Prima pagină » Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul

Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul

de Roboțelul @ iDOR.info
cand-va-depasi-china-economia-sua:-concluzia-soc-data-de-un-expert-de-la-oxford,-care-schimba-totul

Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul

Xi Jinping s-a întâlnit la Beijoing cu Anthony Blinken FOTO / captură foto CBS

Centrul de cercetare economică și de afaceri din Londra anunța, anul trecut, că China va avea într-adevăr cea mai mare economie a lumii, dar există o alță țară care amenință supremația SUA. Acum, expertul George Magnus de la Universitatea Oxford din Marea Britanie vine cu o prognoză-șoc, susținând că Beijingul ”nu va ajunge niciodată din urmă SUA”.

Această concluzie se bazează pe faptul că diferența dintre PIB-ul Statelor Unite și al Chinei s-a mărit de la 5 trilioane de dolari la 10 trilioane de dolari, din 2020 și până acum, potrivit Newsweek.

Centrul de cercetare economică și de afaceri din Londra a spus în 2023 că economia Chinei va deveni cea mai puternică din lume, depășind-o pe cea a SUA, în anul 2036, amânând momentul 2028 prognozat anterior. Dar dominația Chinei ar fi doar pentru 21 de ani, înainte ca Statele Unite să o depășească din nou în 2057. Iar până în 2081, India va întrece economia SUA.

Cel mai puternic om al lui Putin: Cum vor fi anihilate Statele Unite și de ce Siberia este o țintă pentru Occident

Însă aceste prognoze au fost date peste cap de evoluțiile din China și din lume, unde multiple crize au lovit piețele internaționale. Cu toate astea, economia Statelor Unite a crescut mai repede decât se aștepta anul trecut, pe fondul unei piețe a muncii rezistente și a cheltuielilor puternice ale consumatorilor, cu o rată de creștere reală a PIB-ului de 2,5%.

Însă acum, în primul trimestru al acestui an, economia americană s-a extins cu doar 1,6% de la un an la altul, în scădere de la 3,4% în octombrie-decembrie 2023 și mai puțin decât 2,4% prognozat de Wall Street.

Cifra marchează cea mai lentă rată de creștere din ultimii doi ani, pe fondul creșterii inflației și al scăderii cheltuielilor publice și guvernamentale.

„Economia va decelera probabil și mai mult în trimestrele următoare, deoarece consumatorii sunt probabil aproape de sfârșitul pierderii de cheltuieli”, a declarat Jeffrey Roach, economist șef la LPL Financial, pentru CNBC.

Panica se propagă în Rusia din cauza măsurilor SUA. China îl blochează pe Putin, nu se sacrifică

Între timp, China, a doua cea mai mare economie a lumii, a înregistrat o creștere anuală de 5,3% pentru perioada ianuarie-martie, în ușoară creștere față de trimestrul trecut și cu 0,6% mai mare decât au prezis analiștii.

Această afișare a primului trimestru vine după ce Biroul Național de Statistică al țării a declarat că economia s-a extins cu 5,2% în 2023, îndeplinindu-și ținta de „aproximativ 5%” – o țintă stabilită din nou pentru acest an de Consiliul de Stat, asemănător cabinetului Chinei.

Mulți experți în domeniu, inclusiv fostul nr. 2 al Chinei, Li Keqiang, și-au exprimat îndoielile cu privire la fiabilitatea cifrelor de creștere a Chinei.

Economia Chinei a coborât la 66% din cea a SUA

Întrebat dacă economia ”răcită” a Chinei mai poate depăși SUA în următorii ani, economistul de la Universitatea din Oxford China Center, George Magnus, a declarat pentru sursa citată că, din 2020 și până în prezent, diferența dintre PIB-ul SUA și cel chinez s-a mărit de la aproximativ 5 trilioane de dolari la 10 trilioane de dolari în termeni nominali.

„Acest lucru, deoarece PIB-ul nominal al SUA a crescut cu o rată compusă de aproximativ 6,75 la sută și a Chinei la 6 la sută. Dacă acest lucru continuă, China nu va ajunge niciodată din urmă SUA”, a spus el.

PIB-ul nominal măsoară valoarea totală a bunurilor și serviciilor produse într-o economie la prețurile curente de piață, fără ajustarea pentru inflație. Pe fondul persistenței vântului economic în contra din China, inclusiv a deflației, fereastra în care ar putea ajunge din urmă cu SUA se închide.

Veste groaznică dată lui Putin de un fost prim-ministru: Se îndreaptă spre înfrângere, doar un om l-ar mai putea salva

„Există acum o șansă în creștere, aș spune, ca marea intersecție să nu aibă loc deloc”, a spus Magnus. Cu toate acestea, mai multe industrii în care China este lider mondial au crescut semnificativ în ultimul trimestru. Producția de stații de încărcare pentru vehicule electrice a crescut cu 41,7 la sută, de exemplu, iar componentele electrice cu 39,5 la sută.

„Beijing-ul are în vedere că „noile forțe productive” vor prelua de la proprietate și infrastructură pentru a determina o creștere mai mare a PIB-ului. Cred că este o nădejde”, a spus Magnus. „Insulele de excelență tehnologică într-o mare de probleme macro-economice nu sună tocmai bine.”

Datele de la instituții financiare de top precum Banca Mondială arată că decalajul dintre cele mai mari două economii din lume s-a extins și mai mult anul trecut. Economia Chinei avea doar două treimi din dimensiunea rivalului său geopolitic, SUA, în scădere de la 70% în 2022 și 76% în 2021.

China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră

Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul…

Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO

Miliardarul american Elon Musk a sosit duminică, 28 aprilie, la Beijing, într-o vizită neanunţată, unde va discuta cu autoritățile chineze unele aspecte legate de domeniul înaltei…




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă

Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type