Galaxy Watch

Chiar dacă arată mai bine, designul cu cadran rotund preferat pentru modelele Galaxy Watch de generație recentă lasă rivalul Apple în avantaj, dispozitivele Apple Watch putând face mai multe cu ecranul lor „pătrățos”, dar mai practic.

Ne place sau nu să admitem, cadranul de ceas rotund este mai potrivit pentru ceasuri, nu interfața aplicațiilor adaptate după versiunea pentru smartphone. Oricum ai încerca să optimizezi pentru acest format de ecran, realitatea este că ecranele circulare sunt cu adevărat utilizabile doar în porțiunea centrală, lipsa unor margini clar definite transformând întregul afișaj într-un „ochean” pentru care este aproape imposibil să dezvolți o interfață cu adevărat ergonomică.

Cu toate acestea, formatul de ecran rotund a fost „reciclat” pentru multiple serii Galaxy Watch, aflându-ne deja la cea de-a cincea generație. Însă Galaxy Watch 6 ar putea fi diferit, surse apropiate producătorului sud-coreean dezvăluind că revenirea la cadranul de formă pătrată este privită cu entuziasm de oficialii Samsung.

Vestea bună ar fi că și după 8 ani în care a lansat doar modele Galaxy Watch cu ecran circular, decizia Samsung pentru readucerea formatului de ecran rectangular nu ar trebui să vină cu provocări majore, dezvoltatorii de aplicații răsuflând probabil ușurați la gândul că ecranul Galaxy Watch 6 va permite organizarea interfeței după un model ceva mai „rațional” și practic în folosirea spațiului de afișare.

Adevărata provocare pentru inginerii Samsung ar putea fi alegerea unui design de carcasă cât mai apropiat de forma ideală perfectată deja de Apple, dar care să nu fie atât de asemănător încât să ridice suspiciuni de ”plagiat” din partea fanilor taberei adverse. Tot provocare va fi și convingerea utilizatorilor ademeniți ani de-a rândul cu aspectul luxuriant al cadranului circular că un Galaxy Watch 6 ceva mai pătrățos are totuși suficiente atuuri pentru a justifica compromisul făcut la partea de estetică.

Samsung Galaxy Watch 4

Deocamdată nu este sigur dacă schimbările prefigurate vor fi implementate pentru modelul Galaxy Watch 6, sau succesorul Galaxy Watch 7 așteptat pentru anul 2025. Însă este aproape sigur că seria Apple Watch va avea o alternativă Galaxy Watch la fel de pătrățoasă în viitorul nu prea îndepărtat.

Photo of Aurelian Mihai

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.