Prima pagină » Fostul asistent al lui Bill Gates este pe cale să încaseze un cec impresionant de la Microsoft

Fostul asistent al lui Bill Gates este pe cale să încaseze un cec impresionant de la Microsoft

de Roboțelul @ iDOR.info
fostul-asistent-al-lui-bill-gates-este-pe-cale-sa-incaseze-un-cec-impresionant-de-la-microsoft

Steve Ballmer, fostul asistent al lui Bill Gates la Microsoft și ulterior CEO-ul gigantului de software, este pe cale să încaseze aproape un miliard de dolari din dividendele acordate de companie anul acesta, relatează Markets Insider.

Steve Ballmer alaturi de Bill Gates in 2012Foto: Ted S. Warren / AP / Profimedia

Ballmer, care în prezent este al șaselea cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată de agenția Bloomberg la 128 de miliarde de dolari, este cel mai mare acționar individual al Microsoft, cu o cotă de 4% din companie.

Averea sa personală netă a crescut cu 42 de miliarde de dolari anul acesta, după ce prețul acțiunilor Microsoft a crescut cu 55% din ianuarie 2023 pe fondul unui an cu randamente spectaculoase pe bursa americană, chiar dacă la un moment dat părea că aceasta se îndreaptă spre un final de an mai puțin strălucit.

Ballmer a ajuns să dețină 333,2 milioane de acțiuni ale Microsoft de-a lungul carierei sale de 34 de ani la companie, el fiind angajat în 1980 ca „asistent al președintelui” Bill Gates, însă atribuțiile sale au fost mai degrabă cele ale unui manager de business, decât cele ale unui asistent personal.

La momentul respectiv Ballmer a fost doar al 30-lea angajat al Microsoft. Ballmer și-a negociat un salariu inițial de 50.000 de dolari, plus un bonus de 10% din creșterea profitului pe care îl generează. El a fost însă de acord să renunțe la această clauză după ce profiturile Microsoft au explodat, acceptând în schimb o cotă parte din companie, potrivit Forbes.

El a devenit CEO al Microsoft în 2000 și s-a retras din această funcție în 2014, când ea a fost preluată de Satya Nadella, actualul director executiv al gigantului de software.

Ținând cont că Microsoft a decis să plătească în 2023 dividende de 2,79 de dolari pe acțiune, cei de la Markets Insider au calculat că Ballmer ar urma să încaseze 930 de milioane de dolari, dată fiind cota sa în companie.

Steve Ballmer, un miliardar atipic

La sfârșitul octombrie Ballmer urcase chiar pe poziția a cincea în clasamentul celor mai bogați oameni din lume, imediat în spatele lui Bill Gates, a cărui avere netă era la momentul respectiv cu doar 6 miliarde de dolari mai mare decât a fostului său asistent.

Deși la momentul respectiv părea posibil ca Ballmer să îl depășească pe Gates în ceea ce privește dimensiunea averii, diferența dintre cei doi a mai crescut între timp cu un miliard de dolari în favoarea fondatorului Microsoft.

Ballmer este o anomalie în clasamentul celor mai bogați 10 oameni ai planetei. Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos și toți restul își datorează averea unor companii pe care le-au fondat și pe care unii dintre ei le conduc în continuare. Ballmer în schimb nu este nici fondator, nici șef actual al Microsoft.

Motivul pentru care Ballmer este atât de aproape de fostul său șef de la Microsoft în ceea ce privește averile lor ține de faptul că Bill Gates a donat o mare parte a acțiunilor în compania pe care a fondat-o fundației caritabile Bill și Melinda Gates, pe care a condus-o alături de fosta sa soție.

Dacă Gates și-ar fi păstrat majoritatea acțiunilor Microsoft, el ar fi astăzi de departe cel mai bogat om din lume, surclasându-l inclusiv pe Elon Musk, care are în prezent o avere evaluată de Bloomberg la 223 de miliarde de dolari.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Fostul asistent al lui Bill Gates este pe cale să încaseze un cec impresionant de la Microsoft

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă