Prima pagină » Fărșangul, ritual ardelenesc vechi de sute de ani, păstrat cu sfințenie la Chibed

Fărșangul, ritual ardelenesc vechi de sute de ani, păstrat cu sfințenie la Chibed

de redactia
farsangul,-ritual-ardelenesc-vechi-de-sute-de-ani,-pastrat-cu-sfintenie-la-chibed

Atmosferă veselă și distracție pe străzile din localitatea Chibed, județul Mureș, sâmbătă, 10 februarie, unde localnicii s-au adunat să participe la o tradiție veche de sute de ani cunoscută sub numele de „Fărșangul”. Această sărbătoare simbolizează alungarea iernii și a spiritelor rele. Dansurile și costumele populare purtate cu această ocazie de tinerii din localitate atrag în fiecare an mulți spectatori veniți din toate colțurile județului și nu numai.

Zeci de tineri din satul mureșean Chibed s-au îmbrăcat în costume tradiționale, și-au acoperit fețele cu măști confecționate din piele de oaie și au pornit într-o procesiune din casă în casă. Cu sunetul biciului, au alungat iarna, respectând astfel tradiția transilvăneană.

Este o tradiție de peste 100 de ani în satul nostru. Anual, ne strângem peste 40 de persoane în încercarea de a păstra tradiția”, a declarat unul dintre tinerii costumați. „Masca asta din piele de oaie trebuie să fie cât mai urâte, ca să se asigure că spiritele rele se sperie și fug”, spune un localnic.

Tinerii au grijă să ajungă în fiecare gospodărie din sat. În case unde sunt fete, alaiul este servit cu gogoși și alte dulciuri pregătite de gazde. În Transilvania, se spune că acesta este momentul în care iarnase întâlnește cu primăvara și îi face loc pe meleagurile ardelenești.  

(L.P.)

Sursa foto: Facebook – Jenő Fülöp

Post-ul „Fărșangul”, ritual ardelenesc vechi de sute de ani, păstrat cu sfințenie la Chibed apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.
Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Fărșangul, ritual ardelenesc vechi de sute de ani, păstrat cu sfințenie la Chibed

Autor/editor: redactia

Redacția: Redacția @ Zi-de-Zi

S-ar putea să-ți placă