Prima pagină » Scandalul zahărului: Producătorii români acuză că legile împotriva produselor din Ucraina nu își ating scopul. Ne scot marfa de pe raft

Scandalul zahărului: Producătorii români acuză că legile împotriva produselor din Ucraina nu își ating scopul. Ne scot marfa de pe raft

de redactia
scandalul-zaharului:-producatorii-romani-acuza-ca-legile-impotriva-produselor-din-ucraina-nu-isi-ating-scopul.-ne-scot-marfa-de-pe-raft

În pofida regulilor care restricționează importurile de zahăr din Ucraina, zahărul de origine ucraineană continuă să fie prezent pe rafturile marilor lanțuri de magazine la prețuri considerate ca fiind de dumping, conform afirmațiilor procesatorilor locali și a cultivatorilor de sfeclă. Aceștia cer sprijinul autorităților, fiind nemulțumiți că se confruntă cu o concurență neloială și că pierd accesul la piață. De exemplu, Fabrica de Zahăr Luduș a menționat într-o notificare către Guvern că Lidl, cel mai mare retailer alimentar din România, a achiziționat mai puțină marfă decât s-a convenit inițial. Cu toate acestea, comerciantul, care a redus achizițiile de zahăr produs local, își atrage clienții oferind zahăr la prețuri sub 4 lei, echivalent cu costul producției unui kilogram de zahăr din sfeclă de zahăr românească în campania din acest an la Luduș.

Reprezentanții cultivatorilor de sfeclă de zahăr și ai fabricii de zahăr Luduș, singurul producător autohton de zahăr din România, semnalează că legislația care a impus restricții asupra importurilor de zahăr din Ucraina nu își atinge obiectivul, deoarece piața locală continuă să fie inundată de produse ieftine din afara țării. Potrivit unei notificări transmise Ministerului Agriculturii și Autorității Vamale joi, de către Fabrica de Zahăr Luduș și Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „Beta” Luduș, această situație poate cauza daune semnificative fermierilor și procesatorilor, care sunt expuși unei concurențe neloiale, conform declarațiilor cultivatorilor.

Zahăr mai ieftin provenit din Ucraina

Pentru a evidenția realitatea situației, fermierii și producătorul local prezintă Ministerului și Autorității Vamale exemplul retailerului Lidl, principalul actor pe piața comerțului alimentar din România, care pare să fi redus achizițiile de zahăr produs în România în favoarea celui mai ieftin, provenit din Ucraina și distribuit de ambalatori.

În contextul în care doar prețul de producție al zahărului din sfeclă de zahăr în campania din acest an a fost similar cu cel pe care comerciantul îl are la raft, ne întrebăm cum pot procesatorii români să-și vândă marfa și totodată dacă merită ca aceștia să achiziționeze materia primă de la fermierii români. Fără îndoială, în condițiile în care actul normativ mai sus menționat ( OUG  84/2023 – n.red) nu își face aplicabile prevederile, iar importurile de zahăr din Ucraina prin T1 (procedura de tranzit comun – n.red) sunt masive, zahărul produs în România nu se va putea vinde, iar fermierii nu-și vor primi contravaloarea pe sfecla de zahăr furnizată procesatorilor. Suntem de părere că cea mai bună cale de soluționare a problemelor este dialogul și am convenit asta și în întâlnirile avute cu reprezentanții Guvernului cu ocazia ultimelor manifestărilor din stradă ale fermierilor și transportatorilor. Însă, în condițiile în care actele normative adoptate nu sunt puse în aplicare așa cum este firesc să se întâmple într-o țară democratică, ne vedem în situația neplăcută de a recurge din nou la manifestări de protest în fața instituțiilor îndriduite cu aplicarea reglementărilor legale și a vămilor”, se arată în scrisoarea adresată instituțiilor statului.

Lidl vinde zahăr la prețuri sub nivelul pieței?

Conform informațiilor din documentul menționat, Lidl pare să fi redus volumul de zahăr achiziționat de la Luduș. Motivul pare să fie prețul mai ridicat în comparație cu cel obținut de la alți distribuitori (ambalatori).

La acest link https://www.lidl.ro/p/zahar/p10015603, aveți un exemplu concludent, un operator economic fără drept de import pune pe piață un produs de origine Ucraina la un preț de 3,99 lei. Acest produs este listat în catalogul unui lanț de magazine de notorietate din Romania (LIDL), un supermarket cu care avem un contract de livrare a unei cantități de 8.000 tone/ zahăr și care nu ne mai face comenzi având în vedere prețul prea mare în comparație cu cel primit de la operatorii economici cum este cel menționat anterior”, se mai menționează în scrisoare.

Citește și: Patroana Fabricii de Zahăr Luduș, prezentă la întâlnirea cu Florin Barbu: „Vom primi licență pentru importul de zahăr din Ucraina?”

Ce spune Patronatul Zahărului

Organizația Patronatul Zahărului, care reprezintă interesele procesatorilor din industrie, afirmă că nu are informații referitoare la planurile retailerilor de a achiziționa cantități mai mari de zahăr importat, în detrimentul producătorilor locali, care în prezent sunt doar doi – Agrana și Luduș.

„Nu am cunoștință despre un astfel de caz și nici nu imi vine să cred că se poate întâmpla așa ceva. Vorbim despre jucători mari care, procedural, au contracte pe termen lung. Nu cred să facă astfel de greșeli. În plus, consumul de zahăr în România este de 22 de kilograme pe cap de locuitor, pe an, inclusiv în dulciuri, ceea ce înseamnă că la o diferență de preț de, să spunem, 50 de bani, consumatorul ar plăti în plus aproximativ 10 lei pe an”, a explicat, pentru Economica, directorul executiv al Patronatului Zahărului din România, Bejan Gheorghe.

Anul trecut, Fabrica de Zahăr Luduș a produs 24.000 de tone de zahăr, iar pentru acest an procesatorul a încheiat deja contracte cu fermierii români pentru 7.300 de hectare, o cifră dublă față de anul anterior și suficientă pentru a acoperi 92% din capacitatea de producție a fabricii.

(L.P.)

Post-ul Scandalul zahărului: Producătorii români acuză că legile împotriva produselor din Ucraina nu își ating scopul. „Ne scot marfa de pe raft” apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.
Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Scandalul zahărului: Producătorii români acuză că legile împotriva produselor din Ucraina nu își ating scopul. Ne scot marfa de pe raft

Autor/editor: redactia

Redacția: Redacția @ Zi-de-Zi

S-ar putea să-ți placă