Asamblare Fairphone 5
foto Adrian Pogîngeanu

La MWC 2024 am asistat la o demonstrație de asamblare a unui telefon, pe care am și filmat-o, la standul Fairphone, din sala 7 a târgului. M-am jucat în premieră cu Fairphone 5 și mi s-a părut mai interesant în realitate decât în poze sau descrieri, dar tot nu pot spune că m-a convins să-l cumpăr.

Fairphone 5, disponibil la vânzare din septembrie 2023, este un telefon european, mai exact olandez, cu sistem de operare Android, construit pentru a rezista în timp și pentru a fi reparat cu ușurință acasă, dacă este nevoie. Din acest motiv și demonstrația de asamblare. Modelul actual, ajuns la generația a 5-a, este mai subțire, mai ușor și mai rafinat comparativ cu predecesorii săi, și mai scump, costând 700 de euro.

Oferă în schimb până la 10 ani de suport software – un lucru neauzit în industria smartphone-urilor și un pas semnificativ în abordarea problemei deșeurilor din domeniul tehnologiei. Oferă, de asemenea, 5 ani garanție (2+3), dacă înregistrezi telefonul pe website-ul producătorului.

Ecranul este OLED cu rată de refresh de 90Hz și este suficient de luminos pentru cele mai multe situații, dar nu cred că se descurcă prea bine în soare. Este fabricat din aluminiu reciclat, fața este protejată cu Gorilla Glass 5 și spatele detașabil este din plastic.

Așa arată Fairphone 5 și cam așa se mișcă, nu prea bine. Nici meniul în spaniolă sau faptul că era setat în Demo Mode n-a fost de ajutor.

L-am simțit din plastic și puțin butucănos, dar în vreme ce n-am o problemă cu plasticul, manevrabilitatea nu m-a impresionat. Cei 90Hz ai ecranului te pot impresiona prin meniuri, dar imaginile în aplicația Google nu se încarcă atât de repede. Semn că procesorul sau conexiunea nu sunt grozave, cel mai probabil ambele sunt mediocre. Asta nu ar fi o problemă, dacă nu ar costa cât un flagship killer.

Asamblarea lui Fairphone 5

Procesul a început cu camerele, a continuat cu difuzorul, portul USB, din nou difuzorul, o protecție pentru zona superioară, connector, ecranul, bateria și asta e tot.

E drept că nu le-a fixat și în șuruburi, așa cum s-ar desfășura procesul pentru un smartphone ajuns în service, dar de aceea se numește demonstrație. Oricum, este destul de simplu, aș putea să fac și eu asta după ce am revăzut clipul și poate într-o zi, nu peste foarte multă vreme, chiar o voi face.

Începând din 2027, toate telefoanele mobile trebuie să aibă baterii interschimbabile în spațiul UE și Fairphone 5 pare un model în această direcție.