Prima pagină » INFOGRAFIC. Parcul auto al județului Satu Mare, dominat de mașinile diesel, vechi de peste 20 de ani – RADIOGRAFIE

INFOGRAFIC. Parcul auto al județului Satu Mare, dominat de mașinile diesel, vechi de peste 20 de ani – RADIOGRAFIE

de Roboțelul @ iDOR.info
infografic.-parcul-auto-al-judetului-satu-mare,-dominat-de-masinile-diesel,-vechi-de-peste-20-de-ani-–-radiografie

Parcul auto al județului Satu Mare. Mașinile diesel, vechi de peste 20 de ani domină județul Satu Mare, cel puțin asta arată datele statistice valabile la finalul anului trecut. Parcul auto este unul îmbătrânit, cu doar 12% dintre mașini având o vechime de sub 11 ani. Iar sătmărenii preferă mașinile diesel.

Parcul auto al județului Satu Mare număra la finalul anului trecut 135.000 de mașini(doar autovehicule și autovehicule de teren), asta înseamnă cam o mașină la fiecare doi sătmăreni. Cele mai puține sunt mașinile noi, puțin peste 2.000 la număr, în timp ce cele mai multe sunt mașinile cu o vechime de peste 20 de ani, peste 55.000. Iar mai bine de jumătate din parcul auto al județului este reprezentat de mașini diesel, peste 81.000. Mașinile pe benzină reprezintă aproape 38% din totalul automobilelor care circulă pe străzile noastre, arată datele oficiale.

Numărul mașinilor electrice și hibrid este în creștere. Parcul auto al județului Satu Mare înregistra, la sfârșitul lui 2023, 1323 automobile hibride, adică electrice și pe motorină, benzină sau GPL, în timp ce numărul mașinilor electrice era de 469.

Parcul auto al județului Satu Mare: Cele populare mărci de mașini la Satu Mare

Parcul auto al județului Satu Mare este dominat de mărcile nemțești. Dacă aruncăm o privire asupra celor mai populare mărci de mașini, clasamentul este condus de departe de cei de la Volkswagen. Peste 32.000 de automobile aparținând producătorului german Volkswagen, cel mai popular model fiind Volkswagen Golf, cu peste 8.900 de mașini.

Locul doi este ocupat de Dacia, cu peste 16.800 de mașini înmatriculate în Satu Mare, iar pe trei sunt americanii de la Ford, cu aproape 13.000 de mașini înmatriculate la noi în județ.

Topul este completat de Opel (atât cele sub brand-ul Opel, cât și cele sub brand name-ul Vauxhall ), Audi, BMW, Mercedes-Benz, Renault, Skoda și Peugeot.

La polul opus vorbim de automobile marca Morris Motors Limited, Zaz, Plymouth sau Lotus, din care sunt înmatriculate doar câte o singură mașină.

Parcul auto al județului Satu Mare: Cele mai populare modele

Când vorbim de parcul auto al județului Satu Mare, topul celor mai populare modele este condus, bineînțeles, de modelul Golf al celor de la Volkswagen, cu puțin sub jumătate având o vârstă de peste 20 de ani. Următorul model în clasament este tot al celor de la Volkswagen, este vorba despre Passat. Locul trei este, în schimb, ocupat de modelul Focus al celor de la Ford. Puțin sub jumătate din Ford-urile Focus de pe drumurile noastre au o vechime între 16 și 20 de ani.

Nu la foarte mare distanță de Fordul Focus sunt Daciile Logan. Urmează apoi modelul A4 a celor de la Audi și Volkswagen-urile Polo. În clasament își fac loc și modelele Octavia și Fabia ale celor de la Skoda.

Cele mai multe mașini noi, dacă ne uităm la raportul dintre numărul total și vechime, sunt, așa cum era și de așteptat, ale producătorului Tesla. Doar una singură are o vechime mai mare de șase ani, iar cele mai multe dintre ele au o vechime de până la doi ani.

Dacă ne uităm doar la cele mai multe mașini noi, acestea sunt Dacii Duster, urmate de Daciile Spring, Sandero și Logan. De altfel, marca Dacia conduce clasamentul pe județ atunci când vorbim de cele mai multe unități de mașini noi, cu vârste cuprinse între 0 și 2 ani.

Hyundai și Ford completează clasamentul, urmați de Renault, Toyota și Skoda.

Doar că Dacia conduce clasamentul și la cele mai multe mașini vechi, Volkswagen fiind pe locul doi, iar Ford, Opel și Audi pe următoarele locuri.

Parcul auto al Sătmarului: electrice și hibrid

Parcul auto al județului Satu Mare numără, de la un an la altul, tot mai multe automobile „verzi”. Mașinile hibride și electrice sunt în creștere, iar dacă ne uităm la producători, vedem că cele mai multe mașini hibride înmatriculate la noi în județ sunt cele ale producătorului japonez Toyota, urmați de cei de la Ford, Audi și Suzuki. Cel mai popular model, cu 84 de autoturisme înmatriculate la Satu Mare este Puma, de la Ford, urmat de modelul C-HR a celor de la Toyota.

Dacă ne uităm la mașinile electrice, care și ele sunt tot mai multe pe drumurile județului, cele mai achiziționate de sătmăreni sunt Dacia Spring, urmate de Tesla și Hyundai. Al doilea cel mai popular model este ENYAQ 80X al celor de la Skoda, urmat de Model 3 al celor de la Tesla.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: INFOGRAFIC. Parcul auto al județului Satu Mare, dominat de mașinile diesel, vechi de peste 20 de ani – RADIOGRAFIE

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google