Project Music GenAI Control

Faptul că Adobe a intrat în AI este puțin ironic, compania sprijinind (până acum) cu îndârjire creativitatea artiștilor digitali, oferind cele mai avansate instrumente de Photoshop din industrie.

Se are că poți folosi inteligența artificială pentru a face aproape orice, de la editare imagine la editare foto-video și chiar pentru generarea unor întregi clipuri video pornind de la descrieri oferite în formă text. Așa că de ce nu și muzică.

Chiar dacă este recunoscut mai ales pentru soluții de editare imagine bazate pe interacțiune „manuală”, Adobe anunță un instrument AI care-ți permite să generezi muzică pornind de la simpla descriere a rezultatului anticipat. Adăugând la portofoliul deja impresionat de instrumente pe care Adobe le pune la dispoziția creatorilor de conținut, noul generator AI vine să ajute la crearea muzicii pentru diverse proiecte prin accelerarea anumitor etape în care oricum ai fi apelat la colecția ta de sample-uri pre-înregistrate.

Denumit Project Music GenAI Control, noul instrument nu prea are în comun cu filtrele Photoshop sau experiența destul de implicată a editării „de modă veche”. Cu acest instrument trebuie doar să scrii „ceva” într-un câmp text, iar modelul bazat pe algoritmi de procesare neurală va genera (propria) muzică pe baza instrucțiunilor primite. Tu vei spune că e muzica ta. Pentru că ai venit cu ideile și, prin urmare, ești un artist. În schimb, pentru noi ceilalți sunt șanse mari ca peisajul muzical să devină și mai puțin variat, din moment ce algoritmii de inteligență artificială folosesc variații generate din cultura muzicală preexistentă.

Adobe a dat câteva exemple în care o persoană ar putea introduce un mesaj text precum „rock puternic”, „jazz trist” sau „dans fericit”, iar instrumentul va genera muzică pe baza acestui lucru. Utilizatorii vor vedea apoi o interfață pentru remixarea și remodelarea muzicii după preferințele lor.

Pentru dezvoltarea instrumentului încă aflat la stadiu experimental Adobe a colaborat cu experți de la Universitatea din California, San Diego și cu specialiștii School for Computer Science, Carnegie Mellon University. Dezvoltatorul Photoshop nu oferă un calendar precis pentru adăugarea acestei funcționalități la suita sa de aplicații. Însă convingerea cu care Adobe a prezentat această inovație sugerează că debutul oficial este ca și inevitabil.

Photo of Aurelian Mihai

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.