Acum 11 ani, NVIDIA au făcut un pas îndrăzneț și au lansat o placă video cum n-a mai fost: GTX Titan, un adevărat monstru care costa nu mai puțin de 1.000 de dolari la lansare, o sumă exorbitantă și nemaiauzită în sfera plăcilor pentru gaming. În retrospectivă putem spune că NVIDIA au avut un bilet câștigător, dacă e să luăm în considerare că în prezent un RTX 4090 (echivalentul liniei Titan) costă 1.600 de dolari la MSRP și lumea cumpără în draci.

Dar cum a îmbătrânit venerabila GTX Titan, cea mai cu moț placă video a generației ei? Ei bine, site-ul de review-uri PCGamesHardware din Germania a pus mâna pe un exemplar și a trecut-o printr-o suită de jocuri moderne. Ei bine, exact așa cum te-ai aștepta, vechiul Titan cu 6GB VRAM se cam chinuie să țină pasul. Cel mai mare zid de care te vei lovi dacă ai așa ceva în 2024 este lipsa suportului pentru DirectX 12.

Funcțiile de bază ale API-ului au fost adăugate mai târziu după lansare, deoarece DirectX 12 nici măcar nu exista în 2013 când a fost lansat GTX Titan. Asta înseamnă că vorbim despre un soi de emulare, nu de suport hardware nativ, ceea ce îl face mai ineficient și incomplet. Multe dintre titlurile moderne pe DirectX 12 încercate în cadrul testului nici măcar nu au vrut să pornească din cauza suportului precar și al funcțiilor lipsă, deci doar din prisma asta GTX Titan zic eu că e descalificat.

Totuși, au fost și titluri care au pornit, dar acolo rezultatele n-au fost grozave. În Cyberpunk 2077, GTX Titan a reușit doar 12.3 fps la 1080p, 31 fps în Crysis Remastered, puțin peste 30 fps în The Witcher 3 și încă și mai puțin în Baldur’s Gate III. Din toate titlurile testate de publicație cele care s-au apropiat de cifra magică de 60 fps sunt Diablo IV, Ghostwire Tokyo și Psychonauts 2, dar și alea au fost puțin în spate.

Dar am scris în titlu că GTX Titan e bătut în teste de o placă video de buget, iar modelul care a reușit asta e RX 6400 de la AMD, o placă video care acum costă în jur de 700 de lei în România și care a reușit să bată flagship-ul NVIDIA în 9 din cele 12 jocuri testate, totul la un MSRP de aproape 10 ori mai mic. Și să mai spună cineva că tehnologia nu evoluează.

Situația s-a schimbat dramatic atunci când GTX Titan a primit un overclock semnificativ, reușind să întoarcă roata și să bată RX 6400 în majoritatea scenariilor. Asta se trage din faptul că tehnologiile precum GPU Boost erau la început pe vremea când primul Titan vedea lumina zilei, și un procent sănătos din performanță putea fi deblocat cu un simplu overclock. That being said, nu recomand să îți cumperi un GTX Titan în 2024, mai bine ai da banii ăia pe un GPU modern de buget sau mid-range care te va servi mult mai bine atât acum, cât și în câțiva ani.

Photo of Tudor Bostan

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.