Aplicatii Apple iOS 17.4 foto pexels-brett-jordan
foto Pexels / Brett Jordan

Apple a anunțat ieri, 15 februarie, pe website-ul pentru dezvoltatori, că odată cu lansarea iOS 17.4 utilizatorii de iPhone din Uniunea Europeană se vor confruna cu o serie de schimbări în ceea ce privește App Store și funcționalitățile dispozitivelor lor. Printre acestea se numără accesul la piețe de aplicații terțe și suportul pentru motoare de browser alternative. Totuși, un efect secundar al acestor modificări este că iOS 17.4 elimină suportul pentru aplicațiile web progresive (PWA), în UE.

Cum afectează iOS 17.4 aplicațiile web progresive (PWA) în UE

În ultima săptămână, utilizatorii de iPhone din UE au observat că nu mai pot instala și rula aplicații web pe ecranul principal al iPhone-ului lor, în iOS 17.4, scrie 9to5mac. De-a lungul anilor, Apple a adăugat numeroase funcționalități pentru a îmbunătăți suportul pentru aplicațiile web progresive (PWA) pe iPhone. De exemplu, iOS 16.4 a permis PWA-urilor să livreze notificări push marcate printr-o etichetă.

Aplicațiile web progresive (PWA) sunt aplicații web care utilizează tehnologii moderne web, pentru a oferi o experiență similară cu aplicațiile native pe dispozitive mobile și desktop. Acestea pot fi accesate printr-un browser web, dar oferă funcționalități avansate precum lucrul offline, primirea de notificări push și accesul la hardware-ul dispozitivului.

Iată câteve exemple de aplicații web progresive (PWA): Pinterest, Uber, Starbucks, Forbes, Flipboard, AliExpress.

Odată cu iOS 17.4, iPhone-ul suportă motoare de browser alternative în UE. Acest lucru permite companiilor, pentru prima dată, să construiască browsere care nu utilizează motorul WebKit al Apple . Apple afirmă că această schimbare, necesară conform DMA, este motivul pentru care a fost forțată să elimine suportul pentru aplicații web progresive (PWA) în Uniunea Europeană.

Aplicatii Apple iOS 17.4 foto Pexels / Brett Jordan
foto Pexels / Brett Jordan

Apple explică faptul că ar trebui să construiască „o arhitectură de integrare complet nouă, care în prezent nu există în iOS”, pentru a aborda „problemele complexe de securitate și confidențialitate asociate cu aplicațiile web care utilizează motoare de browser alternative”.

Din păcate, Apple a eliminat în iOS 17.4 și suportul pentru aplicații web progresive (PWA) pentru Safari, ca efect secundar al Actului Piețelor Digitale. DMA impune ca toate browserele să fie egale, ceea ce înseamnă că Apple nu poate favoriza Safari și WebKit în detrimentul motoarelor de browser terțe. Prin urmare, deoarece nu poate oferi suport pentru aplicații web progresive (PWA), pentru browserele terțe, nu o poate face nici pentru Safari.

Dacă la început, DSA părea în avantajul nostru, al europenilor, pe măsură ce companiile încearcă să se adapteze la aceste reguli noi apar tot felul de schimbări neașteptate, care ne afectează experiența pe internet. Asta ne arată cât de complicat e să faci reguli care să țină pasul cu tehnologia mereu în mișcare, dar și cât de important e să găsim un echilibru între protecție și inovație.