3D destul de basic, de cele mai multe ori incluse în preț)
  • 2. Alegi materialele (pal/ mdf/ lemn, piatră pentru blat, feronerie, alte sisteme)
  • 3. Aștepți (de la câteva săptămâni la câteva luni, timp în care nu poți să faci nimic)
  • 4. Montaj în locație (cele mai multe firmele asamblează în atelier corpurile și doar le îmbină la tine în locație).”

Designul deja îl aveam, știam exact ce vreau și ce materiale. Aveam de făcut 3 dulapuri, 2 comode, un perete de riflaje pentru dormitor, o masca pentru centrală și câteva bucăți de riflaj la bucătărie.”

„Lipsa garanției pe lucrare m-a descurajat cel mai tare”

„Ofertele primite, de la 5500 la 7500 euro, fără riflaje, care culmea erau piesă de rezistență (ultima la care nu voiam să renunț). Mi-au spus că fie nu există sisteme de prindere, fie că sunt prea lungi, fie nu vor ține, dar am citit printre rânduri că nimeni nu voia să-și bată capul să le facă. Multă migală, bani puțini.

Nu cred că am inventat în Timișoara șmecheria pe riflaje și că nu există niciunde în lume nicio varianta. Totuși, 2-3 au zis că pot încerca să facă peretele de riflaje glisante și pivotante, însă nu-mi garantează că vor ține peste 2 ani fără să flambeze, să se destrame șamd. Toate astea pentru încă 2-3000 de euro. Lipsa garanției pe lucrare m-a descurajat cel mai tare.

„Cum ajung firmele de mobilă la ofertele financiare pe care ți le pun în față?”

Acesta a explicat cum crede că ajung firmele de mobilă la ofertele financiare pentru clienți.

  • 1. Prețul materialelor (aici depinde și de unde le iau)
  • 2. Preț manoperă (în general între 50% și 100%, unele și mai mult, în funcție de ce servicii suplimentare oferă)
  • 3. Pierderea. N-am auzit de ”procentul de pierdere” până acum (și cel mai probabil nici tu), însă la mobilă se practică între 10 și 30% din prețul total.

Dacă ai 12500 lei materialul, 10000 lei manoperă și 30% procentul de pierdere ajungi la un total de 29250 lei.

Pierderea e că o asigurare plătită de tine. Această asigurare poate fi ”accesată” sau nu, dar tu o plătești din start.”

„Am plătit un profesionist în domeniu să facă toate măsurătorile și calculele”

Tânărul a precizat că în anumite etape a apelat la servicii de specialitate.

„După 3 săptămâni de discuții inutile și 0 progres, am decis s-o fac singur și să nu dau peste 50% din preț doar pentru pe asamblarea unei mobile, mai ales că designul îl aveam, știam ce vreau și știam deja și furnizorii a 90% din mobilatori.

Prima problema când pui o comandă la debitat/cantuit e că îți trebuie dimensiunile exacte pe placă de pal, cantul pe fiecare latura, dacă e de 0,4 sau de 2mm, cum să fie fibră orientată și alte detalii tehnice.

Deși ai dimensiunea corpului, trebuie să ajungi la dimensiunea pe fiecare laterală, capac, fund, șamd.

N-am avut chef să-mi bat capul și m-am gândit că sigur există o cale de mijloc, așa că am plătit un profesionist în domeniu să facă toate măsurătorile și calculele astea.

Am plătit 100 Euro pentru calcule, asumare dar și consultanță.

Imediat ce-am primit cotele și canturile plăcilor, am comandat palul, care m-a costat 9324 lei.

150 de lei a fost transportul până la apartament, iar comanda a ajuns în doar 4 zile.

Am cumpărat și partea de sisteme și feronerie (balamale, glisiere, amortizoare, șuruburi, picioare), 1500 lei.”

„La început mi s-a făcut rău când am văzut câte plăci de pal sunt”

„Aveam tot ce-mi trebuie, așa că hai la treaba. A fost greu? La început mi s-a făcut rău când am văzut câte plăci de pal sunt și nu știam care cum vine.”

În anumite etape, tânărul a avut parte de ajutorul unor prieteni.

„Am trăit toate sentimentele posibile..agonie, extaz, distracție, nervi, frustrări, satisfacție, însă în final a ieșit totul foarte bine.

Pe măsură ce montăm descopeream noi piese lipsa, noi piese de rectificat, așa că zilnic sau o dată la 2 zile eram din nou la furnizor pentru rectificări, pentru o balama, sau pentru alt accesoriu.

400 de lei și astea.”

Montajul a durat două săptămâni

„Montajul, în stilul nostru de mobilatori pensionari neprofesioniști a durat 2 săptămâni. Puteam să terminăm și mai repede, însă n-am avut nicio presiune.

Concluzia. Toată mobilă m-a costat 13500 lei, adică 2725 euro..cu minim 50% mai puțin față de ofertele primite și a fost gata în jumătate din timp.

Practic m-am plătit pe mine 2500 euro pentru 2 săptămâni de muncă part time și totul a fost în controlul meu deplin…fără oameni neserioși care te amână, fără telefoane de aducere aminte și rugăminți, fără efort supraomenesc, fără sume cheltuite fără rost.

Aș mai face-o dată? Categoric. Îți trebuie spirit tehnic să faci asta? Nu, îți trebuie doar voință și determinare. Cu ele poți face orice”, a scris acesta pe grupul Idei de amenajări.

Eveniment Quarterly Report

Ce a pățit o familie de români care a primit să întrețină o bătrână în schimbul locuinței. Vânzarea apartamentului din centrul Clujului a fost anulată

O familie care a luat în întreținere o bătrână, în schimbul apartamentului, și a încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu drept de uzufruct viager, a rămas fără locuință după…

Un tânăr de 26 de ani s-a răsturnat cu tractorul pe câmp. A fost dus în stare gravă la spital

Un tânăr de 26 de ani a fost grav rănit, după ce s-a răsturnat cu tractorul pe un teren accidentat de pe raza localităţii Valea Glodului din comuna Vultureşti, au anunţat reprezentanţii…




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Decizia unui tânăr după ce a cumpărat o locuință: „M-am încăpățânat să-mi fac mobilă singur în tot apartamentul”. Cu cât a ieșit mai ieftin

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă

Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type