Prima pagină » Car-as-a-service, extra-opțiuni auto cu abonament lunar, pare ceva tot mai popular

Car-as-a-service, extra-opțiuni auto cu abonament lunar, pare ceva tot mai popular

de Roboțelul @ iDOR.info
car-as-a-service,-extra-optiuni-auto-cu-abonament-lunar,-pare-ceva-tot-mai-popular

Nu mai știu unde am auzit prima oară despre opționale de pe mașini disponibile contra-cost, cu un abonament lunar. Cred că la BMW, care o vreme a vrut să ofere Android Auto și Apple CarPlay cu abonament lunar.

Apoi, cred că tot BMW a anunțat planuri de a oferi anumite funcții cu abonament lunar. De exemplu, dacă voiai activarea scaunelor încălzite, urma să plătești un abonament lunar pentru asta.

Situația presupunea că nu ai cumpărat de la început scaune încălzite, dar producătorul auto ți le-a montat oricum pe mașină. Le vrei acum? Le poți debloca și activa, pentru o taxă recurentă.

Ideea în sine nu mi s-a părut chiar rea pentru acest exemplu. Poate că ai nevoie de scaune încălzite doar 2 luni pe an, când este frig rău, și deci le vei plăti doar atunci. BMW sau cine avea însă astfel de planuri se gândise la această situație și mi se pare că nu puteai activa astfel de funcții decât pe perioade mari de timp, gen un an, sau chiar permanent.

În practică, funcția mi se pare una care irosește resurse. Practic, mașina respectivă vine deja echipată cu scaune încălzite sau adaptive cruise control sau faruri automate, ceea ce înseamnă cabluri în plus, relee, circuite de încălzire, procesoare, software etc. Toate sunt instalate cu speranța că, la un moment dat, vei accepta să le activezi contra-cost. Mi se pare o risipă de materiale.

Chiar și Tesla are ceva contra-cost. Conectivitatea premium ar trebui să coste 10 euro/lună și include date în timp real despre trafic (stil Waze) și conectivitatea în sine. Mașina are undeva la bord un SIM de date care funcționează în orice țară și pe care poți face trafic mare de date. Toată muzica din mașină vine din Spotify prin SIM-ul acesta de date al mașinii. Când stai pe loc, poți urmări YouTube și Netflix și altele prin aplicațiile integrate în software-ul de bord, cu conexiunea de date a mașinii.

Întâmplător pentru România, conectivitatea premium nu a cerut niciodată bani în țara noastră. Serviciul este activ, dar nu se cer bani pe el. Probabil însă că o vor face cândva. Mai poți plăti și pentru a debloca accelerație mai puternică. Eu am folosit puncte pentru a face asta.

Dar măcar aici vorbim de software și de o conexiune de date. Să dotezi o mașină cu hardware doar în speranța că cineva îl va activa ulterior mi se pare o risipă de resurse, după cum spuneam.

Anyway, noul Audi A3. Motor 1 spune că mașina este plină de funcții blocate, dar pe care le poți activa cu un abonament lunar. Puteti să-i spuneți subscription-based features sau car-as-a-service, cum i-am spus eu.

Exemplele date de ei includ:

  • climatizarea cu două zone
  • adaptive cruise control
  • asistentul de fază lungă
  • integrarea cu telefonul mobil!
  • Apple Carplay și Android Auto

Trebuie să plătești abonament pentru cele de mai sus și poate și pentru alte dotări. Și, mai mult, doar cu un sistem multimedia upgradat poți avea apoi acces la “magazinul” de unde poți cumpăra și funcțiile de mai sus, deci întâi plătești pentru acel sistem multimedia mai complex sau pentru deblocarea sa.

Asta este… o să zic doar că este un obicei pe care-l vom vedea probabil implementat pe tot mai multe mașini în viitor. Venitul recurent este ideal în orice industrie. Producătorii auto știu că, după achiziție, nu ești forțat să le mai dai tot lor bani pe revizii sau piese de schimb, așa că vor și alte metode de a face bani de pe urma mașinilor lor.

Ideea de bază poate avea și avantaje. Poate că după o vreme îți dai seama că vrei și scaune încălzite sau adaptive cruise control.

Problema este când funcții pe care deja le considerăm de bază, precum climatizarea bi-zonă sau integrarea cu telefonul mobil sau Android Auto, intră tot după paywall. Asta pare ca o limitare artificială, una forțată de producător pentru că știe că majoritatea vor plăti pentru ea, pentru ceva ce până acum era gratis.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Car-as-a-service, extra-opțiuni auto cu abonament lunar, pare ceva tot mai popular

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google