Prima pagină » Mobicast #401: Valentine’s Day vs Dragobete şi care e treaba cu Pantone Motorola Peach Fuzz

Mobicast #401: Valentine’s Day vs Dragobete şi care e treaba cu Pantone Motorola Peach Fuzz

de Roboțelul @ iDOR.info
mobicast-#401:-valentine’s-day-vs-dragobete-si-care-e-treaba-cu-pantone-motorola-peach-fuzz

În această „săptămână a iubirii” am decis să ne ţinem de cuvânt şi să înviem cu adevărat formatul Mobicast… din nou. Reţineţi, am fost printre primii cu podcast tech, încă din 2014 şi ajunsesem la 370+ episoade, pe Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts şi YouTube. După o pauză de câţiva ani, am revenit cu acel episod despre aventura din SUA, rotunjit frumos la numărul 400.

Acum vă prezentăm episodul #401, care e despre Valentine’s Day versus Dragoste, Poor Things versus Barbie şi care e treaba cu nuanţa Pantone a anului, Peach Fuzz şi aplicarea sa pe telefoanele Motorola. Hai să le luăm pe rând…

Valentine’s Day versus Dragobete

Aşa cum am zis şi în video, nu oi fi eu Damian Anfile şi Cătălin Oprișan, dar îmi place să fac documentare. Aşa am aflat că Valentine’s Day provine de acum sute de ani înainte de Hristos. Se numea „Lupercalia„, era o sărbătoare asociată fertilităţii şi lupilor, în vremea Imperiului Roman. Cât despre „Sfântul Valentin„, sunt cam 12 Valentini martirizaţi. A fost şi un Papa Valentinus şi vreo 3 sfinţi sunt „suspecţi” a fi asociaţi cu sărbătoarea dragostei.

Favoritul e totuşi cel din anul 270, un preot care căsătorea pe ascuns îndrăgostiţii. Şi creştini cu păgâni. Cum creştinismul era prigonit pe atunci, Împăratul Claudius II Gothicus l-a executat pe preot, care a devenit sfântul protector al iubirii. Felicitările de Valentine se trimiteau de pe la anul 1500 şi au început să fie produse la scară industrială prin anul 1700. 

Foarte importantă e contribuţia lui Geoffrey Chaucer, poet britanic, care a menţionat pentru prima dată în literatură Valentine’s Day într-o poezie din anul 1380, „Parliament of Fowls”, care are 699 de rânduri. Poetul şi contemporanii săi vedeau această zi drept cea în care păsările îşi aleg partenerul… pe viaţă. Şi iată-ne în 2024, când Valentine’s Day e o industrie de 20 de miliarde de dolari pe an.

Dragobetele nostru se sărbătoreşte pe 24 februarie, iar Dragobete în sine era fiul Babei Dochia, ştiţi voi, cea cu 9 cojoace. Era un tânăr chipeş, care venea din sat în sat şi „cununa” animalele din ogradă şi îi învaţa pe tineri ce e dragostea. Întâmplător sau nu, 24 februarie e şi începutul anului agricol, deci revenim la o sărbătoare a fertilităţii.

Tradiţia spune că în ziua de Dragobete fetele se spală cu zăpadă pe față dimineaţa, apoi merg la biserică, unde se văd cu băieţii şi pleacă împreună în pădure la cules de flori. Acolo băieţii fugăresc fetele şi cele care îi plac se lasă prinse şi sărutate. Etimologic cuvântul „Dragobete” ar veni de la altă sărbătoare, care e în aceeaşi zi: Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

În limba slavă acea sărbătoare este „Glavo-obretenia”. La noi a devenit „pe auzite” Vobritenia, Rogobete, Bragobete şi apoi Dragobete. Primele menţiuni apar abia prin secolul 18-19, deci e mă recentă decât Valentine’s Day, asta prin Muntenia şi Oltenia. Dragobetele este şi un gândăcel aramiu-verde cu puncte albe pe elitre. Iar în sârbă „Dragobrat” înseamnă „cumnat”.

Pe 24 februarie unii flăcăi se fac fraţi de cruce tăindu-se pe mâini şi unindu-şi sângele. 

Poor Things versus Barbie

Am văzut recent filmul „Poor Things„, al lui Yorgos Lanthimos, omul care a creat „The Lobster” sau „The Killing of a Sacred Deer„. E un fel de „Barbie gothic„. E tot anti patriarhat, mai ales spre final. Spune povestea Bellei, jucată excelent de Emma Stone, care sare de pe un pod şi se sinucide. Doar că apoi corpul său ajunge pe mâna unui doctor pus pe experimente mai ceva ca doctorul Moreau.

Ia creierul unui bebeluş şi îl pune în capul său. Femeia respectivă învaţă pe rând ce e mâncarea, viaţa, cititul, lumea, răutatea, senzualitate, cruzimea. Revelaţia sa despre cruzimea lumii e similară cu ce a simţit Barbie când şi-a dat seama că va muri cândva. Coloana sonoră e apăsătoare intenţionat, iar Mark Ruffalo joacă o caricatură de cuceritor şi aventurier, care o ia pe sus pe Bella.

E un film 18+, deci e mult sex, prostituţie în Paris, pasteis de nata în Lisabona şi momente controversate. Dar spre finali îţi vei pune întrebări despre trăirile unei femei, întrebări reale.

Ce este Pantone?

Şi acum alunecăm spre alte subiecte şi vă spun că Pantone este o corporaţie din New Jersey, SUA, care produce ghidul de culori Pantone. El este reper şi spaţiul de culoare STAS pentru design, design de produs, imprimare, design fizic şi digital. Practic ramurile unor companii care fac tricouri sau rochii nu mai trebuie să se tot sune una pe alta sau să îşi dea mailuri să potrivească toate culorile la fel la un tricou. Au Pantone ca reper.

În 2019 erau peste 2161 de nuanţe oficiale. Ei bine Motorola este partener oficial Pantone din 2022, când a lansat Motorola Edge 30 Neo în culoarea anului, Very Peri. Apropo Pantone anunţă la fiecare început de an o „culoare a anului”. În 2023 am avut Motorola RAZ 40 Ultra şi Motorola Edge 40 în nuanţa anului, Viva Magenta.

Iar acum le avem pe Motorola Edge 40 Neo şi pe Moto RAZR 40 Ultra în culoarea lui 2024, „Peach Fuzz„, adică puf de piersică. 

Alte parteneriate Moto

Nu ştiu dacă ştiţi, dar Motorola mai are şi alte parteneriate importante, nu doar cu Pantone. Are parteneriat cu A Good Company, din Suedia, care a pus o husă eco-friendly în cutia lui Motorola Edge 40 Neo. E 100% fără plastic, include cerneală din sia, hârtie de calc, carton bio, hârtie kraft. Şi aratĂ cool, cu o culoare similară cu a telefonului.

Un alt parteneriat este cu DSM Firmenich, care a produs un parfum special pentru cutiile Motorola. Da, de vreo 2-3 ani încoace, atunci când deschizi o cutie de Moto Edge sau RAZR, miroase… parfumat, floral, dulce. Din 2021 provine parteneriatul. 

Preferinţa publicului pentru culori

Ei bine, Motorola a făcut un studiu la nivel european, cu peste 22.000 de respondenţi, indicând faptul că peste 35% dintre femei şi 30% dintre bărbaţi spun că printre factorii cei mai relevanţi pentru alegerea unui telefon este culoarea. În plus, intrarea pe piaţă a telefoanelor Viva Magenta a fost bine primită, cu 63% dintre femei şi 47% dintre bărbaţi spun că ar cumpăra un telefon în această nuanţă. În plus 62% dintre respondenţi spun că materialul de finisare al smartphone-ului le-ar putea influenţa decizia de cumpărare.

Care e treaba cu Peach Fuzz?

Nuanţa „puf de piersică” este o tonalitate catifelată de piersică, caldă şi radiantă, sugerând apropierea între oameni. E un portocaliu-rozaliu. 

Motorola Edge 40 Neo Peach Fuzz

Costă 1699 lei la eMAG acum şi e unul dintre cele mai silfide şi tentante telefoane midrange. Cântăreşte doar 170 de grame, are certificare IP68 şi vine cu ecran OLED de 6.55 inch, cu refresh rate de 144 Hz. Atinge 890 de LUX la testele noastre, iar cumva Moto a reuşit să pună o baterie de 5000 mAh în aşa pachet compact. Una care ne-a oferit 16 ore şi 33 de minute de playback video, adică Netflix and chill. 

Se încarcă la 69% în 30 de minute şi are şi încărcător de 68W în cutie. Difuzoare stereo? Bifăm, dar şi procesor de 6 nanometri pentru gameri. Camera selfie de 32 MP cu filmare 4K este excelentă pentru vanitoşi şi nu numai, relizand selfie-uri detaliate şi clare, cu un Bokeh cu blur natural. Avem şi Night Mode eficient, prim planuri reuşite, culori bine calibrate. 

Foarte important: are 12 GB RAM şi 256 GB stocare, deci resurse gârlă. Până şi productivitatea e bifată, cu Ready For, care îţi permite să foloseşti telefonul că webcam conectat la PC, ca hotspot, să faci mirroring de pe ecranul de telefon pe PC şi multe altele. Plus customizarea de interfaţă specifică Moto şi interfaţa curată şi stock.

Şi acum şi noua nuanţa…

Motorola RAZR 40 Ultra Peach Fuzz

Aici avem un hit în zona telefoanelor pliabile cu clapetă. Costă 3999 lei la eMAG şi are ecran extern de 3.6 inch, mai mare decât ce oferă rivalii OPPO sau Samsung. Permite utilizarea de aplicaţii full screen pe acel ecran, precum Google Maps, YouTube, chiar şi joculeţe, mail, calculator, până şi Ready For. Ecranul intern este generos, de 6.9 inch, un OLED cu pliu destul de bine ascuns şi care ating la testele noastre 729 de LUX luminozitate.

Telefonul e foarte compact şi uşor de băgat în buzunar şi poşetă, la doar 188 de grame. Are procesor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, deci duce şi gaming la refresh rate de 165 Hz şi baterie de 3800 mAh, care oferă aproape 12 ore de utilizare continuă (am testat). Se încarcă în 30 de minute la 56% şi pune la bătaie 8 GB RAM şi 256 GB stocare.

Camera de 32 MP selfie e capabilă de filmări 4K, dar nici nu e nevoie de mare strădanie, deoarece şi camera principală face selfie-uri, cu ajutorul ecranului extern. Difuzoarele stereo sunt cele mai generoase dintre telefoanele cu format „flip”, mă refer la volum, iar camera principală duala (12 MP + 13 MP ultrawide) a fotografiat superb trandafiri, cu o textură şi culoare savuroasă.

Şi îngheţată a arătat bine în cadre şi am avut un Night Mode eficient. Plus stabilizare optică eficientă la filmare, culori naturale. Şi productivitatea e la ea acasă cu Ready For: telefonul devine webcam pentru PC, hotspot, face mirroring şi transferuri instant de fişiere. 

Concluzie

Acestea sunt telefoanele cele mai hip şi cool acum, ca nuanţe, textură, chiar şi miros, dacă deschizi cutia. Au preţuri bune şi cameră de calitate, productivitate şi încap în orice buzunar. Recenzii au primit deja. Iar legat de chestiunea cealaltă, cu Ziua Îndrăgostiţilor, sunt mai importante gesturile mici de pe parcursul anului, decât cele exagerate de pe 14 sau 24 februarie…Vă aştept şi cu alte propuneri pentru Mobicast!




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Mobicast #401: Valentine's Day vs Dragobete şi care e treaba cu Pantone Motorola Peach Fuzz

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google