Microsoft TikTok

Pentru ByteDance și „prietenii” din cercurile politice de la Beijing TikTok este doar o extensie a aparatului de propagandă și colectare de informații, o eventuală interzicere a platformei în SUA trebuind doar gestionată lansând cât mai repede un înlocuitor. Iar Instagram este o țintă „suculentă”, frecventată în mare parte de aceiași utilizatori pe care îi găsești și pe TikTok.

Neanunțată, strategia este „deconspirată” de modificările găsite în codul aplicației TikTok, indiciile sugerând lansarea iminentă a unei aplicații de photo sharing. Fără a lăsa loc de interpretări, mențiunea „TikTok Photos” apare începând cu versiunea 33.8.4 a aplicației TikTok, alături de expresii precum „Open TikTok Photos”, „Share this post to TikTok Photos” și „Reach other like-minded people who enjoy photo posts”.

Discutată deja în Senatul American, interzicerea totală a aplicației TikTok pe teritoriul SUA ar putea fi anunțată în zilele următoare, dar măsurile de contingență sunt probabil în pregătire de mult timp, ByteDance mizând mai departe pe lentoarea cu care o platformă nou anunțată nu ar putea fi interzisă fără multe luni de dezbateri și birocrație.

Potrivit indiciilor extrase din codul aplicației, sau obținute pe surse, ByteDance va acționa după modelul Instagram Threads, îndemnând actualii utilizatori TikTok să înceapă noua „aventură” importând pozele publicate deja pe TikTok și sincronizând listele de contacte, profilul de TikTok Photos apărând gata de folosit.

Deocamdată, singura dovadă concretă pentru existența TikTok Photos este logoul noii aplicații, care păstrează tematica de culoare familiară utilizatorilor TikTok.

TikTok Photos

Aplicația TikTok Photos este dezvoltată pentru platformele Android și iOS, zvonurile circulate pe rețelele sociale chinezești indicând pregătirea unei lansări simultane pentru ambele platforme, în viitorul apropiat.

Dacă se concretizează, lansarea TikTok Photos ar fi echivalentul unui duș rece pentru compania lui Mark Zuckerberg, care tocmai se pregătea să „sărbătorească” dispariția TikTok, singurul competitor care a reușit să amenințe în mod credibil supremația Facebook și instagram, în SUA și în restul lumii.

Photo of Aurelian Mihai

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.