SMS RCS pe iPhone
foto Apple

Apple a anunțat în noiembrie anul trecut, într-o declarație pentru 9to5Mac, că va adopta standardul de mesagerie RCS (Rich Communication Services). Compania a mai spus atunci: ”Pe finalul lui 2024 vom adăuga suport pentru RCS Universal Profile, standardul publicat în prezent de GSMA. Credem că RCS Universal Profile va oferi o experiență de interoperabilitate mai bună, în comparație cu SMS sau MMS. Acesta va funcționa alături de iMessage, care va continua să fie cea mai bună și mai sigură experiență de mesagerie pentru utilizatorii Apple.”

Ce este mesageria RCS

Mesajele RCS (Rich Communication Services) sunt un standard modern în domeniul mesageriei care oferă o experiență îmbunătățită și complexă. Acestea includ funcții precum:

  • Arată când cineva scrie un mesaj: Poți vedea când ceilalți participanți la conversație scriu un mesaj.
  • Confirmări de citire: Se afișează când cineva citește sau primește mesajul tău.
  • Trimitere de mesaje prin date mobile și Wi-Fi: Mesajele sunt trimise cu protocolul RCS prin Wi-Fi și date mobile.
  • Distribuirea de fișiere și fotografii la rezoluție mare: Poți trimite fișiere și fotografii la o calitate mai bună, comparativ cu SMS sau MMS.

Universal Profile pentru RCS include funcții precum conversații individuale și de grup, trimiterea de fișiere, mesaje vocale, distribuirea de videoclipuri, utilizarea pe mai multe dispozitive, apeluri avansate, distribuirea locației etc.

SMS RCS pe iPhone foto Apple
foto Apple

Practic, noul standard de mesagerie îți oferă în aplicația pentru SMS opțiuni disponibile pe Whatsapp sau alte platforme mari de chat, poate și ceva în plus. În prezent, pentru a folosi mesajele RCS, trebuie să ai un dispozitiv Android și să activezi această funcție în aplicația de mesagerie. Conversațiile RCS vor fi activate numai când toți participanții la o conversație folosesc RCS.

De ce ar introduce Apple mesageria RCS

John Gruber, autorul blogului popular Daring Fireball, a publicat pe 16 februarie o analiză în care examinează și interpretează diverse aspecte legate de decizia Apple de a adopta noului standard pentru mesagerie, contextul reglementărilor UE (Uniunea Europeană) și influența reglementărilor chinezești asupra acestei decizii. Textul analizează și motivele pentru care Apple a fost reticent în a adopta Rich Communication Services în trecut și de ce s-ar putea să fi fost nevoit să își schimbe abordarea, oferind o perspectivă critică asupra situației. Redau traducerea ultimei părți a textului, mai relevantă în acest caz:

”Dar atunci de ce Apple a făcut o schimbare de 180° în ceea ce privește RCS? Nu pot spune cu certitudine, din păcate, dar după ce am petrecut ultimele câteva luni explorând periodic copacii locuiți de păsărele (n.r. surse), am vești bune pentru fanii reglementărilor stricte impuse de guvern. Mâna Apple a fost efectiv forțată. Dar de China, nu de UE.

Operatorii chinezi au fost susținători ai noului standard de mesagerie de ani de zile și, anul trecut, guvernul chinez a început procesul de introducere în lege că, pentru a obține certificarea, noile dispozitive 5G vor fi obligate să suporte RCS. (Iată o bună traducere în engleză, de pe Reddit a informațiilor relevante pentru Apple.) Șocant, guvernul chinez nu pare să fie preocupat de faptul că standardul RCS nu are prevederi pentru criptare. Păsărelele (n.r. sursele) cu care am vorbit au spus același lucru: suportul iOS pentru RCS este în totalitate despre China.

Apple ar prefera pur și simplu să continue, ignorând noul standard de mesagerie, pe motiv că nu doresc să susțină nici un nou protocol fără E2EE, nici un nou protocol controlat de operatori (criptat sau nu). Dar când CCP (n.r. Partidul Comunist Chinez) spune că producătorii de dispozitive trebuie să sară pentru a-și vinde produsele în China, Apple întreabă „Cât de sus?”.

China, spre deosebire de UE, pare să știe cum să elaboreze reglementări eficiente pentru a atinge obiective specifice.”

După aceste ”răutăcisme” orice comentariu pare de prisos. Cu excepția faptului că motivul adevărat nu-l știe decât Apple și oricât de plauzibile ar fi aceste scenarii, ele rămân în fond speculații, dacă nu sunt confirmate oficial.