google gemini

Înlocuitorul Google Assistant vine cu surprize potențial neplăcute pentru utilizatori, Google alocându-și un răgaz de 3 ani pentru analizarea oricăror conversații purtate cu Gemini AI, indiferent dacă le ștergi sau nu din arhivă.

Deja am aflat de la dezvoltatorii ChatGPT că nu te poți baza pe generative AI, ca și confident pentru datele tale personale. Prin natura tehnologiilor folosite, orice informații furnizate de tine sunt absorbite în bagajul de cunoștințe colective al modelului AI și pot, în răspuns la întrebări bine alese, fi „regurgitate” altor utilizatori ai chatbot-ului respectiv. Însă cu Gemini nu este vorba doar de asta. Mai degrabă, Google vrea să-și aloce o „perioadă de grație”  în care să nu fie nevoit să răspundă de datele tale. Cum ar fi.. noi îți spunem ce se poate întâmpla, iar tu descoperi dacă e sau nu așa.

La fel ca alternativa sprijinită de Microsoft, Gemini este mult mai puternic decât pare la prima vedere, AI-ul conectat la uriașa bază de date reprezentând „experiența întregului internet” putând găsi soluții la probleme pe care creatorii umani nici nu și le-au imaginat. De fapt, de aici pornește alura generative AI: creația își depășește în mod consecvent limitele anticipate de creatori. La modul că poți întreba ChatGPT despre orice, cu aproape zero șanse să fii dezamăgit de răspunsul primit.

Măcar în primă etapă, Google Gemini a primit recenzii „stelare” din partea utilizatorilor, majoritatea descriindu-l drept superior ChatGPT. Dar asta nu înseamnă că superior este automat, mai bun.

Google nu doar că te avertizează în mod explicit să nu oferi nicio informație pe care ai regreta ulterior să o găsești publicată pe internet, dar îți spune răspicat că orice sesiune purtată va fi păstrată pe serverele sale, indiferent dacă optezi sau nu pentru ștergerea informațiilor respective. Sigur, te poți încrede în Google că nu va da mai departe informațiile pe care ai ales să le ștergi, dar acestea vor exista în continuare undeva.

Un alt motiv de îngrijorare este acela că Google folosește recenzori umani pentru a vedea modul în care Geminii interacționează cu utilizatorii, aplicând diverse ajustări atunci cânt este nevoie.

”Conversațiile care au fost examinate sau adnotate de către recenzenți umani (și date conexe, cum ar fi limba, tipul dispozitivului, informațiile despre locație sau feedbackul) nu sunt șterse atunci când ștergeți activitatea din Gemini Apps, deoarece sunt păstrate separat și nu sunt conectate la contul tău Google. În schimb, acestea sunt păstrate până la trei ani”, explică Google în cea mai recentă versiune a politicii de confidențialitate a Gemini .

Photo of Aurelian Mihai

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.