Waze logo

Waze vine în ajutorul șoferilor vitezomani cu o alertă ce ar putea stârni controverse.

Majoritatea șoferilor au pățit asta măcar odată: tranzitezi o localitate cu care nu ești familiarizat și aproape că „rupi” mașina dând în limitatoarele de viteză plasate „strategic”, pe sectoare bune de drum dar imediat după o curbă sau porțiune cu vizibilitatea redusă. Mai sunt și acele limitatoare de viteză cu care se mândresc Primarii, realizate din borduri sau dâmburi modelate din asfalt, atât de „semețe” încât localnicii învață să se teamă de ele. Iar pentru vizitatorii care doar tranzitează localitatea respectivă, pot să sară scântei de sub mașină.

Nu este clar dacă dezvoltatorul Waze s-a gândit fix la drumurile din România și șoferii din țările „estice”, dar alertele pentru limitatoare de viteză au apărut deja și pe drumurile noastre. Cert este că scopul oficial al acestor limitatoare, de a descuraja depășirea limitei legale de viteză pe sectoarele de drum cu risc crescut de accidente, pare să fi trecut în plan secund, Waze considerând și mai important pericolul imediat la adresa șoferilor nefamiliarizați cu respectivul segment de drum.

Ideea ar fi că limitatoarele de viteză oricum nu dispar dacă sunt anunțate pe Waze, așa că măcar să afli dinainte despre acestea. Sigur, se vor găsi și destui șoferi care să le „fenteze” cu și mai mult spor, frânând la limită în imediata apropiere a limitatoarelor buclucașe, doar pentru a accelera în trombă și zădărnicii scopul pentru care acestea au fost instalate.

Waze speed bumps

Potrivit capturilor de ecran, aparent obținute chiar de pe drumurile din România, limitatoarele de viteză sunt anunțate utilizatorilor Waze folosind simboluri de culoare galbenă, asemănătoare celor folosite pentru semnalizarea marcajelor din categoria „alte pericole” (ex. polei, zăpadă, curbă periculoasă). De altfel, actualizarea adusă serviciului de navigare este anunțată și cu un cartonaș informativ: ”Este posibil să primiți alerte pentru a acorda atenție drumului, cum ar fi înaintea curbelor strânse.”

Deocamdată nu este clar dacă afișarea noului sortiment de alerte este doar un experiment la scară redusă, sau va fi introdusă pentru toți utilizatorii Waze.

Photo of Aurelian Mihai

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.