Prima pagină » Astronauții care vor merge pe Marte vor experimenta dilatarea timpului – Arena IT

Astronauții care vor merge pe Marte vor experimenta dilatarea timpului – Arena IT

de Roboțelul @ iDOR.info
astronautii-care-vor-merge-pe-marte-vor-experimenta-dilatarea-timpului-–-arena-it

Când astronauții se îndreaptă spre Marte, experimentează dilatarea timpului, spun studii nou-apărute.

Capul tău și picioarele lor vor trece prin dilatarea temporală, ceaa ce înseamnp că partea superioară – capul – va îmbătrâni ușor mai rapid decât picioarele. Dar câtă dilatare temporală vor experimenta ei (în raport cu cei rămași pe Pământ)?

Astronauții care vor merge pe Marte vor experimenta dilatarea timpului

Dilatarea timpului are loc la rate diferite pentru diferiți observatori, în funcție de vitezele relative ale acestora și de proximitatea (și forța) câmpurilor gravitaționale din apropiere. Acest fenomen reprezintă, pe scurt, diferența dintre timpul trecut pe două ceasuri datorită acestor cauze, conform relativității speciale și generale.

Știm deja că forța gravitațională curbează spațiul-timp. Cel puțin din filmele și serialele SF (Star Trek, Interstellar), dacă nu suntem și familiari cu terminologia științifică. Cu cât gravitația este mai puternică în apropierea ta și cu cât ești mai aproape de masa care o generează, timpul se mișcă mai lent (din perspectiva unui observator, sau a celui care deține al doilea ceas. Din perspectiva ta, timpul trece la viteza obișnuită). Acesta este motivul pentru care piciorul tău este mai tânăr decât capul tău bătrân (relativ vorbind).

Cu cât te îndepărtezi de gravitația Pământului – să zicem, lucrând în vârful unui zgârie-nori – cu atât efectul dilatării timpului devine mai pronunțat (comparativ cu observatorii de la sol). Nu este un efect imens, măsurând doar o mică fracțiune de nanosecundă pe an.

Pentru astronauți și cosmonauți care trăiesc în medii cu gravitație zero pe perioade lungi, efectul este mai pronunțat, dar este anulat în mod efectiv de viteza cu care călătorii spațiali tend să se deplaseze.

Cosmonautul Sergei Krikalev – care a rămas blocat în spațiu timp de 311 zile în timpul prăbușirii Uniunii Sovietice și a înregistrat un total de 803 zile, 9 ore și 39 de minute în spațiu – a călătorit, teoretic, în viitor cu 0,02 secunde, conform acestor date.

În timpul călătoriei către Marte într-o călătorie de 21 de luni, astronauții vor experimenta mici cantități de dilatare a timpului. Din punctul lor de vedere, timpul va trece în mod normal, în timp ce, comparativ cu observatorii de pe Pământ, există probabil o diferență de câteva nanosecunde. Cu toate că vitezele vor fi mai mari decât orice om a călătorit în istorie, în comparație cu viteza luminii – unde efectele dilatării timpului devin extrem de pronunțate – este vorba despre detalii.

Dacă astronauții urmează să stea pe Marte pentru perioade îndelungate, atunci efectul dilatării timpului datorat gravitației devine vizibil. Conform The Illinois Physics Van, un om care trăiește exact 80 de ani pe Marte ar muri aproximativ 12 secunde mai devreme decât dacă ar trăi exact 80 de ani pe Pământ. Dar din perspectiva lor, nu s-ar fi simțit astfel, spațiu-timpul este pur și simplu ciudat.

Dacă nu vom găsi o soluție pentru a combate aceste efecte, mă gândesc că vor fi imposibile călătoriile spațiale extrem de lungi, prin alte sisteme solare…

Sursa: iflscience.com




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Astronauții care vor merge pe Marte vor experimenta dilatarea timpului – Arena IT

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google